Raparperi – alkukesän sesonkiherkku

Raparperi on Suomen olosuhteissa poikkeuksellinen kasvi, sillä se tuottaa satoa heti keväällä. Ensimmäisissä raparperiherkuissa on alkavan kesän tuntu.

Tatarkasveihin kuuluva raparperi, Rheum rhabarbarum, oli lääkekasvi 1600-luvulla Kiinassa. Sokerin yleistyttyä Keski-Euroopassa 1700- ja 1800-luvuilla raparperia alettiin käyttää ruuanlaittoon. Monien, eritoten vanhojen talojen pihassa kasvaa raparperi – ”mummolan piha” onkin perinteinen raparperiapaja.

Satokaudella raparperia on tietysti tarjolla kaupoissa ja toreilla, sekä talvella pakasteviipaleina ja hilloina.

Raparperin varret ovat parhaimmillaan alkukesästä, kun ne ovat nuoria ja ohuita. Satoa korjataan maltillisesti nyhtämällä. Kaikkia varsia ei kannata kerätä, jotta kasvi saa säästettyä voimia seuraavaksi vuodeksi.

Kun raparperista irrotetaan kesällä komeat kukkavarret, raparperi käyttää energiaa juurakon kasvuun ja seuraavan vuoden satoon eikä kukintaan ja siementen kehittämiseen.

Nuoria raparperin varsia kannattaa pakastaa kuorittuina ja viipaloituina sellaisenaan muovipussiin. Kun raparperit sulatetaan, ylimääräinen neste valutetaan pois ennen raparperipalojen käyttöä. Raparperista syntyvät myös herkulliset hillot sellaisenaan tai mansikan kanssa.

Syöntiin raparperista voi käyttää ainoastaan varret ja nekin mieluiten melko nuorina, sillä suuriksi kasvaneet varret ovat puisevia. Raparperin lehdet ja kukat ovat myrkyllisiä, koska ne sisältävät runsaasti kalsium-oksalaattia. Lehtiä ja kukkia ei siis voi käyttää ruuaksi.

Raparperi on hyvää ja vähäkalorista ravintoa useimmille, sillä se on hyvä kaliumin lähde ja siitä saa myös A-, C- ja K1-vitamiinia ja kuitua.”

Maitotuotteet kumppaniksi

Raikkaan raparperin hapan ja kirpeä maku johtuu sen sisältämistä sitruuna-, omena- ja oksaalihapoista. Jälkimmäisin estää kalsiumin imeytymistä elimistössä. Siksi raparperin kanssa kannattaa nauttia kalsiumpitoista ruokaa, kuten maitotuotteita; maitoa, jogurttia, rahkaa, kermaviiliä, juustoa, raejuustoa tai jäätelöä.

Raparperi ei sovellu kihtipotilaiden, niveltulehdusta potevien tai imeväisikäisten ruokavalioon oksaalihapon takia.

Raparperi on hyvää ja vähäkalorista ravintoa useimmille, sillä se on hyvä kaliumin lähde ja siitä saa myös A-, C- ja K1-vitamiinia ja kuitua.

Monille kirpakan raparperin tutuin kaveri on murotaikina piirakassa – eikä ihme, sillä raparperi on mainio makean piirakan täyte sellaisenaan tai yhdistettynä mansikkaan, kermaviiliin, rahkaan tai juustoon. Hyvin toimiva pari on raparperikiisseli ja maito tai vaniljajäätelö. Hyviä raparperin makupareja ovat kinuski, valkosuklaa, hunaja, siirappi, lakritsi, tähtianis, kaneli, kardemumma ja vanilja.

Raparperi sopii mainiosti myös grilliruokien kylkeen esimerkiksi inkiväärillä tai chilillä terästetyn chutneyn muodossa.

Julkaistu Aromissa 6/21.

Herkkuyhdistelmä. Juustokakun herkulliset kerrokset valkosuklaa ja raparperi-mansikka toimivat hyvin yhdessä.
Herkkuyhdistelmä. Juustokakun herkulliset kerrokset valkosuklaa ja raparperi-mansikka toimivat hyvin yhdessä.

