Pienkahvipaahtimo Rovaniemeltä haastaa Stadin trendipaahtimot

Lapissa juodaan muutakin kuin pannukahvia kuksasta. Rovaniemen kahvipaahtimo sai alkunsa yökerhon dj-kopista, mutta pohjoisen kahvin ilosanoma on kiirinyt parissa vuodessa myös Napapiirin eteläpuolelle.

Rovaniemen keskustan laitamilla sijaitsevassa tehdashallissa jytisee. Kuntosalilla nostetaan rautaa ja toisella puolella seinää, Rovaniemen Kahvipaahtimon tiloissa, lattia tärähtää.

– Tämä ei ole vielä mitään. Odotas kun niillä on painonnostokilpailut, naurahtaa kahvipaahtimon yrittäjä, alun perin sodankyläläinen Tuomas Kumpula.

Uunituore kahvipaahdin ei ole jytinästä moksiskaan. Se kehrää kuin kissa sisällään puolitoista kiloa nicaragualaisia kahvipapuja. Pavut on tarkoitus viedä vielä saman päivän aikana Musta Kissa -kuppilaan, joka on paahtimon pitkäaikainen yhteistyökumppani.

Vuonna 2014 perustetun Rovaniemen Kahvipaahtimon nykyinen sijainti ei ehkä ole kaikkein ihanteellisin, mutta tila tarjoaa riittävät puitteet pienen paahtimon tarpeisiin.

– Isoin miinus on kakkoskerros, koska papusäkit painavat 70 kiloa kappale. Pitäisi olla triathlon-ottelijan kunto, Kumpula sanailee.

Siinä missä seinän takana nousee rauta, nousevat täällä afrikkalaiset ja poikkeustapauksissa myös muunmaalaiset kahvipapusäkit.

– Pyrin ostamaan afrikkalaista. Nyt varastossa on myös meksikolaista ja kolumbialaista papua, koska suosituimman Uganda Bukisun toimittajalta pavut on loppu, Kumpula perustelee.

Helsinki-keskeisyys on Suomen kahviskenen isoimpia ongelmia.

Kahvipaahtimo yökerhossa

Lappilaiselle pienpaahtimolle oli muutama vuosi sitten selvä markkinarako, johon Kumpula tähtäsi ja osui oikeaan aikaan. Tuolloin Suomen pohjoisin pienpaahtimo sijaitsi Jyväskylässä.

– En tiedä oliko tälle varsinaisesti tilausta, mutta pienpaahtimot olivat selkeästi Etelä-Suomen juttu, Kumpula pohtii. Miehen mielestä suurin potentiaali piilee maakunnissa, jonne pienpaahtimot eivät vielä ole rantautuneet.

– Helsingissä on omat pöhinät ja ylitarjontaa. Helsinki-keskeisyys on Suomen kahviskenen isoimpia ongelmia, Kumpula pähkäilee.

Harrastuksesta alkanut yhden miehen yritys on tullut jättiharppauksin eteenpäin.

– Lähdin pienestä liikkeelle. Arvioin, kuinka korkealta putoan, jos putoan.

Kahvila Kauppayhtiön dj-kopista piti tulla kahvinpaahtamisen pääkallopaikka. Hyvä idea vesittyi, ja Kumpula päätyi paahtamaan papuja yökerhon tiloihin asiak­kailta piilossa.

– Kuvio ei toiminut käytännössä. Aina kun klubilla oli keikka, jouduin pakkaamaan paahtimon ja lähtemään, asiakaskontaktia kaivannut Kumpula harmittelee.

Kahdessa ja puolessa vuodessa Rovaniemen Kahvipaahtimo on ponnistanut jaloilleen. Kahvia menee Lapin lisäksi Ouluun ja lisäksi Kainuu on yhtenä kohdealueena. Suuret tilaajat ovat pienpaahtimolle elintärkeitä yhteistyökumppaneita, mutta ne myös kuormittavat eniten.

– Paikallisia faneja ei pidä unohtaa kiireen keskellä, Kumpula painottaa. Paikallisten pienyritysten tarpeiden ja toiveiden täyttäminen on sekä tärkeintä että haasteellisinta.

Mieluummin haen kahvin huoltoasemalta kuin maksan tuplasti huonosta kahvista kahvilassa.

Vähemmän, laadukkaampaa

Pienpaahtimon yrittäjällä riittää haasteita. Merkittävin niistä on Suomen kahvikulttuuri tai sen puute.

– Suurin haaste on price point, Kumpula toteaa. Kärjistäen voidaan sanoa, että suomalainen haluaa vaaleapaahtoisen kahvinsa tuttuun hintaan.

– Suomalainen äänestää tyypillisesti jaloillaan, mutta ei kahvin takia. Arvostamme laadukasta ruokaa, mutta kahvin kohdalla emme välitä, laadukkaan, paikallisen kahvin puolesta puhuva Kumpula lataa.

