Pianistin säestämiä illallisia

Turkulaisessa Ludussa tunnelmaa nostattaa viikonloppuisin pianisti, joka soittaa ravintolan tyyliin sopivaa musiikkia. A la carte -listalta löytyy klassikkoja uudella twistillä ja lounas tarjoillaan lautasannoksina.

Katseenvangitsijana toimii vanha flyygeli, kun asiakas astuu sisään Turussa Linnankadulla sijaitsevaan Luduun. Kyse ei ole kuitenkaan pelkästä sisustuselementistä, vaan pianisti viihdyttää vierailijoita perjantai- ja lauantai-iltaisin.

– Pianisti soittaa tyyliimme ja iltaruokailuun soveltuvaa musiikkia. Se voi illasta riippuen olla bluesia, jazzia tai vaikkapa rokkia, mutta klassista musiikkia meillä ei kuule. Kerran eräs varttuneempi daami tiedusteli poistuessaan yllättyneenä, että soitettiinko juuri äsken Paranoid. Kyllähän se soitettiin, omistaja Joonas Sippo kertoo naurahtaen.

Jo 120 vuoden ikään ehtineen venäläisen flyygelin vireessä pysymisen salaisuus on sähköpianossa, joka on piilotettu flyygelivanhuksen uumeniin. Pianisti on ollut viihdyttämässä asiak­kaita alusta lähtien. Nykyinen soittaja kävi tuuraamassa puolitoista vuotta sitten, ja yhteistyö on jatkunut siitä lähtien. Soiton lisäksi hän laulaa puolet illasta.

– Kyllähän siitä muodostuu ihan omanlaisensa tunnelma, kun sali täyttyy ihmisten naurusta ja pianisti eläytyy esitykseensä. Asiakkaat ovat kehuneet ja sanoneet, ettei tällaista löydy mistään muualta. Että voi syödä hyvin, jutella ja nauttia samalla livemusiikista.

Ohjelmallisuuteen panostetaan muutenkin. Esimerkiksi Food&Fun Turun aikaan tunnelmaa on kohotettu erilaisilla teemoilla, kuten salakapakka ja soul kitchen. Lisäksi on ollut tarjolla Show & dinner -iltoja. Tuoreimpana tempauksena Sippo tiimeineen järjesti maail­man toiseksi suuremmin samppanjatapahtuman Grand Champagnen aikaan Luduun oman tapahtuman, jossa asiakkailla oli mahdollisuus maistella harvinaisempia samppanjaherkkuja laseittain.

– Mietimme miksei tapahtuma voisi näkyä Turussakin. Samppanjoiden lisäksi tarjolla oli myös viiden ruokalajin maistelumenu samppanjapaketin kera. Yhteistyökumppaneitamme olivat BBwines ja Palmer&Co-samppanjatalo.

Samppanjaa ja kuohuviiniä Ludussa menee muutenkin hyvin. Vaihtuvalle listalle on nostettu yksi prosecco tai cava ja samppanja, joita molempia saa laseittain. Lisäksi tarjolla on kolme klassikkohenkistä cocktailia, jotka on kehittänyt baarimestariksi opiskeleva Maija Riikonen.

– Jopa 70 prosenttia asiakkaistamme valitsee sesonkilistalta samppanjaa tai kuohuviiniä. Aluksi kuvittelin ihmisten juovan enemmän oluita, joten panostimme niihin. Pian kuitenkin huomasimme, että meillä saattaa viikonlopun aikana mennä kahdeksasta yhdeksään pulloa samppanjaa ja olutpulloja saman verran, Sippo kertoo.

Pullo- ja lasimyynnin lisäksi asiakas voi valita maistelumenulle räätälöidyn viinipaketin, jossa on usein tarjolla myös sellaisia viinejä, joita ei muuten saa laseittain. Joskus jokin ruokalaji toimii paremmin oluen kanssa, ja silloin pakettia tasataan sisällyttämällä siihen jokin kalliimpi viini.

– Viinipaketti toki lisää myös jälkiruokaviinien menekkiä, mutta niitä meillä menee hyvin jälkiruoan kanssa. Itse asiassa jopa kahvia enemmän.

