Kotimaiset pienpaahtimot nousevat 17.–18. syyskuuta valokeilaan Tampereen Tullikamarin Pakkahuoneella järjestettävillä Pienpaahtimomessuilla.

– Ajatus messuista tuli pienpaahtimoiden puolelta. Paahtimomessuja ei Suomessa ole koskaan aikaisemmin ollutkaan, ja nyt ajankohta tuntui sopivalta: kahvi puhututtaa entistä enemmän ja kahvin paahtaminen on nousemassa taas elinkeinoksi. Koska kyseessä on lähes artesaanituote, eivät kaikki hienot nyanssit nouse riittävästi esille yleistapahtumissa, kertoo tapahtuman toteuttaneen FKS-Tapahtumien toimitusjohtaja Marko Toivakka.

Ensimmäiset ideointipalaverit käytiin vuoden vaihteessa, ajatus tapahtumasta oli hautunut jo pari vuotta. Palaverissa mietittiin muun muassa tapahtumapaikkaa. Pienpaahtimoiden edustajat toivoivat sijaintia maakunnissa hyvien kulkuyhteyksien varrelta. Lopulta kaupungiksi valikoitui Tampere. 

– Helsinki ei palvele kaikkia, sillä maakunnissa hype on erilainen. Helsingissä kokeillaan helposti uusia juttuja ja tahti on nopeampaa. Maakunnissa puolestaan toimitaan verkkaisemmalla syklillä. Myös paahtimoiden asiakkaat ovat ympäri Suomen, ei vain Helsingistä. Tampere oli hyvä valinta siitäkin syystä, että kaupungista löytyy maamme vanhimpia pienpaahtimoita. 

Kuumista juomista päättävien kohtauspaikka

Kompakti tapahtuma tarjoaa laajan kattauksen hyvän kahvin ystäville sekä kuumista juomista päättäville. Paikalla on merkittävä osa maan pienpaahtimoista, kahvilaite-edustajia sekä raakakahvitukkureita Euroopasta ja kotimaasta. Toimijat ovat osallistuneet aktiivisesti ensisijaisesti ravintola-alan ammattilaisille suunnatun tapahtuman ohjelman suunnitteluun. 

Maistelu on tapahtumassa isossa roolissa. Coffee Cornerissa on tarjolla 1–3 kahvia jokaiselta mukana olevalta pienpaahtimolta. Näin osallistujat pääsevät testaamaan eri paahtimoiden kahveja myös rinnakkain.

Toivakan mukaan pienpaahtimot luovat Suomeen kahvivallankumousta, joka näkyy kahvin laadun ja monipuolisuuden huimana nousuna. Tämä vaikuttaa myös kahviloihin, ravintoloihin sekä hotelleihin. 

– Kilpailu on kovaa kaikilla näillä aloilla, mutta nyt vasta on ymmärretty ottaa kahvi tähän kisaan mukaan. Upgreidaus maksaa vain vaivaiset 20 senttiä per kuppi, mutta imagollisesti arvo on paljon enemmän. Pienpaahtimomessuilla maistelupisteet ovat varmasti kovassa käytössä, sillä hyvän kahvin maistattaminen on paras tapa selvittää, mistä tässä kaikessa on oikein kyse, hän sanoo.

Pienpaahtimomessut 17.–18. syyskuuta, Tullikamari, Tampere

Ammattilaisille ilmainen sisäänpääsy. Lippupyynnöt (organisaatio ja montako lippua tarvitaan) osoitteeseen tuki (at) eventale.fi.