Raparperi-mansikkajuustokakku

Pieni korkeareunainen irtopohjavuoka (ø n. 16 cm tai isompi ja laakeampi), noin 12 annosta. Valmistusaika noin 30 minuuttia ja hyytymisaika vähintään 3 tuntia.

RAPARPERI-MANSIKKASOSE*

300 g    raparperia

200 g    mansikoita

1 dl         sokeria

POHJA

150 g      murokeksejä

75 g       voita tai margariinia

VALKOSUKLAATÄYTE

3            liivatelehteä

100 g     valkosuklaata

2 dl        vispikermaa

100 g     maustamatonta tai vaniljatuorejuustoa

100 g     vaniljarahkaa

RAPARPERI-MANSIKKATÄYTE

4            liivatelehteä

2,5 dl     raparperi-mansikkasosetta*

2 dl        vispikermaa

0,5 dl     sokeria

100 g     maustamatonta tai vaniljatuorejuustoa

100 g     vaniljarahkaa

(1 tl         vaniljasokeria)

PÄÄLLE

3            liivatelehteä

2 dl        raparperi-mansikkamehua*

Kuori raparperit ja pilko ne pieniksi paloiksi. Voit myös käyttää pakasteita.

Keitä raparperipaloja, mansikoita ja sokeria kattilassa hiljalleen kannen alla noin 15 minuuttia, jotta raparperit ja mansikat mehustuvat. Siivilöi seoksesta kaksi desilitraa mehua mukiin. Soseuta kiinteämpi survos sauvasekoittimella. Jäähdytä sose ja mehu jääkaappikylmiksi. Voit myös käyttää valmista raparperisosetta ja -mehua sekä soseutettuja mansikoita.

Murskaa keksit monitoimikoneessa. Sulata rasva ja sekoita murskan joukkoon. Vuoraa irtopohjavuoka leivinpaperilla ja painele muruseos tiiviisti vuoan pohjalle.

Laita täytteen liivatteet kylmään veteen noin viideksi minuutiksi. Sulata valkosuklaa. Vaahdota kerma toisessa kulhossa ja lisää vatkaten joukkoon tuorejuusto, rahka ja huoneenlämpöön jäähtynyt suklaa. Kiehauta kaksi ruokalusikallista vettä, purista liivatelehdistä vesi pois ja liuota lehdet kiehuvaan veteen. Lisää vähän jäähtynyt liuos vatkaten täytteen joukkoon. Kaada täyte välittömästi vuokaan muruseoksen päälle. Hyydytä kylmässä vähintään kaksi tuntia ennen seuraavaa kerrosta.

Laita raparperitäytteen liivatteet kylmään veteen noin viideksi minuutiksi. Kuumenna puoli desilitraa raparperisosetta kiehuvaksi. Puristele liivatteista liotusvesi pois ja sulata liivatteet kuumaan soseeseen. Vaahdota kerma ja sokeri toisessa kulhossa. Vatkaa mukaan tuorejuusto ja sen jälkeen rahka. Mausta halutessasi vaniljasokerilla. Sekoita liivatesose raparperisoseeseen ja kaada tämä seos vaahdon joukkoon samalla nopeasti vatkaten. Kaada täyte vuokaan hyytyneen valkosuklaatäytteen päälle. Hyydytä jääkaapissa noin kaksi tuntia tai pidempään.

Laita koristehyytelön liivatteet kylmään veteen noin viideksi minuutiksi. Puristele liivatteet liotusvedestä ja sulata ne puoleen desilitraan kiehuvaa mehua. Lisää loppu mehu joukkoon. Valuta seos hitaasti hyytyneen täytteen päälle ja anna kakun hyytyä vähintään kolme tuntia tai seuraavaan päivään.

Irrota hyytynyt juustokakku tarjoilualustalle. Koristele kakku kauniisti.

Huom! Raparperi, mansikat ja rahka antavat raikasta makua, väriä ja kevennystä juustokakulle. Täyteläisin kakku syntyy pelkällä tuorejuustolla, ja pelkällä rahkalla saat kevyemmän kakun. Juustokakun voi valmistaa 1–2 vuorokautta ennen tarjoilua tai sen voi pakastaa. Kakun pohjaan sopivat myös gluteenittomat keksit.

Sulje mainos Tilaa Aromi