Pidä huolta asiakastiloista: wc viestii ravintolan yleisestä siisteystasosta

Siistit wc-tilat ovat iso osa miellyttävää ravintolakäyntiä. Likainen vessa vihjaa likaisesta keittiöstä, ja siitä muistetaan mainita muillekin.

Helsinkiläisessä 
Lily Leessä wc-tilojen viihtyisyyteen 
on panostettu. Tilojen estetiikka mukailee 
muun ravintolan
ilmettä.
Helsinkiläisessä Lily Leessä wc-tilojen viihtyisyyteen on panostettu. Tilojen estetiikka mukailee muun ravintolan ilmettä.

Ravintoloissa wc ei ole vain pakollinen paha, vaan myös mahdollisuus tehdä vaikutus asiakkaaseen.

87 prosenttia ihmisistä kokee siistien wc-tilojen parantavan kokonaiskokemusta ravintolassa ja 88 prosenttia näkee persoonallisten tilojen parantavan käyntikokemusta. Yli 80 prosenttia on sitä mieltä, että hyvälaatuinen käsipaperi ja wc-paperi parantavat kokonaiskäsitystä ravintolasta.

Luvut ovat peräisin Metsä Tissuen teettämästä tutkimuksesta.

– Yritykset, jotka muutenkin pohtivat brändiään, ymmärtävät asian tärkeyden. Kaikki eivät kuitenkaan vielä ole ajatelleet wc-tiloja käyntikorttiasiana, jolla voidaan nostaa käyntikokemus uudelle tasolle, sanoo Metsä Tis­suen Katrin-tuoteperheestä vastaava markkinointipäällikkö Julia Laaksonen.

Huonosta kokemuksesta kerrotaan

Hyvän ravintolakokemuksen kohdalla siistien vessojen merkitystä ei ehkä edes ajatella, mutta epäsiistit wc-tilat saattavat pilata muuten hyvän ravintolakäynnin. 79 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että epäsiistit wc-tilat luovat mielikuvan likaisesta keittiöstä, ja 75 prosenttia kertoo huonoista tiloista myös kavereilleen.

– Lähes kaikki käyttävät ravintolakäynnillä wc:tä. Jos yritys menee sieltä, missä aita on matalin, ja käyttää esimerkiksi vessassa halvimpia ratkaisuja ja tilat ovat epäsiistit, saattaa herätä kysymys, miten asiat on hoidettu keittiössä, Laaksonen toteaa.

Tulevaisuudessa, etenkin koronan myötä, wc-tiloista ja asiakkaiden käsihygieniasta huolehtimista ei enää välttämättä nähdä pelkästään brändiin ja viihtyisyyteen liittyvänä, vaan myös vastuullisuusasiana.

Puhaltimista paperiin

Kyselyn vastaajilla toivotuin tapa käsien kuivaamiseen oli paperinen käsipyyhe (67 %), ilmakuivaimen (14 %) jäädessä myös tekstiilirullan (19 %) taakse. Ilmakuivaimet eivät Suomessa ole missään vaiheessa nousseet erityisen suosituiksi, ilmavirtaan on suhtauduttu kielteisesti bakteerien leviämisen takia. Käsipaperi on käytännöllisyytensä ja hygieenisyytensä takia pitänyt suosionsa.

– Mekaaninen hankaus kuivatessa käsipaperilla poistaa pesun jäljiltä käsiin jääneitä mikrobeja, se taipuu hyvin sormien väleihin ja on käytössä rullapyyhettä kätevämpi, Laaksonen sanoo.

Korona on lisännyt erilaisten annostelijoiden ja saippuoiden myyntiä. Kesällä kun ravintoloita avattiin uudelleen rajoitusten jälkeen, monet ravintolat vasta havahtuivat päivittämään hygieniakalusteitaan. Käsikuivaimet ovat olleet käytännössä käyttökiellossa, joten niiden tilalle on asennettu käsipaperiannostelijoita. Erilaiset touch free -annostelijat myytiin pandemian alkaessa loppuun maailmanlaajuisesti lähestulkoon kaikilta valmistajilta.

Hygieniaratkaisuissa tärkeää on toimivan kokonaisuuden löytäminen. Tuotteet eivät saa loppua kesken, ja myös huoltoväli on otettava huomioon.

– Hygieniajärjestelmää tulisi myös kustannusten osalta miettiä kokonaisuutena. Monesti verrataan vain täyttörullan hintaa, vaikka työn osuus on siinä suurin kustannus. Esimerkiksi paperisen rullakäsipyyhkeen täyttöväli on huomattavasti tekstiilirullaa tehokkaampi, Laaksonen kertoo.

Hygieniajärjestelmän tarkistuslista ravintoloille:

  1. Varmista käytössä olevien annostelijoiden oikea mitoitus käyttäjämäärään nähden. Käsienpesu ja hygieniatuotteiden kulutus ovat lisääntyneet pandemian myötä. Jos wc:ssä on jatkuvasti saippua tai paperi loppu, tulee annostelijat vaihtaa isompiin tai niiden määrää lisätä.
  2. Tarkista annostelijoiden toimivuus. Vanhentuneet tai pikkuvikaiset annostelijat, jotka ovat jatkuvasti jumissa, tulisi vaihtaa uusiin.
  3. Varmista, että tarjolla on käsipaperia käsien kuivaamiseen. Ihmiset toivovat käsipaperia, ja se on THL:n käsienpesuohjeen mukainen tapa kuivata kädet.
  4. Tee uudistukset käytettävyys ja viihtyisyys edellä. Koronatilanteeseen on reagoitu lisäämällä erillisiä saippuapulloja ja irrallisia paperipaketteja. On kannattavaa tehdä pysyviä ratkaisuja tuleviksi vuosiksi hankkimalla laadukkaat annostelijat.

 

Julkaistu Aromissa 1/21.

Toivotuin tapa käsien kuivaamiseen

  • 67 % paperinen käsipyyhe
  • 19 % tekstiilirulla
  • 14 % ilmakuivain

 

Tilaa Aromi!

Tilaa digilehti!

Sulje mainos Tilaa Aromi