Prahan kuuma pienpanimobuumi

Prahassa kuohuu taas, nyt oluen muodossa. Viime vuosina Prahan katukuvaan on ilmestynyt koko joukko pienpanimoita, jotka haastavat isot olutjätit omilla persoonallisilla oluillaan. Oleellinen osa niiden menestystä on oma ravintola, jossa hyvä ruoka naitetaan talon oluisiin.

157 litraa! Lyhyen laskuopin mukaan se tekee rapiat 300 isoa tuoppia vuodessa olutta jokaista kansalaista kohden, vauvasta vaariin. Tšekit ovat maailman innokkaimpia oluenjuojia, ja se näkyy myös maan pääkaupungin Prahan katukuvassa. Tuoppeja kilistellään iloisesti niin ympäri kaupunkia levittäytyvissä olutmainoksissa kuin joka toisen kadunkulman nurkalta löytyvässä oluttuvassa. Pilsner Urquell, Budvar, Staropramen, Krušovice ja Velkopopovický Kozel ovat tšekkioluiden suuria nimiä, jotka eivät suomalaisten oluenystävien keskuudessa lisäesittelyjä kaipaa.

Prahan katukuvaan on ilmestynyt viime vuosina kymmeniä pienpanimoita, jotka haastavat olutjätit ketterillä kausioluilla ja persoonallisilla makukokeiluilla.

– Vauhti on ollut kieltämättä kova. Vielä 25 vuotta sitten kun kommunismi kaatui, Prahassa ainoa pienpanimo oli U Fleku. Nyt Prahassa on noin 50 pienpanimoa ja koko maassa lähemmäs 200. Uusia avataan joka kuukausi, sanoo Prahan vanhan kaupungin ytimestä löytyvän panimoravintola U Tří Růžín johtaja Petr Blaha.

Ruoan ja oluen menestyskonsepti

Vuonna 2013 aloittanut, Husova-kadulla toimiva U Tří Růží on yksi Prahan pienpanimobuumin airuista. Oluiden ohella keittiöön on panostettu ja sisustukseen on haettu aivan oma jengansa suositun lastenkirjataiteilija Jiri Bernardin humoristisilla seinämaalauksilla, joita riittää kahden kerroksen seinien täydeltä.

– Bernardin maalaukset esittelevät hyvällä huumorilla, mitä kaikkea olut on maailmanhistoriassa teetättänyt. Kuten huomaat, Egyptin pyramidit ja Rooman valtakuntakin on rakennettu oluen voimin, Blaha veistää.

U Tří Růžín konseptia kannattaa syynätä muutenkin tarkalla silmällä.

– Omistajamme on nuori mutta hyvin menestynyt liikemies ja suuri oluenrakastaja. Hän ei halua esiintyä julkisuudessa, mutta hänellä on vakaat aikomukset tehdä U Tří Růžísta ympäri maata levittäytyvä ketju. Prahassa tämä on toiminut hyvin. Panemme kolmea omaa perusolutta ja sen lisäksi kolmea vaihtuvaa kausiolutta. Keittiö tarjoaa perinteestä ponnistavaa tšekkiruokaa sopivasti modernisoituna. Listan suunnittelee Michelin-ravintola Alcronissa pätevöitynyt keittiömestari Martin Prochazka. Listalla on myös joitain kansainvälisiä klassikoita, koska varsinkin paikalliset asiakkaamme haluavat vaihtelua tšekkiruokaan. Ruokaravintolan ja panimon yhdistelmä toimii erittäin hyvin. Ravintolatoiminta helposti tuplaa tai triplaa liikevaihdon ja paikan päällä tehty ja myyty olut ei tarvitse erillisiä jakelusysteemejä eikä kallista markkinointia.

Siunattua olutta

U Tří Růžín sisustus näyttää siltä, että paikkaa on pyöritetty jo vuosisadan ajan, ja sitä on vain tuunattu päivän kuosiin.

– Mietimme alussa modernia ilmettä, mutta sijaitsemme Prahan vanhassa kaupungissa, missä kaikki pyörii turismin ympärillä. Turistit etsivät perinteistä tšekkiläistä tunnelmaa, joten sisustus on tämän päivän versio perinteisestä oluttuvasta. Kieltämättä tämä istuu paremmin keskiaikaisen talon henkeen kuin viileä moderni sisustus, Blaha pohtii.

U Tří Růžín hanoista saa aina tšekkiläistä lageria, punertavaa Vienna Rediä ja talon tummaa. Kausioluita tehdään mielen mukaan. Panimomestarina toimii Robert Manák.