Lounas hyvä markkinointikeino

Ludun huurrelasilla salista erotettua keittiötä pyörittävä porukka on pysynyt lähes muuttumattomana ravintolan aloittamisesta lähtien. Pienen ja tiiviin yhteisön ansiosta tunnelma on kaverillinen ja ihmiset viihtyvät. Vakituisia työntekijöitä on keittiön puolella neljä ja heidän lisäkseen tarvittaessa ekstroja.

Saatavilla on illallisen lisäksi myös lautasannoksina tarjoiltava lounas, joka tuo mukavaa vaihtelua sekä työvuorolistoihin että työnkuvaan. Kukin kokeista pääsee vuorollaan suunnittelemaan ja toteuttamaan viikon lounaslistan. Kun viimeiset lounastajat ovat perjantaina poistuneet, alkaa lounasvuorolaisella pitkä viikonloppuvapaa.

– Meillä on kaikilla omat juttumme ja lounaslistan suunnittelu on kaikille mielekästä hommaa. Haluamme tarjota hyvin tehtyä ja nätisti laitettua ruokaa, keittiöpäällikkö Tomi Rosenberg kertoo.

Tarjolla on päivittäin kaksi vaihtoehtoa, yleensä kala- ja lihavaihtoehto. Lounaaseen kuuluu pääruoan lisäksi alkuun tarjottu pieni salaatti, keitto sekä kahvi. Pienestä lisämaksusta saa päivän jälkiruoan. Lista on esillä ravintolan netti- ja Facebook-sivujen lisäksi Lounas Turku -sivustolla, josta asiakkaat voivat samalla kertaa katsastaa koko kaupungin lounastarjonnan.

– Lähettyvillä on tarjolla enimmäkseen lounasbuffetia, joten erotumme joukosta. Tässä on lähellä paljon toimistoja ja meille järjestetään lounastapaamisiakin. Enemmänhän tämä on kuitenkin hyvä markkinointitapa. Lounashinnat laskevat kynnystä tulla testaamaan ravintolaa, Sippo pohtii.

Vaikka lounastajien määrä vaihtelee päivästä ja viikosta riippuen, ei hävikkiä tule onneksi paljon. Siitä pitää huolen lähettyvillä sijaitseva Kauppahalli, josta saadaan tarvittaessa nopeasti lisää tavaraa.

Lounasajan päätyttyä ravintola sulkee ovensa, ja edessä on muutaman tunnin luova tauko. Silloin siivotaan ja tehdään kovaa vauhtia valmisteluja iltaa varten.

– Meillä on tapana syödä henkilökunnan kesken tässä vaiheessa. Tämä on myös hetki, jolloin vaihdetaan kuulumiset ja käydään läpi tulevaa serviisiä, sanoo Rosenberg.

Kekseliäs ja iloinen keittiö

Ludun tyyli on muokkautunut vuosien varrella, mutta punaisena lankana on koko ajan ollut kekseliäs ja iloinen keittiö. Tällä hetkellä tarjolla on vanhoja hyväksi todettuja ruokalajeja uudella twistillä. Esimerkiksi tartarista on nähty jo useampia versioita.

– Olemme halunneet tehdä tästä nautiskelijoiden paikan, johon voi tulla syömään omalla rahalla. Meillä saa esimerkiksi viiden ruokalajin maistelumenun 50 eurolla. Haluamme tarjota ruokaa, josta tulee hyvä mieli, Sippo sanoo.

Maistelumenu onkin ollut suosittu ja sen valitsee viikonloppuisin 70 prosenttia asiakkaista. Menu koostuu pääasiassa lista-annoksista, mutta myös päivän parhaita raaka-aineita käytetään lisänä. Maistelumenun saa myös kasvis-versiona ja ennalta tilattuna vegaaniruokavalioonkin sopivana.

Lista vaihtuu kuutisen kertaa vuodessa, ja tarjonta vaihtelee vuodenaikojen mukaan. Esimerkiksi kesäksi valikoimaa hieman kevennetään.

Laadukkuus on raaka-aineissa tärkein kriteeri, välillä tuote tulee lähempää ja toisinaan kauempaa. Esimerkiksi kuusenkerkät ja nokkoset kerätään itse. Lähituotteisiin kuuluvat myös Wanhantuvan ankka sekä Kotipellon puutarhan yrtit ja versot.

– Teemme Kotipellon puutarhan kanssa yhteistyötä. Esimerkiksi herneenversot ovat hyvä tuote, mutta niitä käytettiin aikoinaan liikaa joka paikassa. Toivomuksesta Niko Honkanen kasvatti meille pieniä herneenversonnuppuja, joita juuri silloin yhteen annokseemme tarvitsimme, Rosenberg kertoo.

