Alunperin talo rakennettiin hämeenlinnalaisen lehtori Johan Sargrenin kotitaloksi, mutta perhe muutti pois vuonna 1905, jonka jälkeen rakennuksessa toimi erilaisia liike-elämän tiloja.
Vuonna 1959 paikalle avattiin ravintola Hälläpyörä. Sisustuksen suunnitteli hämeenlinnalaissyntyinen sisustusarkkitehti Antti Nurmesniemi.
Hälläpyörä pyöri iloisesti, ja 1960-luvulla ravintolan maine kiiri presidentinkin korviin. Urho Kekkonen nautiskeli ravintolassa muun muassa kinkkua, ostereita ja puolukkaparfaitia. Kekkosen vierailut olivat aikamoisen ennaltasuunnittelemattomia, joten hovimestari herätettiin usein uniltaan palvelemaan presidenttiä, adjutanttia ja muuta seuruetta.
Ravintolan seinällä voi tänäkin päivänä ihastella ravintolan kukoistuskauden presidentillistä menuta.
Myös hämeenlinnalaiset Vexi Salmi ja Irwin Goodman olivat usein nähtyjä vieraita.
Myöhemmin olutkuppilaksi muuttuneessa ravintolassa kaikuivat karaoket sekä kovaääniset jami-iltamat. Myös stripparit astuivat kuvaan, ja paikan taso laski roimaa vauhtia.
Hälläpyörä lopetti vuonna 2008. Uusi omistaja avasi vuonna 2010 kellariravintola Hällän.
Rakkaudesta ruokaan
Nykyinen ravintoloitsija Urpo Nurmiranta on ylpeä niin ravintolastaan kuin menustakin.
– Aloitin keittiötyöt 16-vuotiaana sairaalan keittiössä Kangasalla. Sen jälkeen kävin hotelli- ja ravintolakoulun, ja olenkin ollut alalla siitä lähtien eri puolilla maata.
Hämeenlinnassa Nurmiranta perusti ensimmäisen yrityksensä, ravintola Popinon, jossa oli parikymmentä vuotta.
– Hälläpyörän vanha, pari vuotta tyhjillään ollut rakennus kuitenkin veti puoleensa, joten ei muuta kuin toimeen! Olin halunnut perustaa kunnon kellariravintolan jo pitkään. Mittava remontti paljasti vuosikymmenien kerrostumia aina rotanpesistä kultakoruihin sekä erilaisiin kolikoihin ja muuhun pikkutavaraan, jota vuosien aikana oli ravintolaan tiputeltu, Nurmiranta muistelee nauraen.
Pikku-kaupungin etuihin lukeutuu Nurmirannan mukaan, että kun joku paikka avataan uudelleen, asiakkaita tulee heti, joko uteliaisuuttaan tai nostalgisuuttaan.
– Ruokamuistot istuvat ihmisessä syvällä. He haluavat tuttua, turvallista ja perinteikästä, mutta samalla maistuvaa ja hiukan uudistettua ruokaa. Asiakaskuntakin on toki muuttunut. Yhä enemmän pyydetään monipuolista salaattivalikoimaa sekä vegaanista ja gluteenitonta ruokaa, ja kysyntään on vastattava.
– Hällässä menemme aina asiakkaiden toiveiden mukaan ja heidän ehdoillaan. Helsingissä on erilaista toimia, koska siellä riittää asiakaskuntaa hyvinkin erikoistuneisiin ruokapaikkoihin. Facebookissa otamme vastaan niin risuja kuin ruusujakin, ja à la carte -listamme tulee olemaan entistäkin monipuolisempi, Nurmiranta sanoo.
Ruokamuistot istuvat ihmisessä syvällä.”
Pizza syö miestä
Kellariravintola Hällä on tunnettu myös oivallisista pizzoistaan.
– Ohutpohjaiset pizzat ovat olleet oikea tavaramerkkini, mutta vuosikymmenien kauliminen jätti jälkensä. Kovilla olivat niin kädet, kyynärpäät kuin hartiatkin. Parhaimmillaan – tai pahimmillaan tein parisataa pizzaa päivässä. Ennätykseni taitaa olla peräti 272. Tein raskaan päätöksen, että joulukuussa 2017 tekisin viimeisen pizzani, Nurmiranta kertoo.