– Kokeilemme vaihtelevasti eri oluttyyppejä jenkkiläisestä Pale Alesta baijerilaiseen Weisbieriin sen mukaan, mikä sesonkiin sopii parhaiten. Emme kuitenkaan ole lähteneet sellaiseen makuruljanssiin kuin esimerkiksi Pivovarský Dům, joka tarjoaa 10 eri oluen maistelutarjotinta ja joissa maistaa kaikkea mahdollista kahvista banaaniin. Korostamme puhtaita makuja, perinteitä ja modernia teknologiaa oluiden tekemisessä, Blaha sanoo.

U Tří Růžín spesiaaliosastossa on kaksi ässää: lievästi punertava, puolimakea pohjahiivaolut Vienna Red, joka saa hehkeän värinsä Vienna-maltaasta, sekä luostariolut Monastic Special.

– Työskentelin aiemmin Strahovin luostaripanimossa Prahassa, missä opin perusteelliset vanhat oluentekomenetelmät. U Tří Růžíin kehitin keskiaikaisiin menetelmiin perustuvat Monasticin, ja sen myötä olemme saaneet luostaripanimon statuksen. Läheisen dominikaaniluostarin munkit käyvät siunaamassa viikoittain oluemme. Se on kiinnostava rituaali asiak­kaille, Manék kertoo.

Uutta ja ikivanhaa

Vuonna 2005 aloittanut U Medvídků on Prahan pienpanimobuumin veteraaneja. Se toimii Na Perštýně -kadulla talossa, jossa Jan Nedvidek pyöritti panimoa jo vuonna 1466. Panimo toimi samoilla sijoilla vuoteen 1898 saakka. Sen tappoi monen muun paikallispanimon tapaan suurten teollisten oluenvalmistajien rynnistys markkinoille. Oluttupa kuitenkin jäi, ja olutta ryystettiin komeiden kaariholvien alla kommunismin vuosikymmeninäkin.

Samettivallankumouksen jälkeen U Medvídků sai uudet omistajat, talo entisöitiin huolella ja sen toiseen kerrokseen rakennettiin oma pienpanimo. Se on ollut alusta alkaen panimomestari Ladislav Veselyn valtakuntaa. Vesely ei tavoittele kuuta taivaalta, vaan keskittyy talon neljään olueen. Oldgott 13° on puolitumma lager, 1466 pastöroimaton ja suodattamaton kevyt lager, White perinteinen vehnäolut ja X33 makea, erittäin vahva puolitumma olut.

– Tietojemme mukaan X33 on maailman vahvin luonnollisella käymisellä tehty olut, täsmentää Veselyn rinta rottingilla.

Vahvuudesta voimaa

Talolla on pitkät perinteet oluttupana mutta oman panimon käynnistäminen lähti puhtaalta pöydältä.

– Pienpanimon on tärkeä Prahassa erottua omilla tuotteillaan. X33 tekee sitä vahvuudellaan. Sen alkoholiprosentti on lähes 13, mikä tarkoittaa myös korkeaa sokeripitoisuutta. Ei tujua ja makeaa olutta ole edes tarkoitus juoda pullotolkulla. Eniten myymme puolitummaa Oldgottia, joka on puhdas, peritšekkiläinen olut. Kaikki oluemme tehdään tšekkiläisistä raaka-aineista ja ovat pastöroimattomia. Niiden säilymisaika on lyhyt, neljästä kuuteen viikkoa. Se ei ole ongelma, koska tuotantomme myydään kokonaan paikan päällä, alakerran ruokasalissa on yli 200 asiakaspaikkaa, Veselyn kertoo.

Konkari on seurannut mielenkiinnolla Prahan olutkulttuurin kehittymistä.

– Pienpanimot ovat tervetullut lisä Prahaan. Niiden tuotanto on pientä, joten ne eivät ole uhka isommille. Oluenharrastajille ja turisteille ne tuovat kuitenkin koko ajan uusia kiinnostavia oluita maistettaviksi. Eivät kaikki pienpanimot tee mahtavaa olutta. Joskus kokeilut menevät iloisesti metsään, mutta se juuri on pienpanimoiden rikkaus. Ne uskaltavat kokeilla. Asiakkaat päättävät, ketkä pärjäävät, ketkä eivät. U Medvídků on menestynyt hyvällä kokonaiskonseptilla. Hieno historiallinen talo, tasokas ravintola, laatuoluet. Kuka sellaista voisi vastustaa?, Vaselyn pohtii.

U Tří Růží, Husova 10, Praha, u3r.cz

U Medvídků, Na Perštýně 7, Praha, umedvidku.cz

Sulje mainos Tilaa Aromi