Välillä listalla nähdään rohkeampiakin raaka-ainevalintoja, esimerkiksi hevosen sisäfileetä. Tästäkin valinnasta on tullut erittäin paljon positiivista palautetta.

– Mietimme asioita monelta kantilta ennen toteuttamista. Yleensä valitsemme kuitenkin aina sen rohkeamman vaihtoehdon, Sippo sanoo.

Vanhan talon haasteet

Sippo kertoo ihastuneensa ensimmäiseksi liiketilan musta-valkoruudulliseen lattiaan nähtyään kuvat netissä. Vuokrasopimus allekirjoitettiin kesällä 2013 ja samalla aloitettiin aiemmin maalikauppana toimineen tilan muuttaminen ravintolakäyttöön sopivaksi. Aikaa projektiin meni puolisen vuotta, sillä käytännössä katsoen kaikki piti laittaa uusiksi. Viranomaiset olivat tarkkoja muutosten suhteen, onhan kyseessä ensi vuonna sata vuotta täyttävä talovanhus.

– Remontti oli täynnä vanhan talon pulmien ratkaisua ja aikaa meni pidempään kuin olimme odottaneet, Sippo kertoo.

 

 

Yksi kompastuskivi oli sähköt, jotka yllättäen piti laittaa uusiksi. Aiemmalla kapasiteetilla yhdenkin uunin lisääminen olisi pimentänyt liiketilan lisäksi koko korttelin.

– Alkuperäisen arvion mukaan sähköremontin piti kestää kymmenen viikkoa, mutta lopulta meni 13 viikkoa ennen kuin ne saatiin kuntoon.

Sähkötöiden viivästymisen takia ovia ei saatu toiveiden mukaisesti auki vielä pikkujoulukaudeksi, vaan virallisia avajaisia vietettiin uudenvuodenaattona. Sitä ennen oli järjestetty 70 hengen koeavajaiset, joiden aikana vieraat saivat tulla haluamaansa aikaan ja tilata mitä mieli teki.

– Koeavajaisten ansiosta vuodenvaihde meni sujuvasti ja jo ensimmäisestä illasta tuli hyvää palautetta. Emme muuttaneet sen jälkeen kuin kahvinkeittimen paikan.

Tänä keväänä oli vuorossa keittiön laajennus. Samalla aiemmin läpitalon huoneistona ollut tila muutettiin takaisin sellaiseksi. Remontin avulla saatiin tilaa lisää 50 neliötä, joista suurin osa meni varastoon. Aiemmin yläkerrassa sijainneet varastotilat siirrettiin yläkerrasta keittiön yhteyteen, mikä paitsi järkevöitti toimintaa, teki siitä myös kustannustehokkaampaa.

– Remontti ei haitannut muuta toimintaa, sillä seinä puhkaistiin vasta siinä vaiheessa, kun homma oli jo loppusuoralla. Oli tärkeää suunnitella kaikki niin, ettei ovia jouduttu pitämään kiinni kuin yksi päivä, Sippo hymyilee.

 

Ludu

• Avattu uudenvuodenaattona 2013. Asiakaspaikkoja 50.

• Aktiivinen tiimi, joka seuraa trendejä ja mitä maailmalla tapahtuu. Henkilökunta lähtee mielellään myös erilaisiin tempauksiin. Ravintola on ollut mukana muun muassa hyväntekeväisyysillallisessa, Food & Fun Turussa, Neitsytperunafestivaaleilla ja Ruisrockissa.

• Sisustuksessa yhdistyvät mustavalkoisuus, vanha vihreä ja kupari. Tunnelmaa luovat myös vanhat teatterivalaisimet. Keittiö on erotettu salista huurrelasilla, joka pitää käryt pois salista, mutta tuo lisää valoa. Samalla asiakas näkee mitä keittiössä tapahtuu.

• Tekee yhteistyötä muiden turkulaisten ravintoloiden kanssa. Esimerkiksi suositun fenkolinäkkileivän tekee Jälkiruokala Xoco’sin Sami Huhtala.

• Kesäisin asiakkaat tulevat useammin ilman pöytävarausta. Paikallisten lisäksi myös turistit ovat löytäneet ravintolan.

Linnankatu 17, 20100 Turku

ludu.fi