Rennolla otteella nappisuoritus

Rennosti ja itsevarmasti käynnistynyt kisa huipentui nostoihin, joihin tiimi oli valmis viisi tuntia työskenneltyään. Tai oikeastaan jo vähän aiemmin! Kaikki meni suunnitellusti, eikä selittelylle jäänyt pienintäkään sijaa.

Eero Vottosen ja Miikka Mannisen yhteistyö keittiössä 3 sujui saumattomasti. Valmentaja Matti Jämsén otti tiukan otteen heti kisan alkaessa ja ohjeisti isällisesti pysymään aikataulussa ja pitämään paikat järjestyksessä.

– Lopussa jouduin vähän hillitsemään poikia! Kaikki meni tosi hyvin, kuuluivat Jämsénin ensikommentit kisan jälkeen. 

Kisajärjestäjien tarjoamat raaka-aineet, Bressen kana ja sille valittu äyriäispari, odottivat kilpailijoita sivupöydällä. Vottonen otti heti kisan käynnistyttyä käsittelyyn yhden sinijalkaisen ja viisi eurooppalaista hummeria. 

Keittiötuomareiden tarkastuskaan ei tällä kerralla aiheuttanut suurempaa sydämentykytystä.

Tiukkaan pakattu kisapäivä 

Järjestäjien kömmähdys vai aidosti arvonnan tulos, sitä ei voi tietää, mutta joka tapauksessa Bocuse d'Orin juhlakisassa nähtiin ensimmäisenä päivänä ennenkuulumaton vahvojen maiden ilotulitus. Murtuuko tänä vuonna taika, että ensimmäisen kisapäivän joukkue ei koskaan voita kilpailua?

Tiistaina kilpailivat Euroopan-karsinnan voittaja Unkari, rakkaat pohjoiset kilpakumppanimme Ruotsi, Norja ja Tanska, Ranska, Japani, Alankomaat sekä Chile, Etelä-Korea, Kiina ja Belgia. 

Keskiviikolle jää kovista nimistä oikeastaan vain voittajaspekulaatioissa korkealla killuva Yhdysvallat ja Islanti. 

Kasvisten hurmaa 

Suomen joukkueen presidentti Pekka Terävä pääsi aitiopaikalle tutustumaan kisan uutuuteen, maistelemaan vegaaniannoksia. Terävää hieman harmittaa, että kasviksista on tehty iso ja ihmeellinen juttu – onhan kasviksia aina syöty ja valmistettu ravintolassa! Myös Bocuse d'Orissa on menty selkein askelin kohti kasvisannosta, olihan viime vaiheessa kala-annoksessa kasvisten osuus jo puolet lautasesta.

– Tunnelma oli etukäteen kuin joulua odottaessa, todella jännittävää! Oli mielenkiintoista päästä näkemään, millaisen tulokulman kukin kilpailija valitsee – miten prosessoituja kasviksia tulee. Visuaalisuuden ohella oli kiinnostavaa nähdä, miten onnistutaan maun kanssa, miten haetaan umamia. Tavoitellaanko lihan tai kalan kaltaisia tekstuureja? 

 

Terävä iloitsi etukäteen, että Vottosen annokseen ei tarvinnut hakea keinotekoisesti tekstuureja tai umamia, ne tulivat luonnostaan. Myös Bocuse-mainen annos oli niitä asioita, joita Terävän mielestä kannatti tavoitella vegaanitehtävässä. 

Ensimmäisen kisapäivän kokit jakautuivat kahtia: osa oli rakentanut korumaisen kauniin ja kepeän annoksen, jossa ei ollut pääkomponenttia, osa taas selkeästi luonut lautaselle syötävää ruokaa. Terävän näkemyksiä mauista odotamme suurella mielenkiinnolla! 

Onnittelumaljat mahtavan urakan päälle 

Vottosen kannustusjoukot kohottavat maljan sankarilleen tänään tiistaina. Upea suoritus ansaitsee kunnon juhlat! Tuloksia on luvassa toisen kilpailupäivän iltana. Keskiviikkona klo 19 Suomen aikaa kannattaa taas virittäytyä kisa-tv:n ääreen!