Tai niin hän ainakin luuli. Asiakkaat toivoivat ja lopulta vaativat että pizzat on tuotava takaisin, joten heidän toivomuksestaan ne palasivat listalle helmikuussa 2018. Ja nyt pizzapohjaa saa myös gluteenittomana.
Nurmiranta on erittäin tarkka pizzapohjistaan. Pohjan täytyy olla seitinohut ja tismalleen lautasen kokoinen. Täytteitäkään ei saa olla liikaa. Ravintolan oman taikinan resepti on salaisuus, mutta siitä tehdään ensin pallo, joka lepää ja kohoaa. Sitten se kaulitaan käsin, eikä minkäänlaisia prässejä käytetä. Taikinaa ei myöskään veivata eikä vaivata.
– Olen koettanut opettaa muille täydellisen pohjan tekoa, mutta en ole vieläkään saanut ketään toista tekemään niin ylittämättömän hyvää pohjaa kuin minä, hän sanoo.
Nurmiranta aikoo kuitenkin kouluttaa pizzantekijöitä, jotta tuotokset läpäisisivät hänen tarkan seulansa. Mutta toistaiseksi hän aikoo käyttää taikasormiaan omanlaistensa, ainutlaatuisten pizzojen tekoon.
Alasta on annettu myös hiukan ruusuinen kuva.”
Pääkaupungin houkutus
– Ravintola-ala on intohimoni, mutta täytyy myös muistaa, että kaikille se ei sitä ole, Nurmiranta sanoo.
Työvoimaa itsessään ei ravintoloitsijan mukaan ole vaikea saada, mutta heidän pitämisensä onkin toinen juttu.
– Vaihtuvuus on suurta. Helsingin vetovoima on kova, ja jos joku muuttaa sinne, kaverinkin täytyy päästä perässä. Onhan koko ravintolakulttuuri ammatti-ihmisille siellä paljon viriilimpi ja palkatkin korkeammat, mutta asuminen sitten taas on huimasti kalliimpaa. Mutta paluumuuttajia tännekin päin on onneksi tullut, hän sanoo.
Alasta on Nurmirannan mielestä annettu myös hiukan ruusuinen kuva. Tv-ruuduissa hääräävät kokit ovat käyneet pitkän ja kivisen tien päästäkseen asemaansa, mutta se tuntuu nuorilta unohtuvan.
– Kiirehän on tässä ammatissa seuralaisena lähes alituiseen, ja joskus ei vain voi joustaa, vaan töitä tehdään silloin kun niitä on. Kesällä käy paljon turisteja, ja pikkujoulukausi lokakuusta joulukuuhun on hoppuista aikaa. Myös kritiikkiä on keittöalalla voitava kestää, hän muistuttaa.
– Mutta olemalla reipas ja maalaisjärkinen tässä ammatissa pärjää aina, Nurmiranta vakuuttaa.
Perinteitä kunnioittaen
Tilavassa ja rennossa kellariravintolassa pitävät pintansa vanhat tutut herkut, kuten savuhärkä, metsästäjänleike ja lehtipihvi.
Listalla on myös karitsanpotkaa, maksaa, pähkinävoissa paistettu kuhaa, etanoita, kantarellivaahtoa, mutta myös vegaaninen tabbouleh-salaatti on tarjolla.
Suosituin annos on Surf & Turf, joka on tukeva ruoka ulkofilepihveineen ja chilimarinoituine jättikatkarapuineen.
Jälkiruoaksi voi kokeilla vaikkapa vohveleita jaloviinajäätelöllä, marjoilla, suklaalla ja marengilla kuorrutettuna.
Lounas on puoli yhdestätoista kolmeen, ja siihen kuuluu keitto, talon omaa leipää, salaattipöytä sekä esimerkiksi pastaa tai pinaattilettuja.
Kellariravintola Hällä on rehti suomalainen ravintola, jossa maut ovat kohdallaan eikä laadusta tingitä.
– On aivan sama mitä tekee, kunhan sen tekee hyvin. Ja sitten vielä hiukan paremmin, sanoo Urpo Nurmiranta.
Ravintola Hällä
Raatihuoneenkatu 3, Hämeenlinna
halla.tarjoaa.fi