Yksi uusista tuomareista on Laurea AMK:n restonomikoulutuksen kehittämispäällikkö Katri Korelin. Hän on PRO-opettaja-sarjassa 2019 palkitun Henry Lybäckin esimies, ja Lybäckistä puolestaan tuli espoolaiskoulun käyntikortti, jonka avulla on vuoden varrella markkinoitu monin tavoin laurealaista koulutusosaamista.

Nyt haussa ovat uudet potentiaaliset kilpailijat, jos mahdollista vielä kovemmat osaajat. Korelin uskoo, että kilpailusta tulee entistä kovatasoisempi, eikä tuomariston rooli tule olemaan helppo.

– Pitää olla hyvä mittaristo, miten tasavertaisesti arvioida kilpailijat, Korelin huomauttaa luottamustehtävästä otettuna.

Menestyksen eväänä Korelin pitää kykyä kohdata toinen ihminen.

– Missä tahansa sarjassa kaikki liittyy asiakkaaseen ja työympäristöön. Yksin ei kukaan ole mitään vaan nyt ja tulevaisuudessa menestyy esimerkillinen ja hyvä työkaveri, jolla on rautainen ammattitaito, positiivinen asenne ja avoin mieli, ja joka uskaltaa ottaa haasteita vastaan. Pitää osata kohdata toinen ihminen kokonaisuutena, Korelin summaa.

Vuorovaikutustaidot, myös digitaaliset, korostuvat yhä enemmän tulevaisuudessa.

– Palvelualalla puhumme vuorovaikutuksesta, jossa ihmiset hakevat elämyksiä ja kohtaamisia. Nämä vaativat tilannetajua ja kokemusta, jotta osaa toimia hetkessä luontevasti.

Oppilaitoksessa puhutaan paljon asenteista; alalle haetaan aina hyviä tyyppejä. Koulutus tuo perusvalmiudet ja Laurean ainutlaatuinen BarLaurea-living lab oppimis- ja kehittämisympäristö varmistaa, että kaikki restonomiopiskelijat pääsevät työskentelemään kahden opintojakson verran kokouspalvelussa, cateringissa, à la carte- ja henkilöstöravintolassa sekä kahvilassa. Lisäksi opiskelijat työskentelevät opintojensa aikana Laurean kumppaneiden, alan merkittävien toimijoiden kanssa, kymmenissä erilaisissa projekteissa kehittäen osaamistaan.

Kahvilakulttuurin ravisuttaja:
alan ammattilaiset esiin

Espresso Housen toimitusjohtaja Anssi Thureson on innoissaan saatuaan kutsun liittyä PRO-tuomaristoon. Hän pitää PRO-gaalaa alan hienoimpana vuotuisena tapahtumana.

– On älyttömän hienoa, että nostetaan alan ammattilaisia esiin. Haluan olla mukana antamassa panostani, jotta alan arvostus ja näkyvyys lisääntyisivät, Thureson sanoo.

Thuresonin tausta on vähittäiskaupassa, missä hän oli mukana Lidlin tulossa Suomeen. Espresso Housea hän on vetänyt sen aloituksesta läh­tien, nelisen vuotta.

– Teemme kahvilakulttuurin saralla samaa muutosta, mitä on tapahtunut vähittäiskaupassa: ravisutamme olemassa olevia rakenteita ja tuomme uutta Suomeen. Erikoiskahveissa ja kahvilakulttuurissa on tapahtumassa sama muutos kuin erikoisoluiden ja pienpanimotuotteiden lisääntymisessä: kuluttajat haluavat laadukkaita vaihtoehtoja.

Thureson on ihastunut alan ammattitaitoon: hänellä on palveluksessaan yli 500 kahviammattilaista, baristoja kaikki. Yrityksen kasvuvauhti Suomessa on kova, kahviloita avataan yksi per kuukausi. Juttua kirjoitettaessa Espresso Houseja oli 43.

Kahvilabisnestä Thureson luonnehtii toimialan edelläkävijäksi.

