Reseptit: Palkokasvit taipuvat moneen – myös makeaan

Kuivatut pavut ja herneet vaativat pitkän kypsymisajan, mutta palkokasvien tuotevalikoima kattaa myös monia nopeasti kypsyviä vaihtoehtoja. Helpoimmillaan pihvit ja pyörykät voi ostaa valmiina ja loihtia vain herkulliset lisäkkeet. Palkokasvit tuovat proteiinia niin suolaisiin ruokiin kuin makeisiin herkkuihin.

Aasialaisia papupyöryköitä,
punaisia linssejä ja riisiä.

Aasialaisia papupyöryköitä, punaisia linssejä ja riisiä

10 henkilölle

250 g keltasipulia

40 g valkosipulia

10 g currya

10 g juustokuminaa

75 g tomaattipyreetä

1 l kookosmaitoa

1,25 l vettä

75 g kasvisliemijauhetta

450 g punaisia linssejä

1 kg perunaa

50 ml limemehua

20 ml hunajaa

suolaa

cayennepippuria

paistamiseen öljyä

1 kg aasialaisia papupyöryköitä

tarjoiluun keitettyä riisiä ja limelohkoja

Hienonna sipuli ja valkosipuli. Tiristä öljyssä mausteiden, tomaattipyreen ja hunajan kanssa. Lisää kookosmaito, vesi, kasvisliemijauhe ja linssit.

Kuori perunat ja kuutioi ne noin 2 × 2 kokoisiksi paloiksi. Keitä noin 15–20 min tai kunnes perunat ja linssit ovat pehmeitä.

Mausta limemehulla, suolalla ja cayennepippurilla.

Valmista papupyörykät pakkauksen ohjeen mukaan.

Tarjoile papupyörykät linssipadan, riisin ja limelohkojen kera.

Huom! Punaisia linssejä ei tarvitse liottaa, joten ne valmistuvat nopeasti.

 

Herkullinen pastakastike.

Herkullinen pastakastike

8–10 henkilölle

500 g valinnaista kuivapastaa

500 g luomu tomaattimurskaa

3 rkl paahdettua härkäpapurouhetta

2 keltasipulia

3 rkl neitsytoliiviöljyä

2 rkl yrttisuolaa

1 rkl valkosipulijauhetta

2 rkl  tomaattipyrettä tai ketsuppia

3–4 dl kauraruokakermaa

1 rkl soijakastiketta

1 rkl tummaa balsamiviinietikkaa

1 rkl luomu hunajaa tai muuta makeutusta

2 rkl sitruunamehua

(vettä)

tarjoiluun tuoretta mietoa chiliä ja

ravintohiivahiutaleita

Silppua sipulit ja kuumenna öljy isossa kasarissa tai kattilassa. Laita sipulit kuullottumaan. Kuullota hetki ja lisää kuivat mausteet, tomaattipyree tai ketsuppi ja härkäpapurouhe. Sekoita ja lisää tomaattimurska ja muut kastikkeen ainekset kermaa lukuun ottamatta. Sekoita ja anna hautua hiljalleen kannen alla 40 minuuttia.

Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Jätä kuitenkin hieman napakaksi.

Lisää kastikkeeseen kerma ja sekoita. Jos kastike tuntuu liian paksulta, lisää hieman vettä.

Ota kastike pois liedeltä ja sekoita se sauvasekoittimella sileäksi. Sekoita lopuksi napakaksi keitetyn pastan joukkoon ja sekoita. Anna maustua hetki ennen tarjoilua.

Tarjoile ravintohiivahiutaleiden ja tuoreen miedon chilin kera.

 

Karibian kasvispihvejä mangokastikkeella.

Karibian kasvispihvejä mangokastikkeella

10 henkilölle

Parsakaalisalaatti

350 g ohraa

500 g pakasteparsakaalia

250 g pakasteherneitä

100 g kevätsipulia

100 g persiljaa

80 ml oliiviöljyä

suolaa

pippuria

Mangokastike

625 g pakastemangoa sulatettuna

20 ml nestemäistä hunajaa

25 g raastettua valkosipulia

3,25 dl turkkilaista jogurttia, 10 % rasvaa

50 ml majoneesia

suolaa ja cayennepippuria

1 500 g Karibian kasvispihvejä

Keitä ohra pakkauksen ohjeen mukaan.

Höyrytä parsakaalia ja herneitä noin 3 minuuttia. Silppua kevätsipuli ja persilja. Sekoita ohra, parsakaali, herneet, kevätsipuli ja persilja sekä oliiviöljy. Mausta suolalla ja pip-purilla.

Soseuta mango, hunaja ja mausteet tasaiseksi. Lisää jogurtti ja majoneesi. Mausta suolalla ja cayennepippurilla.

Valmista pihvit pakkauksen ohjeen mukaan. Tarjoile parsakaalisalaatin ja mangokastikkeen kera.

 

Kasvissosekeitto.

