Vanha Valtionhotelli korjattiin Museoviraston valvonnassa vanhaa kunnioittaen.
Vanha Valtionhotelli korjattiin Museoviraston valvonnassa vanhaa kunnioittaen.

Saimin valtakunnassa maistellaan Saimaata ihanimmillaan

Hotelli Punkaharju on Saimi Hoyerin hoivissa muuttunut kiinnostavaksi ruokamatkakohteeksi. Palkitut sieniviikonloput ovat herkkusuiden paras apaja, mutta myös satunnainen vierailija pääsee kiinni aitoihin paikallisiin makuihin elämyksellisellä maisteluillallisella.

Saimi Hoyer on kehittänyt Hotelli Punkaharjusta ruokamatkailukohteen.
Saimi Hoyer on kehittänyt Hotelli Punkaharjusta ruokamatkailukohteen.
Kantarellimacaron.
Kantarellimacaron.
Minttua ja raparperia.
Minttua ja raparperia.
Tartar ja lehtikaalia.
Tartar ja lehtikaalia.
Savustettu selleri.
Savustettu selleri.
Punajuuri.
Punajuuri.
Sikurirouskujäätelö.
Sikurirouskujäätelö.

Kun Saimi Nousiainen poseerasi kymmenen vuotta maailmalla, hänen kaipuunsa kohteena säilyi Vaarankylän mökki Punkaharjulla. Siellä hän oli oppinut sienestämään, siellä sielu lepäsi. Suomeen palattuaan ja avioiduttuaan hän sairastui vakavasti ja sai lääkäriltään ohjeen lähteä sinne, missä hänen olisi hyvä olla. Punkaharju kutsui kolme vuotta sitten.

Jo Valtionhotellin edellinen yrittäjä Tanja Löppönen petrasi ravintolaa. Koko hotelli remontoitiin Museoviraston valvonnassa vasta Hoyerin otettua vastuun toiminnasta. Hänen mukanaan Punkaharjulle löysi myös villiyrttispesialisti Sami Tallberg.

Villeillä matkaan

Tallbergin opeilla ympäröivän luonnon parhaat maut on nyt tuotu lautasille. Kautta linjan näkyy Hoyerin intohimo sieniin: aamiaisella on sienipateeta ja tatti-suklaakeksejä, drinkkilistalla sienidrinkkejä ja illallisen saattaa päättää sienijäätelö. Toukokuisena iltana sikurirouskujäätelölle povattiin suurta menestystä, mutta siitä lisää myöhemmin.

Tallbergin oppipoika Mikko Lahtinen vastaa keittiöstä. Hänellä alkoi jo kolmas kesä Punkaharjulla, ja viime vuodesta lähtien koko perhe on ollut punkaharjulainen. Lahtisen kakkonen on toista kesää Jaakko Soiha.

Keittiö hankkii raaka-aineensa mahdollisimman läheltä: sienet ja villiyrtit omilta mailta, kalan paikallisilta kalastajilta (kuhaa Oravista jaksaa naurattaa), lihan ja kasvikset lähialueen tuottajilta.

Hoyer tiivistää asian amuse bouchen kohdalla:

- Tällä kivellä on oikeastaan se, mitä me teemme: paikallista lihaa, villiyrttejä ja sientä, sientä!

Kantarelli-macaron ja ankanrintasiivuun kääräisty horsmakimppu saavat terää tähtianiksesta ja lakritsinjuuresta. Keittiön tervehdys nostattaa veden kielelle ja saa himoitsemaan lisää.

Juurekset hallussa

Mikko Lahtisen ja Jaakko Soihan yhteistyössä syntyy erityisen upeita annoksia juureksista. Kahdella eri kerralla olen saanut kutakuinkin saman oivaltavan kokonaisuuden punajuuresta. Ytimessä on paahdetusta punajuuresta pilkottu tartar, mutta punajuuresta on tehty myös sorbet ja vaahto. Lakritsicrumble terävöittää annosta ja marenki tuo vielä yhden uuden suutuntuman. Kylmää, lämmintä, tiivistä, ilmavaa, pehmeää, rapeaa – kaikkea löytyy!

Kun vielä punajuuren pariksi on valittu lempeähkö punainen Lambrusco L’Acino, käynnistyy illallinen katetulla terassilla mitä parhaimmissa merkeissä.