– Nyt keskustellaan erityisesti ympäristöön vaikuttavista asioista kuten muovin vähentämisestä ja kasvisperäisten tuotteiden lisäämisestä valikoimaan. Tällaiset aiheet sekä trendit tulevat nopeasti, ja koko toimiala on murroksessa ja hyvä niin. Väitän, että meille vaatimukset ja toiveet tipahtavat nopeimmin koko toimialalla, sillä kahvilatoiminta myös kehittyy ja kasvaa nopeimmin. Lisäksi meillä asioivat vieraat arvostavat edelläkävijyyttä myös näissä asioissa.

Thuresonin arvion mukaan alalla pärjäävät toimijat, jotka tuovat innovaatioita ja kehittävät jatkuvasti omaa toimintaansa. Esimerkiksi proteiininlähteiden muuttuminen näkyy niin, että kaikki toimijat ovat lisänneet kasvisperäisiä tuotteita.

– Haasteena on laadukkuuden varmistaminen ja erilainen valmistus kuin mihin on totuttu. Tämä haastaa kaikki oppimaan uutta. Hienoa, miten upeita toimijoita kentälle on tullut muutamassa vuodessa. Uskon, että erikoistuminen omaan juttuun varmistaa laadun: jos on leveä ruokalista, on haasteellista varmistaa yksittäisen annoksen laatu, Thureson pohtii.

Ketterän kahvilakulttuurin vaalija korostaakin uutuuden ja kekseliäisyyden voimaa: miten nokkelasti osataan toimia; mitä uutta ja herättävää keksitään. PRO-finalisteja Thureson katsoo kuitenkin myös toisenlaisten lasien läpi:

– Palkinnonsaajissa on aina arvostettu kokemusta ja pitkäjänteisyyttä, sitä liputan. Arvostan pitkäkestoisia tähtiä, en tähdenlentoja. Kunnian­himo ja asenne ratkaisevat menestyksen PRO-kilpailussa, sen pystyy kyllä tulkitsemaan kilpailijoihin tutustuessa.

PRO-tuomaristo

  • Aki Käyhkö
    Tuomariston puheenjohtaja, Toimitusjohtaja, Scandic Hotels Oy
  • Samuil Angelov
    Puheenjohtaja, Suomen Sommelierit ry
  • Anu Arolaakso
    Hankepäällikkö, Savon koulutuskuntayhtymä
  • Antti Asujamaa
    Chef restaurateur, Ragu & Shelter
  • Greta Grönholm
    Puheenjohtaja, FBSK
  • Harri Havia
    Johtaja, Ravitsemiskaupan kehitys- ja konseptit, SOK majoitus- ja ravitsemiskaupan ketjuohjaus
  • Kristian Helanne
    Ketjujohtaja, Food&Events – Restel tapahtumaravintolat
  • Markku Häiväläinen
    Puheenjohtaja, Suomen Hovimestareiden Kilta ry
  • Ari Jokela
    Toimitusjohtaja, Suomen Alkoholitukku
  • Janne Juvonen
    Toimitusjohtaja, Voiveljet
  • Pertti Kallioinen
    Yrittäjä, Bun2Bun
  • Jyrki Karppinen
    Tuotantopäällikkö, Kymijoen Ravintopalvelut Oy
  • Joonas Keskinen
    Kentän johtaja, Senior partner, Ravintolakolmio-konserni
  • Katri Korelin
    Kehittämispäällikkö, Laurea-ammattikorkeakoulu
  • Toni Kostian
    Keittiömestari, Ravintola Grön
  • Elina Lepomäki
    Kansanedustaja, Suomen Eduskunta
  • Ulla Liukkonen
    Puheenjohtaja, Suomen Keittiömestarit ry
  • Sanna Malaska
    Palvelujohtaja, Arkea
  • Marjaana Manninen
    Opetusneuvos, Opetushallitus
  • Mikko Paukkonen
    Vice president, Kesko, Neste K
  • Antti Raunio
    Toimitusjohtaja, Night People Group
  • Petri Salminen
    Ravintolapalveluiden tuotejohtaja, ISS Palvelut
  • Anssi Thureson
    Toimitusjohtaja, Espresso House Finland
  • Pirjo Vainio
    Ruokapalvelujohtaja, Rauman kaupunki Ruokapalvelut

 

Ehdota PRO-tunnustuspalkittavia tästä >>