Ruokatrendit 2017

Suomi täyttää ensi vuonna sata vuotta, mutta ruokamaailmassa tapahtuu paljon muutakin mielenkiintoista. Jos et ole esimerkiksi vielä tarjoillut jälkiruokaa hillopurkeista, nyt on korkea aika kokeilla.

Ruoka-alan eri sektoreita luotaaava Food People -verkosto on koonnut ruokatrendikatsauksia vuodesta 2005 lähtien. Vuosien 2016–2017 katsaus kertoo ammattilaisia ja kuluttajia ohjaavista globaaleista megatrendeistä sekä paikallisemmista mikroilmiöistä. Selvityksestä käy ilmi, että ekologisuuden, terveellisyyden ja tuoreuden ihanteet pitävät pintansa myös tulevana vuonna. Ruoalta ja syömiseltä odotetaan myös entistä enemmän elämyksellisyyttä. Tämä ei kuitenkaan välttämättä tarkoita luksusta, vaan mieleenpainuva kokemus voi olla puitteeltaan hyvinkin vaatimaton. Olennaista on, että kuluttaja tai asiakas tietää, mihin varautua.

Sosiaalisen median kuvasovellusten yleistyes­sä kuka tahansa voi lavastaa oman arkensa näyttämään todellisuutta hohdokkaammalta. Vastareak­tiona selvityksessä näkyy #nofilter-suuntaus, jossa pyritään kuvaamaan ruokaa autenttisesti ilman kuvasuodattimia. Toisaalta halutaan korostaa ruoan muita ominaisuuksia visuaalisuuden lisäksi: esimerkiksi kokemuksellisuutta, tuoksuja ja tuntoaistia.

Trendi 1

Lasipurkit tarjoiluvaihtoehtona

Lasipurkkeja on saattanut havaita viime vuosina erityisesti jälkiruokien, cocktailien ja välipalaherkkujen tarjoiluastioina. Purkit heijastelevat Food Peoplen trendikatsauk­sen useita eri ulottuvuuksia: niissä yhdistyy teollisesti valmistetun tavaran älykäs uusiokäyttö ja ne soveltuvat sekä kuljettamiseen että ravintolatarjoiluun. Säilytysmateriaalina lasi on harmiton, koska toisin kuin elintarvikemuovin tai säilyketölkkien tapauksessa, lasista ei liukene elintarvikkeeseen haitallisia yhdisteitä, kuten Ranskassa ja Tanskassa kiellettyä Bisfenoli-A:ta (BPA). Kun lasiastiaa ei enää käytetä, sen voi kierrättää vaivatta. 

Lisäksi lasipurkit ovat miellyttävän näköisiä, ja esimerkiksi salaatin tarjoiluastiana lasipurkki on yhtäaikaisesti moderni ja perinteinen. Purkin voi koristella helposti nauhalla tai etiketillä, johon voi kirjoittaa purkin ravintosisällön tai annoksen nimen. Visuaalisesti annoksesta saa erityisen näyttävän, kun komponentit kerrostaa purkkiin. Jos lasipurkkia käyttää eväsastiana, eri komponenttien ominaisrakenne on helppo säilyttää laittamalla kastike astian pohjalle ja tuoreet yrtit päällimmäiseksi. Kun komponentit haluaa yhdistää, se onnistuu purkkia ravistamalla.

Kerrostaminen tukee annoksen ravitsemuksellisen täysipainoisuuden tarkkailua, sillä komponenttien määrää on helppo verrata esimerkiksi ruokapyramidiin. 

Trendi 2

Lähi-Idän maut

Lontoolaisen Tabun Kitchenin suosio on esimerkki Lähi-idän makujen elinvoimaisuudesta erityisesti katuruokakulttuurissa, joka jatkaa trendien aallonharjalla myös tulevana vuonna. Tabun Kitchen tarjoilee jerusalemilaista katuruokaa, joka valmistetaan tabunissa eli perinteisessä uunissa ja viimeistellään tuoreilla yrteillä. Lähi-Idän keittiö on niin ikään monien trendien leikkaamispisteessä: se sisältää paljon kasvisreseptiikkaa ja tuoreita raaka-aineita. Annokset rakennetaan asiakkaan silmien edessä, tarjoillaan ja syödään välittömästi, ja ne ovat lisäksi varsin terveellisiä. Lähi-idän ruoka on historiallisesti ikivanhaa, mutta länsimaiselle kuluttajalle suhteellisen uutta.

Tyypillisiä annoskomponentteja ovat muun muassa tabbouleh-salaatti, kikhernetahna hummus, lampaanmaitojuusto halloumi, munakoiso sekä jogurttipohjaiset kastikkeet. Kasvispitoisuudestaan huolimatta makumaailmassa on täyteläisyyttä ja ruokaisuutta, jolloin aterioista on helppo koostaa sekä liha- että kasvisannoksia. Näin muun muassa Tabun Kitchenin tarjoilema ruoka sopii erinomaisesti fleksaajille, lihan syöntiä rajoittaville sekasyöjille.