Kasvissosekeitto

10 henkilölle

500 g perunaa

500 g porkkanaa

300 g palsternakkaa

100 g purjoa

300 g punaista paprikaa

500 g fermentoitua taco-maustettua

härkäpapurouhetta

4 punaista mietoa chiliä suikaleina, siemenet poistettuna

50 g rypsiöljyä

12,5 g valkosipulijauhetta tai

2–3 valkosipulinkynttä hienonnettuna

12,5 dl vettä

4–5 kasvisliemikuutiota

suolaa

mustapippuria rouheena

1 l kookosmaitoa/kermamaitoa

1–1,5 sitruunan mehu

keiton pinnalle taco-rouhetta ja vegejuustoa

koristeluun tuoretta sitruunamelissaa

Kuori ja leikkaa porkkanat, perunat ja palsternakat isoiksi lohkoiksi. Halkaise purjo, huuhtele ja leikkaa paloiksi. Leikkaa chili pitkittäin puoliksi, poista siemenet, leikkaa viipaleiksi. Poista paprikasta siemenet ja leikkaa lohkoiksi. Kuori valkosipuli ja paloittele.

Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota ensin paprika, purjo, chili ja valkosipuli. Kaada ne erilliseen kulhoon odottamaan.

Seuraavassa erässä kuullota juurekset. Kaada juuresten joukkoon kuumennettu vesi ja kasvisliemikuutiot. Keitä noin 10 minuuttia, kunnes juurekset ovat lähes kypsiä.

Lisää kuullotetut paprika, purjo, chili ja valkosipuli ja anna kiehua noin 7 minuuttia. Kun kasvikset ovat kypsiä, soseuta ne blenderissä tai sauvasekoittimella. Lisää taco-rouhe ja sekoita keitto tasaiseksi.

Nosta kattila takaisin liedelle ja lisää kookosmaito (tai kermamaito) sekä sitruunan mehu. Mausta suolalla ja rouhitulla mustapippurilla. Keitä hymyillen noin 3–5 minuuttia. Tarkista maku.

Ripottele annosten päälle rapeaksi öljyssä paahdettua taco-rouhetta sekä lehteviä vegejuustosiivuja. Koristele keitto tuoreella sitruunamelissalla.

Lue digilehti!

Tilaa Aromi!

Tilaa digilehti!

 

Speltti-härkäpapulaatikko.

Speltti-härkäpapulaatikko

10 henkilölle

1,5 pkt spelttipastaa

1,5 isoa sipulia

3 porkkanaa raastettuna

3 dl härkäpapurouhetta (tai paahdettua härkäpapurouhetta)

6 dl kaurakermaa

11 dl vettä

1,5 rkl paprikajauhetta

1 tl maustepippuria

1,5 rkl basilikaa

1,5 rkl soijakastiketta

vuoan voiteluun öljyä

Pilko sipuli ja kuullota se paistinpannussa. Lisää härkäpapurouhe sekä porkkanaraaste. Sekoita joukkoon mausteet ja lopuksi kerma sekä vesi.

Kaada pastat (ei tarvitse keittää) sekä kastike voideltuun uunivuokaan ja sekoita. Paista laatikkoa 200 asteessa uunin alaosassa noin 30–40 minuuttia.

 

Härkäpapu-currykeitto.

Härkäpapu-currykeitto

10 henkilölle

4 punasipulia

4 isoa valkosipulinkynttä

4 rkl öljyä

4 rkl currytahnaa

2 tl garam masalaa

2 tl raastettua inkivääriä

1 000 g tomaattimurskaa

6 dl kookosmaitoa

pinaattia

10 dl keitettyjä kokonaisia härkäpapuja

1 kokonaisen limen mehu ja kuori

Hienonna sipulit ja valkosipulit.

Kuumenna öljy paksupohjaisen kattilan tai wokkipannun pohjalla. Lisää currytahna, garam masala ja inkivääri. Kuullota, kunnes mausteista alkaa irrota tuoksua.

Lisää sipulit ja paista hetki.

Lisää tomaattimurska, kookosmaito, pinaatti ja härkäpavut. Keittele noin 15 minuuttia tai kunnes neste on sopivasti haihtunut.

Raasta lopuksi joukkoon limen kuori ja purista mehu. Mausta tarvittaessa suolalla.

Huom! Garam masala on intialainen mausteseos, joka sisältää tyypillisesti juustokuminaa, korianteria, mustapippuria, kardemummaa, fenkolia, neilikkaa, kanelia ja cayennepippuria.

 

Kikhernepihvejä ja kermaista pinaattipastaa.

Kikhernepihvejä ja kermaista pinaattipastaa

10 henkilölle

250 g salottisipulia

50 g valkosipulia

600 g tomaattia

1 kg pakastepinaattia

3,75 dl kermaa

18 ml dijonsinappia

700 g pennepastaa

250 g juustoraastetta

100 g auringonkukansiemeniä

1,5 kg kikhernepihvejä

suolaa

pippuria

Hienonna sipuli ja valkosipuli. Leikkaa tomaatit pienemmiksi. Sulata pinaatti ja purista liika neste pois.

