Suomalaisen ProtectPipen kehittämä mikrobiliuos pitää rasvanerotuskaivojen sisällön juoksevana ja hajuttomana. Samalla kaivojen tyhjennysväli pitenee ja itse tyhjentäminen helpottuu. Mikrobit kirjaimellisesti syövät rasvaa ja muita orgaanisia jätteitä rasvakaivoista ja viemärijärjestelmästä. Tämä vähentää kuorma-autoliikenteestä ja jätteen käsittelystä aiheutuvia päästöjä.

– On hienoa, että voimme innovaatiollamme auttaa ilmastotavoitteiden saavuttamisessa. Jokainen teko merkitsee, kun taistellaan ilmastonlämpenemistä vastaan, ProtectPipen Hannu Keränen sanoo.

Yhtiön mikrobiliuos muodostaa viemäriputkien sisäpinnalle suojaavan biofilmin, joka estää uuden aineksen tarttumisen ja putkitukosten syntymisen. Ammattikeittiöiden lattianpesuun ProtectPipen valikoimassa on oma tuotteensa, jonka käyttö korvaa työvuoron päätteeksi tehtävän lattianpesun. Aine kaadetaan lattiapinnalle ja ohjataan lastalla viemäriin.

Myös kotitalouksissa voidaan vaikkapa kinkun rasvat syöttää mikrobeille. Kuluttaja-asiakkaille mikrobiliuosta myydään Putkipöpö-brändillä. Liuosta ei kuitenkaan suositella akuutteihin putkitukoksiin, vaan niiden ennaltaehkäisyyn. Mikrobien lisääntyminen viemäriputkistossa ja orgaanisen jätteen syömisprosessin käynnistyminen kestää joitakin viikkoja.