Salaatti villiintyy kevään korvalla

Tommi Kangas ryhtyi keräämään ja säilömään villiyrttejä alun perin omaa terveyttä hoitaakseen. Nykyisin Villimiehen liikanimeä käyttävä Kangas suunnittelee yrtti-illallisia yhteistyössä keittiömestarien kanssa.

Kahdeksan vuotta sitten Tommi Kangas painiskeli terveyshuolien kanssa. Tee-se-itse-tyyliin mieltyneenä hän päätti tehdä perusteellisen elämäntaparemontin ja ryydittää ruokavaliotaan yrteillä: rosmariinilla, sitruunamelissalla ja timjamilla.  

– Olin kuullut, että yrteillä voi hoitaa tulehduksellisia sairauksia. Pian aloin kuitenkin miettiä, että kotimaiset villiyrtit hoitaisivat saman asian, ja niitä kerätessä saisi myös liikkua luonnossa.

Nykyisin Kangas pyörittää villimies.fi-sivustoa ja tekee yhteistyötä baarimestarien ja keittiömestarien kanssa villiruoan parissa. Fiskarsissa järjestetään ensi lokakuussa Slow meets wild -villiruokaillallinen, jota Kangas on organisoinut yhteistyössä Fiskarsin keittiömestarien kanssa.

– Käytän villiyrttejä nykyisin lähes päivittäin, ja olen opetellut vuosien varrella erilaisia tapoja säilöä villikasveja. Usein niiden makuun pitää hieman totutella, mutta kun aromaattisempiin makuihin tottuu, ei tavan lehtisalaatti maistu enää yhtään miltään, Kangas naurahtaa.

Ensimmäisinä tulevat juuret

Kun maan routa alkaa keväällä hellittää, Kangas lähtee etsimään juuria. Esimerkiksi voikukan juuren voi paloitella, paahtaa ja käyttää muiden juuresten tapaan vaikkapa pataruoissa.

– Poimimisajankohta on tärkeä: juuret ovat makeimmillaan aikaisin keväällä, mutta muuttuvat pian puumaisiksi ja lopulta kuihtuvat kokonaan.

Putkikasvit, kuten väinönputki ja karhunputki, kuuluvat Kankaan kevätkasvisuosikkeihin, mutta niiden kanssa on noudatettava erityistä varovaisuutta. Esimerkiksi karhunputken voi herkästi sekoittaa erittäin myrkylliseen jättiukonputkeen.

– Putkikasvit on tunnistettava sataprosenttisesti, jos niitä aikoo käyttää ravintona. Jos on vähänkin epävarma, kasvi on varminta jättää keräämättä. Lehtiruusuukkeen kuviosta näkee, mikä putki on kyseessä.

Kangas neuvoo käyttämään kevään villiyrttejä esimerkiksi salaatteihin.   

– Herkullinen villiyrttisalaatti syntyy esimerkiksi vuohenputkesta, voikukasta, koiranputkesta ja käenkaalista eli ketunleivästä. Kun ketunleivän lehtiä yhdistää villimansikan lehtiin, saa mansikkaisen kirpeän makuyhdistelmän. Lehdet ovat parhaimmillaan nuorina. Kypsyessään ne muuttuvat puumaisiksi. Suolaa, etikkaa ja oliiviöljyä päälle, niin salaattiin ei muuta tarvita!

100-vuotiaan Suomen villiyrtticocktail

1 annos

2 cl giniä (esimerkiksi Kyrön Napue gin)     

koivunmahlaa jäädytettynä murskana

1 rkl kuusenkerkkiä

1 rkl puolukoita    

sokeria    

limeä

Leikkaa hyvin pestystä limestä muutama ohut siivu koristelua varten ja kuori loput hedelmästä. Sekoita kuusenkerkät, sokeri sekä puolikas lime blenderissä ja siivilöi lasiin. Lisää koivunmahlajäämurskaa, gini tai alkoholiton vaihtoehto, puolukoita ja limesiivut. Sekoita.

Anna jäämurskan sulaa hetken ja nauti.Kokeile cocktailissa myös douglaskuusen­neulasia ja puristettua sitruunamehua. Tee juomasta alkoholiton korvaamalla gini esimerkiksi bitter lemonilla tai greippilimonadilla.

villimies.fi/2016/03/17/villimiehen-menu-uusi-villiyrttikeittokirja