Ravintoloitsija Pekka Terävä nosti esille alan näkymät eurooppalaisen ravintola-alan kattojärjestön palkitsemistilaisuudessa Helsingissä.

– Alalla menee hyvin, mutta huoliakin on. Teemme ravintoloissamme kaiken omin käsin. Kustannustaso on karannut pilviin. Toimialan verotus, etenkin alkoholin, on sietämättömällä tasolla. Kotimaisia raaka-aineita käyttävää käsityövaltaista ravintolaa on Suomessa erittäin vaikea saada kannattavaksi. 

MaRan tiedotteen mukaan Terävä uskoo kuitenkin alan työllistämismahdollisuuksiin ja siihen, että se voi luoda hyvinvointia. Onnistuminen edellyttää apua.

– Kustannustasoa ja etenkin verotusta pitäisi alentaa, Terävä toteaa.

Eurooppalaisten luovuttama palkinto lämmitti

Hotrecin puheenjohtaja Jens Zimmer Christensen kiitteli ravintola Palacessa viime viikolla Terävää tämän tekemästä vuosien työstä alan eteen.

– Arvostan suuresti saamaani tunnustusta. Erityisen hyvältä tuntuu, kun sen antavat eurooppalaiset kollegani. Olen ollut suomalaisen ravintolakulttuurin ja kotimaisten upeiden raaka-aineiden puolestapuhuja vuosikausia, Terävä sanoo.

MaRan puheenjohtaja Tomi Lantto onnitteli myös Terävää palkinnosta.

– Pekka Terävä nauttii Suomessa ja ulkomailla laajaa arvostusta tinkimättömän laadun puolestapuhujana. Hänen panoksensa suomalaisten menestyksessä esimerkiksi kansainvälisissä kokkikilpailuissa on ollut huomattava. Terävä tunnetaan myös sympaattisena suhtautumisestaan kollegoihinsa, Lantto toteaa.

European Hospitality Foundation on myöntänyt palkinnon vuodesta 2006 alan ammattilaisille, jotka edistävät omalla työllään matkailu- ja ravintola-alaa merkittävästi. Palkinto on aikaisemmin myönnetty muun muassa useamman kerran maailman parhaaksi valitun El Bullin Ferran Adria i Acostalle sekä ruotsalaiselle huippukeittiömestari Mathias Dahlgrenille. 

Lue lisää Pekka Terävän ajatuksia 24.5. ilmestyvästä Aromi-lehden Vaikuttaja-sarjasta.