Chef&Sommelierin Sasu Laukkosen mukaan tällä viikolla julkaistussa The World's 50 Best Restaurants -listauksessa neljänneksi sijoittunut ranskalainen Mirazur ansaitsee suosionsa. Hänen henkilökohtaisiin suosikkeihinsa kuuluvat myös listalla 11:nneksi sijoittunut New Yorkin Blue Hill ja 5. sijoittunut perulainen Central.

– Muut ravintolat eivät juuri yllättäneet. It is what it is. Popularity contest.

Suosio perustuu Laukkosen tietämyksen perusteella simppelisti kansainväliseen näkyvyyteen ja puhtaasti rahaan. Listaukselle nousseet ravintolat ovat panostaneet aikaansa useita vuosia ja tukuittain rahaa noustakseen pinnalle. Kyse ei ole siitä, löytyykö ravintolasta paras kokki, parhain palvelu tai upeimmat sisustukset.

Laukkonen arvioi tilannetta mielummin realistisesti kuin kaunistellen, kun häneltä kysyy: olisiko Suomella mahdollisuutta nousta kisaan mukaan.

– Lätkän MM-finaalissa voit toivoa kotijoukon voittamista. Meissä suomalaisissa herää aina mieletön toivo. Se on hyvä juttu, mutta toivon täytyy kohdata realismi: mikä oikeasti mahdollista ja mikä ei. Kulttuurissamme ei ole totuttu maksamaan suosiosta. Se tarkoittaa, että maksettaisiin lentolippuja, hotelleita ja ravintolaillallisia henkilöille, jotka välittäsivät viestiä ainutlaatuisesta ravintolasta eteenpäin laajoille verkostoilleen. Väitän, että Visit Helsingillä ja Visit Finlandilla pitäisi olla iso summa lohkaista ravintoloiden markkinointiin, jotta Suomella olisi mitään mahdollisuutta nousta.

Suomalaisten on Laukkosesta toisinaan jopa vaikea ymmärtää, miten Michelin-luokitus toimii.

– Michelinin kanssa riittää, että konsepti ehjä ja ruoka sekä palvelu hyviä. White Guide vaatii jo vähän enemmän krumeluuria ympärille.

The World's 50 Best Restaurants -listalle pääsy edellyttää kuitenkin valtavia satsauksia.

– Kisa on kova. Se vaatii uhrauksia. Kotona on tehtävä työnsä hyvin, saatava konsepti ehjäksi ja kyettävä tuomaan tuohon kenttään todella uniikki liikeidea. On uskallettava laittaa aikaa ja rahaa. Syöttää vuosi vuodelta ravintolaa ylöspäin. Jos tähän on valmis, silloin go for it! Lupaan tukea ravintolaa, joka lähtee tähän, Laukkonen tiivistää.   

Katso kaikki 50 parasta ravintolaa täältä.