Hankintatoimijat ja ammattikeittiöt ovat pellolta pöytään -ketjussa vaikuttamassa kotimaisten juuresten ja vihannesten volyymeihin ja veturina alueelliseen hyvinvointiin, vastuullisuuteen ja ympäristötavoitteiden edistämiseen. Opas korostaa ammattikeittiöiden, viljelijöiden ja tuorevihannestukkujen yhteistyötä kotimaisten juuresten ja vihannesten saatavuuden edistämisessä. Yhteistyöllä vaikutetaan myös vihannestukkujen tuotevalikoiman muutoksiin.

Oppaan reseptit ohjaavat uusien ja vähemmän käytettyjen juuresten ja vihannesten käyttöön. Ne mahdollistavat asiakkaille tarjonnan uudistumisen, sekä korostavat huomioimaan juuresten ja vihannesten vuoden keskihinnan hankinnoissa, jotta hintavaihtelut ymmärretään eivätkä ne ole esteenä kotimaisten vihannesten hankinnassa.

Opas antaa käytännön tietoa kotimaisten juuresten- ja vihannesten valikoiman monipuolistamisesta ja täydentää ammatillista tietoa ja taitoa käytön mahdollisuuksista eri alan toimijoille ammattikeittiöissä. Opas sisältää myös reseptejä vähemmän käytetyistä ja vieraammista juureksista ja vihanneksista ja korostaa lähialueen raaka-aineiden käyttöä ja muun muassa työllistävänä vaikutuksena, lyhentämällä kuljetusmatkoja ja minimoimalla ilmastopäästöjä.

Opas toimii koulutusmateriaalina niin alan toimijoille, kuin alojen oppilaitoksissa.

Lähde: ruoka- ja ravitsemusalan kehittämiskonsultti Margit Kojo.

Linkki oppaaseen.