Maistelumenun toinen ruokalaji on tartar Pesolan tilalta. Pikkelöity sipuli ja lehtikaalisipsit tuovat tähän annokseen ulottuvuuksia. Parasta on, että juomasuositus on Thörlen Feinherb 2016 Rheinhessenistä - riesling ja tartar on lempiyhdistelmäni.

Kolmas alkuruoka on likimain täydellinen esitys selleristä. Mukulasellerin siivu on savustettu ja taitetun siivun väliin on kietaistu cheddarpyre. Pinjansiemenkreemi ja pikkelöity varsiselleri viimeistelevät nautinnon. Côtes du Rhônen klassikko Belleruche on oivallinen pari sellerille.

Kuhaa, raparperia ja sikurirouskua

Pääruokamme raaka-aine on tuttu edelliseltä vierailulta viime kesäkuussa. Tuore kuha, Oravista nostettu, on tänään paistettu ja nostettu tarjolle parsan ja kuhamousselinen kanssa. Valkoviini-voikastikkeen makua täytelöittää vuohenputkiöljy. Sopii maistella grüner veltlinerin kanssa.

Keittiön tervehdys ennen jälkiruokaa on äärimmäisen ajankohtainen ja unelmaisen kepeä raparperivaahto. Raparperin pariksi istuu mainiosti minttu, jonka myötä annokseen tulee uutta twistiä.

Jälkiruoan saapuessa hiljennymme kuin pitämään hartautta sikurirouskuille. Edellisviikonlopun sienikurssilaisten jälkiruoka sikurirouskujäätelö tulee pöytään vähän ujosti, mutta nappaa kielemme runsaudellaan. Sienijäätelössä on mokkamaisia aromeja, ja se nautitaan sokeriliemessä säilöttyjen koivunlehtien saatteleman munkin kera. Pullakahvit punkaharjulaisittain.

Jäätelöstä herkeää keskustelu: uskaltaako sitä tarjota muillekin kuin sieni-ihmisille? Toimittajaporukan tuomio on selvä – kyllä uskaltaa ja ehdottomasti pitää. Niinpä keittiö saa omistajattarelta kannustusta laittaa sikurirouskujäätelö kesämenulle.

Keittiön linja on rohkea ja omaperäinen. Tekniikoiden ja esillepanon puolesta ollaan aivan kuin Helsingin ytimessä. Makujen puolesta ollaan Saimaalla – upeasti, omalaatuisesti ja onnistuneesti.

Saimaa nousuun

Saimi Hoyer on ottanut elämäntehtäväkseen koko Saimaan alueen matkailun nostamisen. Punkaharju on kauneinta Suomea, mutta yhteistyössä alueen muiden ruokamatkailuyrittäjien ja muun ohjelman tarjoajien kanssa se kiillottuu vielä kirkkaammaksi helmeksi.

- Punkaharjun ei pitäisi olla maailman parhaiten varjeltu salaisuus. Taistelen sen ja koko Saimaan puolesta. Nyt on meidän momentum, Hoyer toteaa kiivaasti.

Punkaharjun ehdoton valttikortti ovat sienet, ne joiden takia Saimi Hoyer oikeastaan palasi lapsuuden mökkimaisemiinsa asumaan. Ne värittävät hotellin imagoa: sienikurssit palkittiin viime vuonna Hungry for Finland -ruokamatkailukilpailussa yhtenä Suomen parhaista ruokamatkatuotteista.

Sieniviikonloppuja vetävät Suomen parhaat sieniasiantuntijat. Niiden lisäksi Punkaharjulla järjestetään elokuussa Itä-Suomen ensimmäinen sienineuvojakoulutus.

- Valitsin teini-iässä alkoholin sijaan sienet, Hoyer naurahtaa.

Saimaan gastronomiset kohteet juhlivat syyskuun lopussa ensimmäistä Saimaa Gastronomy Weekendiä. Punkaharjulla keskitytään silloin(kin) sieniin.

Mutta paljon muutakin mahtuu kesään. Kansallismaisemaa pääsee ihailemaan juhannuksesta lähtien niin päivittäisillä risteilyillä kuin Harjutietä, viime vuonna Vuosisadan tieksi nimettyä upeaa reittiä, liikennöivällä vanhan ajan bussillakin.

Kirjoittaja vieraili Hotelli Punkaharjussa Saimaa Gastronomy -hankkeen vieraana.

Kirjoittaja on olut- ja ruokatoimittaja.

Sulje mainos Tilaa Aromi