Lähes 30-vuotta alalla työskennellyt keittiömestari Pasi Lassila on ollut mukana projektissa sen alusta asti.

- Teimme ensimmäisen vierailun Moulinsiin keski-Ranskaan syksyllä 2015. Pitkäjänteinen työ on tuottanut tulosta ja olemme saaneet luotua luontevan ja tuottavan yhteistyön. Alun perin kaksivuotinen hanke on saanut nyt jatkoa uudesta hankkeesta, Lassila iloitsee.

Tärkeä osa hanketta on suomalaisen ruokakulttuurin ja ainutlaatuisten raaka-aineidemme arvostuksen ja tunnettuuden kohottaminen Suomessa ja Ranskassa.

- On ollut hauskaa huomata, että itse asiassa tämän kansainvälisyysprojektin myötä nimenomaan Suomen ruokakulttuurin ja raaka-aineiden arvostus on noussut projektiin osallistuvien suomalaisten oppilaiden ja opettajien keskuudessa, Lassila toteaa. 

Ahlmanin ammattiopistossa opettavan Lassilan omassa ruokafilosofiassa korostuvat lähiruoka ja perinteet.

- Raaka-aineiden kunnioittaminen, perinteet, sesongit, lähiruoka ja hävikin minimoiminen ovat minulle tärkeitä. Nämä arvot ovat myös klassisen ranskalaisen keittiön perusta, Lassila sanoo.

Tällä kertaa Ranskassa valmistettava Suomi-menu on aikaisempaa uskaliaampi ja samalla kertaa perinteikkäämpi. Nyt parrasvaloihin pääsevät juurevat pohjoisen maut.

- Lempiruokiani Koskelan ala-asteella olivat rössypottu ja lappapuuro.  Haluan jakaa nämä maut ja oman taustani myös muiden kanssa, ja jalostaa nämä ouluklassikot salonkikelpoisiksi, sanoo Lassila.

- Ranskassa veriruoilla on pitkät perinteet, siksi en epäröinyt ottaa tätä oman lapsuuteni kouluruokaklassikkoa menuni pääruoaksi, Lassila toteaa.

Oulu-teemaa täydentää alkuruokana tarjottava tervagraavattu lohi sekä jälkiruokana tarjottava lappapuuro. Kaikki ruokalajien maut on purettu omiksi komponenteiksi. Tästä hyvänä esimerkkinä on lappapuuro-annos, missä lautasella on puolukka-marenkivaahtoa, puolukkageeliä, maitojäätelöä ja luomukauracrumblea. Näiden lisäksi menun pohjoista makupalettia edustavat tyrni, savu, maustepippuri, tilli, koivu, hiillos, pihlajanmarja, mallas ja juurekset.

- Saamme todellakin olla ylpeitä suomalaisesta keittiöosaamisesta ja ainutlaatuisista ja puhtaista raaka-aineistamme, Lassila hehkuttaa.