Ruokafestari houkuttelee elokuiseen Porvooseen

Smaku-festivaali houkuttelee vitosen annoksilla poikkeamaan Porvoon ravintoloissa ja festivaalin päättävässä Taidetehtaan tapahtumassa 25. elokuuta. Ympäri vuoden on tarjolla Smaku-kävely samalla idealla!

Maisteluannoksia Porvoon ihanissa ravintolamiljöissä pikkurahalla – Smaku on parasta mahdollista ravintolayhteistyötä!

Jo kolmatta kertaa järjestettävä Smaku on monimuotoinen. Nyt, 13.–24. elokuuta, on meneillään kahden viikon avointen ovien kierros, jonka aikana voi vapaamuotoisesti astua tapahtumassa mukana oleviin 18 ravintolaan maistelemaan heidän tämänvuotisia Smaku-luomuksiaan viidellä eurolla per annos.

Smaku-kierros elokuun makuja fiilistellen

Annosten variaatio ulottuu arkisesta herkistelyyn.

L’Amour tarjoilee erinomaista napolilaistyylistä pizzaa. Chef Kristian Sveholm on hieronut L’Amourin ennestäänkin hyvän pizzan sellaiseen malliin, että kehtaa seisoa sen takana. Vaikka Smakussa puhutaan paljon lähiruoasta, pizzassa kaikki on aitoa Italiaa. Vain basilika tulee läheltä, Robbes Lilla Trädgårdilta.

Bistro Gustafissa on tarjolla bouillabaisse, joka on mitä mainioin houkutin myös ravintolan syyskuussa käynnistyville äyriäisviikoille. Yhdessä jälkiruoan ja tilanteeseen mietittyjen suositusviinien kanssa syntyy nautinnollinen maistelupaketti (5 € annos, 25 € koko paketti).

SicaPellen upea kesäterassi pääsee oikeuksiinsa elokuun pimenevässä illassa. Smaku-annoksessaan keittiön päällikkö Simona Milazzo yhdistää riisin ja tomaatin muhkean umamiseksi risotoksi. Bella Sicilia! Hän on kuulemma päättänyt voittaa tänä vuonna parhaan annoksen palkinnon!

Maistelua voi jatkaa miltei loputtomiin. Muista myös vanhankaupungin El Patio (viimevuotisen Smakun parhaan annoksen tekijä!), Fryysarinranta, Meat District ja Wanha Laamanni. Mannerheiminkadun toisella puolella odottavat Café Rongo, Rafael’s Steakhouse, B-Side Burgers ja Bondai Bar. Taidetehtaalla sijaitsevat Sinne, Vitriini ja toinen Bondai Bar.

Tai tee erikseen retki Haikon kartanoon tai Ravintola Porvoo Golfiin, joissa molemmissa on maisteltavina kolme annosta.

Makea päätös

Smakun luonteeseen kuuluu, että ravintolat valitsevat itse, millaisia annoksia tarjolle tuovat. Suolaista, makeaa, missä muodossa – valinta on kokin!

Zum Beispiel on yksi alusta asti mukana olleista ravintoloista, ja tänä vuonna he vievät suolaisella annoksellaan makumatkalle Meksikoon, keittiömestari Georg Simojoen sydämen keittiöön. Sinimaissista leivotut nachot ja habanerolla ja limellä viimeistelty mansikkaguacamole saattelevat punajuurifalafelejä. ”Tämän vuoden tappaja-annos”, saksalaistaustainen Simojoki kuvailee luomustaan.

Simojoen viimeaikainen projekti täydellisen jäätelön luomiseksi näkyy Zum Beispielin toisessa annoksessa, jossa manteli kohtaa Runebergit. Erityisesti Fredrika Runebergille kunniaa tekevä jäätelöannos osoittaa, että puolen vuoden uurastus jäätelökoneen ja italialaisen jäätelön salojen opettelun parissa ei ole mennyt hukkaan. Mikä samettinen koostumus!

Jälkiruoista pääsimme omalla pikku Smaku-kierroksellamme maistamaan myös Glassikon Paris Brest -leivoksen, joka on upea klassikko. Hasselpähkinäkreemillä täytetty tuulihattu tarjoillaan pistaasijäätelön kera. Nautinnollinen päätös kierrokselle!

Taidetehtaalle 25.8.

Smaku huipentuu Taidetehtaalla 25. elokuuta järjestettävään ruokajuhlaan, jossa ovat mukana kaikki 18 ravintolaa ja niiden 24 annosta. Grandista Taidetehtaalle muuttavalle festivaalille uusi paikka tarjoaa uusia mahdollisuuksia: mukana on myös lähituottajatori.

Jo perinteisesti yleisö voi äänestää kahden viikon aikana omaa Smaku-annossuosikkiaan osoitteessa www.uusimaa.fi/smaku. Lisäksi annoksia maistelee raati. Kun Porvoon Makuaarre julkistetaan Taidetehtaalla, yleisön ja ammattilaisraadin äänillä on yhtä suuri painoarvo.

Smaku-kävelyt ympäri vuoden

Kun kaksiviikkoinen tapahtuma on ohi, on aika palata Smaku-arkeen. Kuka tahansa voi milloin tahansa varata opastetun Smaku-kierroksen. Kävely toteutuu kahdelle hengellekin, mutta hinta asettuu kohtuullisemmaksi, kun ryhmässä on 6–12 henkeä. Porvoo Tours huolehtii järjestelyistä ja opas viihdyttää Porvoon saloihin perehdyttäen, kun matka etenee neljän ravintolan kautta.

Smaku-kävely on ihana kaikkina vuodenaikoina. Helmikuussa ilahduttavat lämmittävät kulholliset, elokuussa raikkaat maut. Porvoon ravintolat hallitsevat tämän leikin, antaudu maistelemaan!

Kirjoittaja on vapaa olut- ja ruokatoimittaja.