Itse olen sitä mieltä, että lapsia nimenomaan pitäisi tuoda ravintolaan ihan vauvasta lähtien, koska niin he oppivat vastuullisiksi ja hyväkäytöksisiksi ravintolakuluttajiksi. Tässä vanhempien vastuu on myös iso, koska ravintolassakin vanhempien kuuluu valvoa ja opastaa lapsia, miten ravintolassa käyttäydytään. Ilollani näen, että ravintolapuolella useissa paikoissa halutaan myös panostaa lapsiin ja he ovat tervetulleita kuluttajina.

Lapsiperheiden yhdessäsyömiseen panostava idea on myös Perheet Safkaa-tapahtuma, joka järjestetään ensi kerran 21.tammikuuta. Mukana on 13 erilaista ravintolaa, joissa on juuri sinä päivänä myös lapsille jotain vähän ektraa. Näin rohkaistaan lapsiperheitä syömään yhdessä ravintolassa ja viihtymään.

Perheystävällisen konsultointiyrityksen Family Mattersin ja ravintoloiden järjestämässä tapahtumassa lapsille on varattu ravintoloihin vähän viihdykettä sekä erilaisia, räätälöityjä menuita. Mukana on myös sponsorina Oppi&Ilo, jonka toimesta tänä päivänä ravintoloista saa erilaisia materiaaleja, jotka tekevät ravintolaruoan odottamisen lapsille helpommaksi. Tyypillistä kaikille näille mukana oleville ravintoloille on se, että ne eivät ole perinteisesti ”lapsiravintoloiksi” koettuja paikkoja leikkinurkkauksineen, vaan tunnettuja ruokaravintoloita. Mukana tapahtumassa ovat ravintola Juuri, Aito, The Cock, Elite, Bronda, Löyly, Muru, Presto, Salutorget, Shelter, Stringberg, Teatteri ja Töölönranta. Tapahtuma on järjestäjien mukaan ollut suosittu, monet ravintolat ovat jo täyteen varattuja lapsiperheiden toimesta!

Lapsiperheet ovat iso kohderyhmä, ja muualla maailmassa se onkin huomattu. Iso-Britannian Starbucksissa henkilökuntaa koulutetaan tunnistamaan lapsiperheen tarpeet ja esimerkiksi opettelemaan lämmittämään vauvanruoat sopivan lämpöiseksi, että niitä voi heti nauttia. Tämä voi tuntua pieneltä asialta, mutta voin kertoa, että nälkäisen lapsen äidin viihtyvyydelle tämä on ratkaiseva seikka. Eikä tarvitse muistuttaa, että lapset ovat tulevaisuuden aikuisia ravintolakävijöitä, jos he saavat ravintolapalveluista hyvän käsityksen ja kulutusmallin heti lapsena, sitä mallia jatkaa myös aikuisena. Tämän tiedän ihan omasta kokemuksestani. Ja muuten, pieni viesti ravintoloille – kun isätkin käyvät ravintolassa lapsineen, viihtyvyyttä lisää sekin, että myös miestenvessassa olisi vaipanvaihtotaso.

Lapsille kannattaa siis järjestää erilaista hauskaa ravintolassa, sillä voi tehostaa ravintolan käyttöastetta ja laajentaa ravintolan asiakaskuntaa. Kun tarjoaa lapsiperheille jotain räätälöityä, varsinkin lapsille suunnattua, se saa perheet innostamaan.

Hyvä esimerkki innostavasta lapsiperhetapahtumasta on, kun tunnettu lasten liikuttaja Hoplop avaa yhdessä ravintola Rosterin kanssa pop up-ravintolan Rosteriin, missä lapset ovat pääosassa. Tämä HopLopster-ravintola on auki 28.–29.1. ja 4.–5.2. Hauskaa pop upissa on se, että lapset ovat sekä ideoineet menun, että päässeet koemaistossa vaikuttamaan ruokien sisältöön. Menu on myös kirjoitettu niin kuin lapset ovat halunneet. Koko homma aloitetaan alkujälkiruoalla lasten toivomusten mukaisesta ja sitä seuraa elementtejä joita lapset ovat annoksiin toivoneet. Hauskoja ovat Kurinnurinen Maa -niminen annos ja menun aineksina taas ”multa”, ”madot” sekä ”merenpohja”, ”kilpparikeksi” ja ”laava”. Tämänkin tapahtuma on ollut suosittu ja tietyt päivät ovat jo loppuunvarattuja!

Vaikka lasten on hyvä tottua ihan normaaliin ruokaravintolaankin, on ilahduttavaa, että lapsille halutaan järjestää uudenlaisia, ruokaan liittyviä tapahtumia ravintolassa. Perheiden yhdessä syöminen on todettu vaikuttavan positiivisesti onnellisuuteen ja terveyteenkin. Kun perheille tarjotaan helppoja ratkaisuja ja hauskoja tapahtumia, niin perheet voivat syödä yhdessä ravintolassa!

Katso lisää Perheet Safkaa-tapahtumasta:

http://familymatters.fi/tapahtumat/1

Katso lisää HopLopsterista:

https://hoplopster.fi/

Katso lisää perheiden syömisestä ja sen herättämästä keskustelusta:

http://www.mtv.fi/lifestyle/makuja/artikkeli/suomalaisilla-erikoinen- asenneongelma-ravintoloissa-

humalaiset-saavat- huutaa-lapset- eivat/6262840

(Kannattaa lukea myös artikkelin kommentit)