Trendi 3

Fleksaus

Food Peoplen trendikatsauksen mukaan kasvis- ja vegaaniruokavalioiden nousu kuluneen viiden vuoden aikana on ollut huomattavaa. Erityisesti vegaanius on tehnyt globaalin läpimurtonsa vuonna 2015. Tämä näkyy muun muassa maidon tavoin käytettävien kasvipohjaisten tuotteiden kasvavana suosiona myös Suomessa. Kaikki kuluttajat eivät kuitenkaan ryhdy täysin kasvissyöjiksi, vaan alkavat fleksaajiksi, eli suosivat kasvisruokaa mutta syövät toisinaan myös lihaa. Euroopan vegaanivaltioksikin kutsutussa Saksassa 60 prosenttia kuluttajista kertoo syövänsä kerran tai useammin viikossa lihattoman aterian.

Trendi 4

Vihannesten käsittely lihan kypsennysmenetelmillä

Kasvisannoksia on perinteisesti parjattu niiden vähäkalorisuudesta, yksipuolisuudesta ja mauttomuudesta. Usein ruokaisuutta haetaankin runsaalla kerman käytöllä, mikä ei sovi vegaaneille, eikä liioin ole paras vaihtoehto kovia rasvoja välttelevälle terveystietoiselle kuluttajalle. Food Peoplen mukaan kasvisten käsittely lihan tavoin kasvattaa suosiotaan tulevana vuonna. Confit’n eli omassa rasvassa valmistetun ja säilötyn liha-annoksen tyyliä mukaillen voi valmistaa esimerkiksi tomaatti-confit’n, jossa kirsikkatomaatteja paistetaan 150 asteessa 40–50 minuuttia oliiviöljyn, valkosipulinkynsien ja rosmariinin kanssa, kunnes tomaatin kuori on rypistynyt. Paistamisen jälkeen tomaatit jäähdytetään, lisätään oliiviöljyä ja säilötään lasipurkkeihin jääkaappiin.

Nyhtöpossun vegetaarinen vaihtoehto onkin suomalaisille tuttu: nyhtää voi yhtä hyvin härkäpapua ja kauraa kuin munakoisoakin. Kokonaisen kukkakaalin voi paistaa pannulla pihvin tapaan, sillä voissa paistetussa kukkakaalissa on paahteista, lihaa muistuttaavaa runsaut­ta. Sieniä voi kuivata ja suolata lihan tapaan. Kasvistartarin voi vastaavasti tarjoilla vaihtamalla jauhetun, raa’an lihan laadukkailla, tuoreilla satokausikasviksilla.

thefoodpeople.co.uk

Tuttua ja turvallista

  • Gourmet-nostalgia
  • Brändäys
  • Kansainväliset peruselintarvikkeet 

Murroksessa

  • Ateria-aikojen hämärtyminen
  • Instant-välipala
  • Aamiaisvallankumous
  • Modernit yhdistelmät
  • Vähän ja usein 

Paremmin tehtyä

  • Arkista ja kasuaalia
  • Mauste-connoisseurit
  • Kulhoruokaa
  • Sandwich 2.0
  • Gourmet-ranskalaiset
  • Barbecue
  • Purilaisilmiö
  • Arkiruokaa tyylillä 

Aisti elämykset

  • Kokemus kaikki kaikessa
  • Lisää aistinvaraisuutta
  • Valkoiset liinat
  • Värien kaleidoskooppi
  • Chili
  • Savuisuus
  • Jääkylmä 

Kontrastien luominen

  • Korkea – matala
  • Yllättävät yhdistelmät
  • Premium tulee taas
  • Annoskokojen kirjo
  • Sanaleikki
  • Kylmä – kuuma
  • Makea – suolainen 

Yhteisöt

  • Ruoan eettisyys
  • Ruoan status
  • Ruoan uusi vaikutus
  • Rikastavaa yhteistyötä
  • Jakaminen
  • Valta maakuntiin 

Riisutut perustarpeet

  • Yksinkertainen skandityyli
  • Tuotemerkkien läpinäkyvyys
  • Ei hävikille
  • Orgaaninen ja luonnonmukainen
  • Raakaruoka
  • Kasvin luonnolliset virheet
  • Varresta juureen -ajattelu
  • Heinät ja viljat
  • Hyönteiset ja ötökät
  • -ton, -tön 

Alan erityisosaaminen

  • Alkuperän arvostus
  • Satokausiajattelu
  • Tietämyksen jakaminen
  • Itse tehtyä ja kasvatettua
  • Ikäännyttäminen
  • Fermentointi
  • Juoma yhtä tärkeää kuin ruoka
  • Craft-alkoholit 

Aktiivinen kuluttaminen

  • Saatavilla rajoitetun ajan
  • Katuruokakulttuuri
  • Torit ja markkinat
  • Katoavat raja-aidat
  • Uudet ruokapakkaukset
  • Ruoan interaktio
  • Tuoreempaa kuin tuore 

Älykäs terveys

  • Yksilön terveys
  • Kansanterveys
  • Nopea terveys
  • Terveelliset vaihtoehdot
  • Vähäsokerinen
  • Voi on täällä taas
  • Rasvat ovat muotia
  • Superit superruoat
  • Vedet