Sata restonomitarinaa -blogi: Malina Pursiainen

Restonomi Malina Pursiainen on hyvä esimerkki siitä, että oikealla asenteella ja motivaatiolla pääsee pitkälle. Opinnot suoritettuaan hän otti jo nuorena riskin ja lähti tavoittelemaan unelmiaan kahvila- ja ravintola-alan yrittäjänä.

– Niinä aikoina noin parikymmentä vuotta sitten kovinkaan moni ei lähtenyt suoraan koulun penkiltä yrittäjäksi, joten otin aika ison riskin. Hain Finnveralta naisyrittäjälainaa ja sain satatuhatta markkaa, joiden avulla toteutin unelmani ja avasin ensimmäisen oman kahvila-ravintolan, Malina Pursiainen muistelee.

Kyseinen kahvila oli Espoon Otahallissa sijaitseva Ota Café.

– Näin kahvilasta ilmoituksen Helsingin Sanomissa. Sijainniltaan se oli erittäin hyvällä paikalla, joten yrittäjäksi siihen oli valtavasti hakijoita. Jälkeenpäin kun järjellä miettii, niin tällaista suoraan koulun penkiltä tullutta nuorta likkaa ei varmasti olisi ikinä valittu kokeneiden yrittäjäkonkareiden joukosta hommaan, mutta päätin kuitenkin rohkeasti kokeilla.

Kohtalo astui peliin, kun neuvottelupöydän vastapuolelle istui Otahalli Oy:n toimitusjohtaja, joka oli myös Haagan restonomi.

– Tuntui, että puhuimme samaa kieltä. Hän ymmärsi visioni ja luotti ideoihini, ja valitsi lopulta minut kahvilanpitäjäksi, Pursiainen iloitsee.

Pursiainen toimi kahvila- ja ravintola-alan yrittäjänä lähes 10 vuotta. Sinä aikana hän ehti pyörittää viittä kahvila-ravintolaa eri puolilla pääkaupunkiseutua mm. Kauniaisten uimahallin kahvilaa, Helsingin Yliopiston oikeuslääketieteellisen laitoksen lounaskahvilaa sekä Koskelan sairaalan kahvilaa.

– Yrittäjänä toimiminen oli todella mielenkiintoista ja opettavaista. Siinä oppi käytännön kautta monia asioita. Tavallaan kävin siis vielä extra-korkeakoulun Haaga Instituutin jälkeen, Pursiainen naurahtaa.

Missiona kahvila- ja ravintola-alan yrittäjien auttaminen

Opettavaisen yrittäjyysuran jälkeen Pursiainen toimi päätoimisena yritysneuvojana NewCo Helsingissä neuvoen henkilökohtaisesti toistatuhatta yrittäjää tai yrittäjäksi aikovaa. Muutama vuosi sitten hän kaivoi pöytälaatikostaan firmansa Malifood Oy:n ja palasi taas yrittäjäksi. Nyt hän auttaa muita kahvilan tai ravintolan perustamisesta haaveilevia toteuttamaan omat unelmansa konsultin ja kouluttajan saappaissa.

– Olen unelma-ammatissani! Saan tehdä juuri sitä, mitä rakastan ja mikä vastaa koulutustani. Siitä on myös paljon apua, että olen itse ollut kahvila- ja ravintola-alan yrittäjänä, sillä olen kokenut ne samat asiat, mitkä mietityttävät monia.

Into ja omistautuminen toivat Pursiaiselle myös vuoden yritysneuvojan tittelin vuonna 2015.

– Olen tehnyt elämässäni paljon virheitä ja sanonkin aina, että asiantuntija on henkilö, joka on tehnyt kapealla sektorilla mahdollisimman paljon virheitä ja oppinut niistä. Nyt saan ammentaa ihan aidosti sitä kaikkea oppia, tietoa ja taitoa, mitä omaan ravintola-alasta, Pursiainen iloitsee.

Lämpimät muistot opiskelusta

Haaga Instituutissa, eli nykyisessä Haaga-Heliassa, opiskelu on jättänyt Pursiaiselle hyvät muistot, joista hän nostaa esille erityisesti ihanat opiskelutoverit ja osaavat opettajat.

– Meillä oli todella mukava luokka, kaikki olivat samanhenkisiä ja samassa elämäntilanteessa. Koimme paljon ja rakensimme yhdessä uraamme, se oli ehdottomasti parasta aikaa. Pidin myös paljon itse opiskelusta ja koin, että opettajat olivat valtavan päteviä ja osaavia, Pursiainen muistelee.

Tulevia restonomeja hän haluaa muistuttaa siitä, että vaikka työelämässä oppii aina, on motivaatio kuitenkin kaiken A ja O.

– Jos rakastaa sitä, mitä tekee ja on täydellä sydämellä siinä mukana, niin pääsee ihan mihin tahtoo. Ja kun tarpeeksi monta kertaa kolkuttaa ovia, niin kyllä niitä avataan. Yrittäjänä olen tottunut menemään vaikka läpi harmaan kiven saavuttaakseni unelmani, Pursiainen toteaa.

Tutustu Hotelli- ja ravintola-alan liikkeenjohdon koulutukseen.

 

Artikkeli on osa Haaga-Helian Sata restonomitarinaa -kampanjaa.