PRO-gaala –timanttiset juhlat alan huipuille

PRO-gaala täyttää Finlandia-talon ravintoloiden ja ammattikeittiöiden kovimmilla ammattilaisilla 31. tammikuuta. Nämä timantit ovat hioutuneet hohtaviksi vuosien ja vuosikymmenten paineessa. Nyt on aika juhlia!

PRO-finaalipaikka on upea saavutus. Koolla on nyt 15 kovaa finalistikolmikkoa. Innostava kilpailu on päässyt tähän vaiheeseen ensin työyhteisöjä innostaneen ehdokasasettelun ja sitten esiraadin valintojen ansiosta. Finalistit keräsivät äänestyksessä tuhansia kehuja ja kommentteja.

Tuomaristo tekee valinnat

PRO-tuomaristoon on kutsuttu alan kovimpia osaajia, edellisvuosien PRO-voittajia ja esimiehiä, joilla on vankka näkemys siitä, mitä osaamista ravintola-alalla tarvitaan.

Scandic Hotelsin toimitusjohtaja Aki Käyhkö on kolmatta vuotta mukana tuomaristossa ja johtaa tänä vuonna tuomariston työskentelyä. Hänen vuotensa on alkanut perehtymällä kaikenkattavaan tuomarointipakettiin, jonka pohjalta päätökset tehdään.

Tuomarointipaketissa on mukana finalistin oma tarina, mukaan lukien vastaukset syväluotaaviin kysymyksiin omasta urasta. Lisäksi siihen kuuluvat perustelut, suosittelijan sanat, sponsorin mielipide ja nettiäänestyksen yhteydessä kertyneet kommentit.

– Kaikki osa-alueet paketissa ovat tärkeitä, ja jokainen tuomari tekee päätöksensä itse, Käyhkö toteaa.

Tuomaristolla on keskusteleva tyyli: tuomarit voivat nostaa esiin taustatietoja ehdokkaista ja perustella siten vielä valintojaan. Kyseessä ei kuitenkaan ole huutoäänestys vaan täsmällinen pisteytys, jonka jokainen laatii omista lähtökohdistaan.

Seuraa Aromin Facebookia 31. tammikuuta, niin tiedät, ketkä nappaavat tunnustuspalkinnot.

– Itse etsin yhtäläisyyksiä siitä, miten kilpailijan oma arviointi kohtaa ulkopuolisten kommentoijien arvioinnin. Toivon, että ehdokas on samassa veneessä kuin suosittelijansa – on hyvä tuntea itsensä ja tietää, millainen olet työntekijänä tai esimiehenä, Käyhkö sanoo.

Tänä vuonna esikarsinnassa on kiinnitetty erityisesti huomiota siihen, miten ehdokkailla on talous hallussa. Eri tehtävissä vastuut ovat erilaiset, mutta on tärkeää hallita myös taloudellinen ajattelu.

– Minulla värähtää positiivisesti, kun löydän viitteitä pitkäjänteiseen ja tulokselliseen tekemiseen ja siihen, että myös talous on otettu huomioon. Talous on elinehto jatkuvuudelle ja hengissä säilymiselle, Käyhkö toteaa.

Koska nyt haetaan timanteista kirkkaimpia, voittaja-ainesta on niissä, joista paistaa pitkäjänteinen ja pidempiaikainen ammattitaito, osaaminen ja ylpeys.

– Kun haemme eri kategorioiden huippuja, kaikki tuomarit painottavat useamman vuoden jatkunutta positiivista työhistoriaa. Vaikka tämä on myös läpivirtausala, se ei korostu palkitsemisessa – emme halua palkita yhden yön ilmiöitä. Voittajat ovat créme de la créme!