San Sebastianissa ruoka ei ole leikin asia

Biskajanlahdella, Baskimaassa, lähellä Espanjaa, sijaitsee San Sebastianin kaupunki, tai Donostiaksi sitä baskiksi kutsutaan. Kaupunki on tunnettu ainakin erinomaisista surffirannoista ja ruokakulttuurista.

Vanha kaupunki on väärällään toinen toistaan kuuluisampia pintxobaareja, joissa vierailla vaikka useampanakin iltana.

Jos yliruuhkaisessa baarissa seisominen muiden turistien ja stressaantuneen henkilökunnan seassa ei kiinnosta, kannattaa olla ajoissa liikenteessä ja varata pöytä yhdestä maailman parhaista ravintoloista. Arzak ja Mugaritz sijaitsevat lähimaastossa, kuten myös moni muukin.

Kaupungin sisällä sijaitsee toiseksi eniten Michelin-tähtiravintoloita maailmassa asukasta kohden, heti Japanin Kioton jälkeen.

Paikalliset miehet tosin tykkäävät kokata myös mieluusti itse gastronomisissa yhdistyksissä nimeltä Txoko. Kyseessä on perinteikkäät herraseurat, joista on merkintöjä jo vuodelta 1870.

Ruoan kanssa ei todellakaan leikitä San Sebastianissa, sillä myös maailman ensimmäinen yliopistotasoinen gastronomiatutkinto löytyy nimenomaan San Sebastianista.

Pyreneiden vuorijono erottaa Baskimaan ilmastollisesti miellyttävästi Espanjan kesällä tuskaisen kuumasta sisämaasta. Baskimaassa merituuli vilvoittaa pohjalaista lempeästi ja lämpötila on 10 astetta viileämpi kuin Madridissa.

Vuoret hidastavat tosin matkantekoa hieman, mutta laadukas bussimatkailu mahdollistaa liikkumisen kaupungista toiseen.

Henkinen ero pääkaupunki Bilbaon ja rantakaupunki San Sebastianin välillä on käsinkosketeltava. Bilbaossa tehdään bisnestä ja San Sebastianissa nautitaan elämästä.

Asuin San Sebastianissa vaatimattomasti mutta yksilöllisesti. Hostel oli rakennettu vanhan härkätaisteluareenan entisiin vip-loungeihin. Julkisivu kuuluu kaupungin ikoneihin.

Ystävällinen henkilökunta antoi minulle vanhan kaupungin baarireittikartan, mitä vertasin aikaisempiin tuloksiin netissä googlaillessani. kahdeksasta baarista seitsemän oli jo omalla listallani, joten ei muuta kuin ulos suunnistamaan.

Yli 20 baaria sijaitsee kätevästi muutaman korttelin etäisyydellä vanhan kaupungin kävelykaduilla. Toki samat speksit ovat kaikilla vierailla, joten välillä tilanteet ruuhkautuvat. Hassu psykologinen ilmiöhän on, että jos baari on kovin tyhjä, et halua mennä sinne, vaikka silloin saisit syödä ja juoda joutuisammin juuri sitä mitä haluat. Ei, haluat mennä sinne, missä joudut taistelemaan seisomapaikastasi, juomatilauksestasi ja vihdoin siitä, onko haluamaasi annosta vielä lisää, vai saiko naapuri viimeisen.

Silmiinpistävää oli, että suuri osa henkilökunnista oli iäkkäitä miehiä, jotka liikkuivat käsittämättömän nopeasti erittäin ahtaissa tiloissa, pääosin hyväntuulisesti. Yhdessä baarissa todistin erään turhautuneisuutta kiireessä, kun joku turisti ei käyttäytynyt halutusti. Mutta sellaistahan se joskus on, stressissä.

Jokaisessa baarissa tarjoillaan ainakin Gildaa, Rita Hayworthin elokuvaroolin mukaan nimettyä yksinkertaista pintxoa, missä tikkuun on aseteltu guindilla-paprikaa, sardiineja ja oliiveja.

Sen lisäksi valikoimista löytyy vähintään tusina erilaisia makupaloja. Mitä ei ehkä ole tullut ajatelleeksi, lähes kaikki on aseteltu patonkisiivun päälle. Ei ihan paras ajanviete gluteenittomille. Omaan makuuni joukosta erottui Atari Gastroteka, joka tarjoili ehkä hitusen verran mietitympiä annoksia.

Laatutaso ja tuoreus oli huippua joka baarissa, vähintään asiakastulva varmisti sen. Vielä hienostuneempaa ruokaa myytiin La cuchara de San Telmossa. Annokset olivat todella huippuluokkaa. Harmikseni liikuin yksin, enkä pystynyt maistelemaan useampia jaettavaksi tarkoitettuja annoksia.

Palan painikkeeksi tarvitsee juotavaa. Rioja sijaitsee vain vuorien takana, mutta lähempääkin löytyy sopivia vaihtoehtoja. Valkoinen Txakoli-viini, paikoittain pirskahteleva, on mainio mutta edullinen kumppani pintxoille, kuten myös sagardoa, baskisiideri. Juomien hapokkuus leikkaa hyvin pintxojen rasvaisuutta tai etikkaisuutta. Verrattain matala alkoholiprosentti ei myöskään haittaa, vaikka illat venähtäisivätkin ruoan ja juoman virratessa yöhön asti.