Puusta pöytään

Suomen ensimmäinen kartonkinen jogurttipikari, maitotölkit ilman öljypohjaisia nestesulkukerroksia – innovaatioita, joiden ei uskottu olevan mahdollisia. Arla Suomi hyppäsi liikkuvaan junaan ja on nyt kovassa vauhdissa aina vaan vastuullisempien pakkausten kehittämisessä.

Oletko kuullut Arlan Lähimaidosta tai Yhden Tilan Maidosta? Luonto+-tuotteista? Uskon, monen tietävän ja useimman myös käyttävän kyseisiä tuotteita. Ne ovat Arlan innovaatioita, kehitetty vastuullisuus päällimmäisenä mielessä. Olemme panostaneet merkittävästi vastuullisuuteen; tuotantotapaan, energian käyttöön ja moniin muihin tuotteisiimme vaikuttaviin tekijöihin. Tiedämme, missä lehmämme käyskentelevät ja mitä ne syövät. Tiedämme nimeltä jopa sen kissan, joka lehmien seurana pelloilla ja navetassa pyörii.

Mitä seuraavaksi? Katseemme kääntyi tuotteista niiden pakkauksiin.

Miten ihmeessä maito pysyy kartonkitölkissä?

Monikaan ei ehkä ole ajatellut, miten se maito siellä pahvin sisällä oikein pysyy, mutta ohut muovipinnoite sen siellä pitää. Ja hyvin pitääkin, mutta siitä huolimatta haluamme vähentää muovinkäyttöä.

Meidän siis piti löytää pakkausmateriaali, jossa muovin määrää voitaisiin pienentää – tai jopa lopettaa sen käyttö kokonaan. Nyt olemme tilanteessa, jossa pakkausten muovipinnoite voi myös olla puupohjainen. Arla Suomi hyödyntää suomalaista innovaatiota tuotteissaan. Biomuovin raaka-aine tehdään UPM Kymmenen tehtaalla Lappeenrannassa selluntuotannon sivuvirroista.

Kun meillä Arlalla päätetään tehdä jotain, me teemme sen kunnolla. Vaihdoimme fossiiliperäisen pinnoitteen 100 % puuperäiseen kaikissa Arla Suomen nestekartonkipakkauksissa (poislukien UHT). Tämä tarkoittaa 40 miljoonaa parempaa nestekartonkipakkausta! Pakkausten hiilijalanjälki pienenee uusiutuvan muovin myötä. Myös Arlan tölkkien korkit valmistetaan jatkossa uusiutuvasta muovista.

Tästä lähtien Arlan maito pysyy maitotölkissä uusiutuvan muovin ansiosta. Puusta pöytään!

Matka joka ei pääty

Me haluamme vaikuttaa poisheitettävän muovin määrään. Lanseerasimme Suomen ensimmäisen kartonkisen jogurttipikarin. Kartonkipikari ja sen uusi kuitukansi voidaan kierrättää kuten maitopurkit.

Arla on yrityksenä riippuvainen luonnosta ja sen hyvinvoinnista. Otamme siis planeettamme haasteet vakavissamme. Vastuullisuus merkitsee meille matkaa, joka ei pääty. Pakkausten suhteen tämä reissu alkoi vuonna 2017 luomumaitojen ruskeilla kartonkipakkauksilla. Olemme kulkeneet jo pitkän matkan, mutta silti olemme vielä alussa. Jatkamme tekemällä yhteistyötä farmareiden ja yhteistyökumppaniemme kanssa.

Mia Kettunen

P.S. Jos sen kissan nimi jäi vaivaamaan, niin se on Tihur. Navettakissa Tihur asuu Tikan Tilalla Pohjanmaalla yhdessä koirien, vapaasti käyskentelevien lehmien ja Tikan perheen kanssa.

Mia Kettunen

Marketing Manager Foodservice

Arla Pro

*Kaupallinen yhteistyö