Ravintola Fabrikin tilassa toimi viimeksi Mattotalo Helma. Ravintola Työ lavastettiin samaan liiketilaan 1990-luvulla Aki Kaurismäen elokuvaa varten.
Ravintola Fabrikin tilassa toimi viimeksi Mattotalo Helma. Ravintola Työ lavastettiin samaan liiketilaan 1990-luvulla Aki Kaurismäen elokuvaa varten.

Pankista tuli mattokauppa - nyt tilassa avaa ravintola

Tehtaan- ja Perämiehenkadun kulmaan aukeaa rento välimerellinen ruokaravintola baareineen.

Helsingin Tehtaankatu 25:een avattavan Ravintola Fabrikin tila on osa suomalaista elokuvahistoriaa.

– Tähän tilaan lavastettiin aikanaan Ravintola Työ Aki Kaurismäen Kauas pilvet karkaavat -elokuvan kuvauksia varten, tietää Fabrikin Pasi Ryhänen kertoa Helsingin Uutisille.

Ainakaan lähivuosikymmeninä liiketilassa ei ole ollut pitkäaikaista oikeaa ravintolaa.

– Tässä oli meitä ennen Mattotalo Helma. Ainakin 1970–80-luvuilla tässä oli KOP:n pankki.

Talon kulmassa sijaitsevassa tilassa on tehty mittava remontti ravintolan avaamista varten.

– Baaritiskin yhteydessä on lounge-alue, jonka seinällä on iso viinikaappi. Kaikki on rakennettu keittiötä myöten.

Sisustuksen on suunnitellut ja pitkälti myös remontoinut Jukka Pasanen, joka on uransa aikana ollut rakentamassa yli 70 ravintolaa Suomessa.

– Kalusteet ovat salolaisen Made by Choise -kalustetehtaan tuotantoa, sanoo Pasanen esitellessään upeita tuoleja, joissa on myös massiivitammea.

Viiden osakkaan omistamasta Fabrikista tulee rento välimerellinen ravintola. Ryhänen on asunut suurimman osan elämästään Italiassa, keittiömestarina on ranskalais-italialaista syntyperää oleva Mathias Perini.

– Lähtökohta ravintolallemme on rakkaus ruokaan ja viiniin, Pasanen jatkaa.

– Me tarjoamme asiakkaille ruokaa, jollaista itse haluaisimme syödä kotona. Toivomme tietysti, että myös muutkin tykkäävät näistä ruuista. Ylläpidämme laatua, josta emme tingi, ja hintatason haluamme pitää sellaisena, että täällä voi käydä vaikka useamman kerran viikossa, Ryhänen kuvailee.

Ravintola tuo Suomeen pääasiassa Italiasta ja Ranskasta sellaisia ruoka-aineita ja viinejä, jotka sopivat Fabrikin konseptiin.

– Sellaista mitä muilla ei ole.

RAVINTOLA FABRIK

Tehtaankatu 25. Avataan 1. syyskuuta.

Lounas kello 11–15, buffetsalaattipöytä, lämpimät ruuat keittiöstä.

Illallinen kello 17–23. Lauantaisin brunssi kello 11–16.

Koko päivän on tarjolla baarimenu, jossa esimerkiksi arancineja eli täytettyjä riisipalloja. Täytteenä voi olla esimerkiksi mozzarellaa, palloissa on korppujauhokuori ja ne paistetaan nopeasti öljyssä.

Menu-esimerkki: Kyyhkystä, gnocchi-pastaa, metsäsieniä ja porsaanposkileikkelettä.

Ranskasta ja Italiasta tulevissa viineissä panostetaan luomuun. Viinejä useilta eri alueilta.

Hanaoluet helsinkiläisestä Ohrana-pienpanimosta.

Fabrikissa on tarjolla myös helsinkiläisen Pralinan suklaakonvehteja ja muita herkkuja.

Ravintolan yhteyteen tulee terassi, sen avaamisesta tälle kaudella ei ole varmuutta.

Fabrik avaa syksyllä pienen deli-kaupan samaan taloon.

Ravintola Fabrikin Pasi Ryhänen, Mathias Perini ja Jukka Pasanen ovat välimerellisen keittiön ystäviä.
Ravintola Fabrikin Pasi Ryhänen, Mathias Perini ja Jukka Pasanen ovat välimerellisen keittiön ystäviä.