Kahvikupin hinnasta suurin osa tulee jostain muusta kuin kahvista.

– Katteet on kohdillaan, yrittäjä myöntää.

Kahvipaahtimon perustamisen myötä Kumpula ymmärtää kahvia, kahvin hintaa, kuluttajan vaatimuksia ja toiveita sekä Suomen kahvilatarjontaa uudella tavalla. Mistä maksamme, jos kahvin laatu on heikko ja kahvin saa itse kaataa kuppiin, joka viedään itse palautuskärryyn?

– Monessa paikassa kahvi seisoo lämpölevyllä ja homma toimii itsepalveluperiaatteella. Mieluummin haen kahvin huoltoasemalta kuin maksan tuplasti huonosta kahvista kahvilassa, Kumpula myöntää.

Pienpaahtimot tarjoavat mahdollisuutta muutokseen. Ne voivat omalta osaltaan edistää kahvikulttuurin kehittymistä ja asennemuutosta.

– Ei haittaisi, jos joisimme vähemmän kahvia! Kumpulan mukaan vastuullista kahvinjuontia olisi se, että joisimme vähemmän, mutta laadukkaampaa – ainaisen sertifikaattien ja hinnan tuijottamisen sijaan.

– Kysy itseltäsi: haluanko juoda kahvia, ja jos haluan, niin mitä kahvia joisin, Kumpula ehdottaa.

Vaihtoehto kahvijäteille

Suomessa ja suomalaisten sydämissä asemansa vakiinnuttaneet suuret kahvipaahtimot ovat pienpaahtimon haaste. Ne pystyvät tarjoamaan yrityksille kuten kahviloille ja ravintoloille koko paketin: suuret tilausmäärät, koneet ja laitteet könttähinnalla.

– Kumppanuussopimukset tehdään pitkällä tähtäimellä esimerkiksi pariksi vuodeksi kerrallaan.

Pienpaahtimo ei pysty vastaamaan yhtä mittaviin tarpeisiin. Mikä sitten on pienpaahtimon paikka, ja potentiaali kahvintuotannon kentällä?

– Pystyn tarjoamaan laadukkaan vaihtoehdon, Kumpula esittää.

Pienetkin papumäärät paahtuvat nopeasti ja ne on helppo viedä paikan päälle kädestä pitäen lyhyellä varoitusajalla. Ihmiset tulevat tutuiksi ja tuote saa kasvot. Paikallisesti paahdettu kahvi voi tuoda kaivattua lisäarvoa sekä tuotteelle että yritykselle.

Kortteliravintolan nimikkokahvi

Nicaragualaiset pavut on paahdettu, pakattu ja viety rovaniemeläiseen Musta Kissa -kuppilaan. Kuppilan pitkäaikainen omistaja Pekka Jarkku löi aikanaan viisaat päät yhteen Kumpulan kanssa, joka räätälöi kuppilalle nimikkokahvin. Normaalisti käytössä on etiopialainen papu.

– Tämä on hyvä erottumiskeino. Pyrin suosimaan paikallista, rovaniemeläinen Jarkku toteaa. Musta Kissa -kahvipapu siirtyy tänä kesänä uusien omistajien käsiin. Kuopiosta kotoisin oleva Johan Pietarinen ja alun perin oululainen Jonna Pietarinen jatkavat yhteistyötä Rovaniemen Kahvipaahtimon kanssa.

– Tämä ei ole varsinaisesti kahvipaikka, mutta ajattelimme kehittää yritystä siihen suuntaan, että saisimme enemmän päiväkävijöitä. Kahvinkulutuskin oli tarkoitus saada sen myötä nousuun.

Mustassa Kissassa kahvipavut jauhetaan itse ja keitetään tummaksi ja vahvaksi.

– Pekka keittää vahvempaa kuin itse keittäisin. Mutta kukin tyylillään, Kumpula nauraa ja kippistää.

______________________________________________________________

Rovaniemen Kahvipaahtimo

  • Perustettu vuonna 2014. Yrittäjänä Tuomas Kumpula.
  • Kumpula aloitti toimintansa kotipaahtamisena vuonna 2013. Yritystoiminta alkoi kahvila Kauppayhtiön tiloissa vuotta myöhemmin. Yritys siirtyi nykyisiin tiloihin 2015.
  • Rovaniemen kahvipaahtimon kahvia myydään muun muassa Kofeiinikomppaniassa (Oulu), Mandragorassa (Rovaniemi), Kide Life and Style Shopissa (Pyhätunturi), Sisustusstyle Design Shopissa (Helsinki), Cafe Santa Clausissa (Napapiiri, Rovaniemi).

Varastotie 14

96100 Rovaniemi

rovaniemenkahvipaahtimo.fi