Kuullota sipuli ja valkosipuli öljyssä tai voissa. Lisää pinaatti ja tomaatit. Jatka paistamista, kunnes suurin osa nesteestä on kiehunut kokoon. Kaada kerma joukkoon ja keitä kokoon niin, että nesteestä jää puolet jäljelle. Mausta suolalla, pippurilla ja dijonsinapilla.

Säädä uuni 250 asteeseen. Pirskota hieman vettä auringonkukansiemenille, lisää suolaa ja levitä uunipellille. Paahda kullanruskeiksi.

Keitä pasta al denteksi.

Valmista kikhernepihvit pakkauksen ohjeen mukaan.

Sekoita pasta, pinaattikastike ja juustoraaste. Tarjoile kikhernepihvien ja paahdettujen auringonkukansie-menten kera.

 

Mustikkasmoothie.

Mustikkasmoothie

10 henkilölle

225 g vaaleaa fermentoitua härkäpapua palana

1,25 l vettä

62 g hunajaa tai raakasokeria

125 g vegaanista maustamatonta jogurttia

318 g mustikkaa

Pyöräytä vaalea rouhe blenderissä hienoksi. Lisää joukkoon vesi, hunaja tai raakasokeri, maustamaton jogurtti ja mustikat. Blendaa juoksevaksi ja tasaiseksi smoothieksi. Lisää vettä, jos rakenne on liian sakea. Kaada lasiin tai smoothiekulhoon.

Koristele kokonaisilla mustikoilla. Tarjoile sellaisenaan tai rouhean siemennäkkärin kera.

 

Kinuskikakku.

Kinuskikakku

Noin 10 henkilölle

Kakku

300 g härkäpapujauhoa

125 g voita

3 dl sokeria

3 kananmunaa

1 tl leivinjauhetta

1 rkl vanilliinisokeria

3–4 rkl tummaa kaakaojauhetta

2 dl maitoa/vettä

Kinuskikuorrutus

3 dl kermaa/kaurakermaa

3 dl sokeria

n. 2 tl voita

Vatkaa sokeri ja voi kuohkeaksi. Lisää kananmunat seokseen yksitellen hyvin vatkaten. Sekoita jauhot, vanilja ja kaakao keskenään. Lisää siivilöity jauhoseos ja maito taikinaan vuorotellen kolmessa erässä, sekoita seos hyvin.

Vuoraa noin 25 cm halkaisijaltaan oleva vuoka sekä pohjalta että reunoilta leivinpaperilla. Voit myös voidella vuoan voilla ja jauhottaa kauttaaltaan, mutta varmimmin kakku irtoaa vuoasta, kun käytät leivinpaperia. Kaada taikina vuokaan ja kypsennä 180-asteisessa uunissa noin 35 minuuttia. Kokeile kakun kypsyyttä esimerkiksi hammastikulla. Mikäli löysää taikinaa jää tikkuun, kypsennä vielä 5 minuuttia. Jäähdytä kakku hyvin.

Kuorrutusta varten tarvitset kaksi kattilaa sekä puulastan. Kaada toiseen kattilaan kerma ja lämmitä se, älä kuitenkaan keitä sitä. Laita toiseen kattilaan voi sulamaan ja lisää sokeri. Anna sokerin sulaa ja ruskistua noin 5 minuutin ajan välillä sekoittaen, mutta älä polta sokeria, muuten kinuskista tulee kitkerän makuista.

Kun sokeri on kauniin ruskean väristä, kaada lämmin kerma toisesta kattilasta seoksen joukkoon. Seos kuplii hetken aikaa; katso, ettei se tule kattilasta yli. Keitä seosta noin 15 minuutin ajan keskiteholla ja sekoita seosta puulastalla aina välillä. Seoksen tulee kiehua koko ajan, mutta maltillisesti. Seos muuttuu kinuskiseksi pikkuhiljaa, mutta älä keitä liikaa, koska silloin se jäähtyessään muuttuu kovaksi, eikä kakkua pysty tällöin leikkaamaan. Voit testata 15 minuutin kohdalla laittamalla teelusikallinen seosta kylmälle lautaselle ja laittamalla sen hetkeksi jääkaappiin. Mikäli se hetken päästä on tahmean kinuskimaista, kinuski on valmis. Lopeta seoksen keittäminen siksi aikaa, kun testaat.

Kaada valmis lämmin kinuski heti jäähtyneen kakun päälle. Kaada tasaisesti kinuskia joka puolelle kakkua, eikä haittaa, vaikka reunoilla on valunutta kinuskia. Voit auttaa tasoittumista tarvittaessa leveällä lastalla tai palettiveitsellä.

Vinkki! Härkäpapujauho sopii gluteenittomiin leivonnaisiin. Testaa myös pihvien leivittämiseen ja kastikkeiden suurustamiseen!

Julkaistu Aromissa 3/21.

Sulje mainos Tilaa Aromi