Palmia on ostanut Hämeenlinnan kaupungin ja Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin omistamat Tekmen ja Linnan Ateriapalvelut. Tekme sulautetaan Palmiaan 1. tammikuuta ja Linnan Ateriapalvelut jatkaa Palmian tytäryhtiönä uudella nimellä.

– Palmian tarkoituksena on kasvattaa Etelä-Suomessa erityisesti julkiselle sektorille tarjottavia palveluita, joissa osaavia toimijoita on toistaiseksi vähän ja joita kunnat tuottavat pääsääntöisesti vielä itse, Palmian toimitusjohtaja Nina Rokkila sanoo.

Palmialle Tekmen ostaminen on luonnollinen osa kasvustrategiaa.

– Yhdessä Tekmen kanssa vahvistamme markkina-asemaamme julkisten palvelujen tarjoajana ja kunta- sekä sote-toimijat tuntevana kumppanina koko Etelä-Suomessa. Tekmen kanssa Palmian asema sairaala- ja kouluruokapalvelujen osaavana tarjoajana vahvistuu. Samalla saavutamme synergiahyötyä esimerkiksi palvelujen kehittämisessä ja hankinnoissa.

Palmiassa nähdään Hämeenlinnan alue potentiaalisena ruokatuotannon kasvukeskuksena maantieteellisen sijaintinsa ja toimivan keskuskeittiön sekä pitkälle kehitetyn tilaus-toimitusketjun ansiosta.

– Hämeenlinnan logistisesti keskeinen sijainti sekä Kaurialan keskuskeittiön tuotantoprosessi mahdollistavat laajan toimitusmaantieteen. Samaan aikaan kuntien palvelujen järjestämistavat ovat murroksessa ja esimerkiksi Helsinki avaa kouluruokapalvelujaan kilpailutukseen. Hämeenlinnaan voimme muodostaa ruokatuotannon keskuksen Etelä-Suomen kuntien ruokapalveluille. Tämä on positiivista alueen työntekijöille, alueella toimiville asiakkaille ja muille yrityksille – yleensä koko elinkeinoelämälle, Rokkila sanoo.

Kuntien ja kuntayhtymien palvelumarkkina avautuu kilpailulle 

Palmian yhtiöittäminen aloitti ja markkinoille tulo jatkaa markkinan ja merkittävien mahdollisuuksien avaamista muillekin toimijoille.

– Merkittävin kasvu Palmian liikevaihdossa on tullut palveluissa, joita kunnat hoitavat tällä hetkellä joko itse tai inhouse-toimijoidensa kautta. Kilpailemme pääsääntöisesti markkinalla, missä esimerkiksi pk-yritykset eivät vielä toimi; kouluruoka, koulujen vahtimestaripalvelut, kunnallisten laitosten siivous ovat hyviä esimerkkejä, Rokkila valottaa.

– Liiketoimintaamme ajatellen keskeinen murros toimintaympäristössä tullee tapahtumaan, kun sote-palvelut organisoidaan uudelleen, Rokkila lisää.

Palmian kannalta vaihtoehtona on vahva ja nopea palvelutoiminnan kehittäminen vastaamaan tarpeeseen Tekmen palvelurakenteen, osaamisen ja palvelutuotannon kyvykkyyden tukemana. Palmia kehittää toimialoillaan myös palvelujen digitalisaatiota.

– Uskomme, että digitaalisten palvelujen kehittäminen jatkossa innovatiivisten asiakkaiden kanssa luo meille uusia mahdollisuuksia markkinalla, Rokkila sanoo.