Pizzataiteilijaksi tituleerattu Luca Platania on avannut Lauttasaareen pääkaupunkiseudun ensimmäisen nimeään kantavan napolilaishenkisen ravintolan.

Roomalainen pizzamestari, joka on rakentanut kotikaupungilleen tunnusomaisesta levypizzasta suositun Pizzarium-ketjun, jatkaa uuden ravintolansa kanssa kutsumustaan tuoda aito artesaanipizzaelämys mahdollisimman monen ulottuville. Ensimmäinen Pizzeria Luca avattiin Tampereelle viime syksynä. Pizzeria Luca on Platanian kunnianosoitus maailman ensimmäisestä pizzeriastaan tunnetulle Napolille.

- Pääsimme roomalaistyylisen Pizzariumin kanssa esittelemään suomalaisille sormin syötävän roomalaisen levypizzan, joka alun perin kehitettiin kiireisten kaupunkilaisten evääksi. Nyt pääsen nimikkoravintolassani toteuttamaan pitkäaikaista unelmaani myös toisenlaisesta, täysin erilaista genreä edustavasta rauhallisesta pizzanautinnosta,  Platania sanoo.

Aitoa napolilaista pizzataikinaa kohotetaan yleensä vain puoli vuorokautta ja pizzan paistoaika korkealämpöisessä puu-uunissa on huomattavan lyhyt, vain minuutin.

Tämä jättää pizzan Platanian mielestä hieman raskaaksi, minkä vuoksi hän soveltaa eri koulukuntien oppeja kohottamalla Pizzeria Lucan taikinoita vähintään kolme vuorokautta. Se tuo pohjaan keveyttä ja helpon sulavuuden.

Perinteikkään puu-uunin sijaan Lauttasaaren Pizzeria Luca saa ensimmäisenä suomalaisravintolana käyttöönsä napolilaisen pizzakulttuurin jatkuvuuden varmistajaksi kutsutun, jopa 480-asteeseen lämpiävän Scugnizzonapoletano-sähköuunin.

- Olen aivan liekeissä saadessamme uunien Ferrariksi kutsutun aidon Scugnizzonapoletanon. Se on maailman ainoa sähköuuni, joka antaa puu-uunin ominaisuudet ilman puun palamisen tuomia sivuhaittoja ja vaativia hormituksia. Paistolaatu on varmistettu paistamalla sillä aitoja napolilaispizzoja esimerkiksi Vatikaanissa ja Louvren taidemuseossa, joten uskon, että tämän lähemmäksi aitoa paistoelämystä emme täälläkään pääse,  Platania arvioi.

Pizzeria Lucan listalla on pizzojen lisäksi salaatteja, mutta ravintolan kaikki muut ruoat ovat nivottu kolme vuorokautta nousseeseen taikinaan ja sen monipuoliseen käyttöön. Alkupaloiksi on napolilaisia pizzettoja, eli friteerattuja pikkupizzoja. Jälkiruokaversion pizzettat saavat  päälleen Nutella-hunnun. Listalta löytyy myös vegaanipizzoja, luomuviinejä ja cocktaileja.

- Minulla ja vaimollani Sallalla on Pizzeria Lucasta saman tyyppinen tunne kuin kuusi vuotta sitten Turussa, jossa avasimme Suomen ensimmäisen Pizzariumin, intoilee Platania.

Lauttasaareen on palkattu kaksi italialaista ammattilaispizzaleipuria, jotka leipovat taikinoita joka päivä.

- Laadun ja autenttisuuden varmistaaksemme tuomme pizzojemme raaka-aineet maahan itse, sillä rakastan auringon kypsyttämiä tomaatteja, aitoa mozzarellaa, oliiviöljyä ja kinkkuja, joita löytyy vain Italiasta. Talon viinit tarjoamme italialaisittain karahveista ja pidämme menon muutenkin asiaankuuluvan rentona, lupaa pizzamestari .

Pizzarium ravintoloita on nyt 7 eri puolilla Suomea ja Pizzeria Luca -ravintoloita  2. Molemmat ketjut ovat osa Royal Ravintolat Oy:ta.