Vuosittain yli viisi miljoonaa Ristorante-pakastepizzaa löytää tiensä suomalaisten koteihin, kertoo Dr. Oetkerin pizzaliiketoiminnasta vastaava Virva Rantala.

Dr. Oetkerin teettämään kyselytutkimukseen vastasi tuhat suomalaista.

Juustoa pitää pizzassa vastaajien mukaan olla paljon. Erityisesti juustoa pizzaansa himoitsevat naiset, joista 63 prosenttia sanoo, että sitä pitää olla paljon. Miehistä saman vaatimuksen esittää 50 prosenttia. Suosikkitäytteet ovat sekä miehillä että naisilla samat, mutta erot ilmenevät niiden ranking-järjestyksessä. Naisten täytteet ovat suosikkijärjestyksessä ananas, kinkku, valkosipuli ja salami. Miesten täytejärjestys puolestaan kinkku, salami, ananas ja valkosipuli.

– Ylivoimaisesti suosituin Suomessa on mozzarella-pizza. Erilaisia makuyhdistelmiä kehitetään jatkuvasti. Toimme syksyllä pakastealtaisiin uuden pizzan, jossa on texmex-henkeen nachoja, jalopenoja ja naudanlihaa, Rantala kuvailee.

Sipulia vieroksutaan pohjoisessa

– Suklaa ei saanut täytevaihtoehtona kyselyssämme suurta kannatusta. Keväällä kauppoihin tuotu suklaapizza on kuitenkin myyntitilastojemme valossa suomalaisten makuun sopiva. Se on makea vaihtoehto, joka kiinnostaa ja sosiaalisessa mediassa oli reaktioita ihastuksesta epäuskoon ja ihmetykseen, Rantala kertoo.

Pizzatäytteiden suosiossa vastauksissa näkyy selviä alueellisia eroja. Suurimmat erot keskiarvoihin löytyvät Itä- ja Pohjois-Suomesta. Itäsuomalaisille maistuvat selvästi muita alueita enemmän kana, sipuli ja ananas. Paljon juustoa toivotaan erityisen painokkaasti. Sen sijaan merelliset täytteet kuten katkaravut ja tonnikala koetaan itäsuunnalla vieraina.

Pohjoissuomalaiset nauttivat muita enemmän salamista, katkaravuista ja tonnikalasta. Sipulia vieroksutaan huomattavasti muita alueita vahvemmin.

Länsisuomalaiset valitsevat muita useammin pizzansa päälle jauhelihaa, eivätkä toivo pizzaan yhtä paljon juustoa. Valkosipulista nauttivat muita enemmän eteläsuomalaiset.