Ravintola Savoy aloittaa ympärivuotisen viljelyn

Ravintola Savoy on suomalaisen kattoviljelyn uranuurtaja, jolle oma ruoantuotanto on antanut ainutlaatuisen mahdollisuuden paitsi hyödyntää puhtaita raaka-aineita, myös näyttää asiakkailleen, miltä lähellä kasvanut ruoka näyttää, tuoksuu ja maistuu. Nyt ravintola laajentaa puutarhatoimintaansa sisätiloihin ja ympärivuotiseksi yhteistyökumppaninsa Mitsubishin mahdollistamana.

Kesästä 2010 alkaen kasviksia ravintola Savoyn katolla Helsingin ydinkeskustassa viljellyt keittiöpäällikkö Kari Aihinen sai pari vuotta sitten mieluisan yhteydenoton Japanista. Savoyssa päivällisellä käyneet Mitsubishi Plant Factoryn edustajat harkitsivat suomalaista klassikkoravintolaa modernin kaupunkiviljelyteknologiansa kansainväliseksi koekeittiöksi.

Suunnitelma konkretisoituu nyt, kun Savoyn kokit yhdessä Mitsubishin kanssa istuttivat ensimmäiset siemenet vesikrassia, sellerinversoja ja japanilaista mizunaa uuteen Plant Plant -sisäpuutarhaansa. Ensimmäistä vihersatoa odotellaan vajaan kolmen viikon päästä.

– Meillä on ollut jo seitsemän suvea oma kattopuutarhamme mehiläisineen. Suomen lyhyestä kesästä johtuen puutarhamme on yli puolet vuodesta kuitenkin talviteloilla. Kattopuutarhamme laajenee japanilaisen kasvatusteknologian mahdollistamana nyt sisätiloihin ja pääsemme pian ympärivuotisesti leikkaamaan lautasille yrttejä ja lehtivihanneksia suoraan omasta kasvatusjärjestelmästämme, iloitsee Savoyn keittiömestari Henrik Kovanen.

– On luonnollista, että tällainen ympäristöystävällinen kasvatusinnovaatio tulee maasta, jonka keittiö on taidetta ja sen taiteen ytimessä ovat tuoreet raaka-aineet ja laadusta tinkimättömyys.

Savoyn Plant Plant -järjestelmä toimii keinovalolla edistäen kasvien fotosynteesiä Mitsubishin uusimman LED-teknologian ja automaatiolaitteiden avulla. Järjestelmän avulla voidaan säädellä kasvuympäristö, kuten lämpötila, kosteus ja ravinteet optimaaliseksi, mikä mahdollistaa ilmastosta riippumatta tasalaatuisten kasvisten ympärivuotisen viljelyn. Vesiviljely ja sadonkorjuu ilman multaa ja torjunta-aineita mahdollistavat luotettavien ja turvallisten kasvisten tuottamisen.

Ensi vuonna 80-vuotista taivaltaan juhlistavan Savoyn keittiötiimi on ylpeä saadessaan ensimmäisenä Japanin ulkopuolisena ravintolana Mitsubishin Plant Plant -kasvatusjärjestelmän käyttöönsä. Mitsubishi kartuttaa Savoylta saatujen kasvatustietojen avulla tietotaitoaan uusien lajikkeiden hyödyntämisessä sekä näkemystään uudenlaisen kasvatusjärjestelmän mahdollisuuksista pohjoisella pallonpuoliskolla.

Sulje mainos Tilaa Aromi