Satumaailman herkut

Naantalin Muumimaailman ruokatarjonnassa on huomioitu perheen pienimmät ja allergikot. Asiakaspalautetta seurataan ahkerasti, ja sitä kautta valikoimaan on tullut muun muassa kotiruokabuffet.

Muumimaailma on houkutellut Tove Janssonin satujen ystäviä kesäisin Naantaliin vuodesta 1993 alkaen. Ruokatarjonta on kasvanut vuosien varrella, ja nykyisin valikoimasta löytyy niin kotiruokaa kuin pizzaa ja hampurilaisiakin.

– Ruoan pitää olla sellaista, että sitä söisi itsekin mielellään ja maksaisi pyydetyn hinnan. Valtaosa asiakkaistamme on 2–6-vuotiaita, joten lapsivieraat on otettu huomioon tarjonnassamme. Seuraamme aktiivisesti asiakkaidemme toiveita, kertoo ravintolapäällikkö Hanna Ylinen.

Esimerkiksi Mamman keittiö sai alkunsa kotiruokatoiveista. Kysyntää on, hyvänä päivänä ravintolassa käy 800 ruokailijaa. Ravintolassa on sekä lapsille että aikuisille omat buffetit, joiden tarjonta on suunniteltu kohderyhmän mukaan. Asiakkailla on kuitenkin mahdollisuus hyödyntää molempien pöytien tarjontaa. Lisäksi on erikseen allergiapöytä, jonka ruoissa on huomioitu yleisimmät allergiat. Tarjolla on myös vegaanisia pihvejä. Asiakkaat vaihtuvat päivittäin, joten ruokalistan voi pitää samana koko kesän.

– Allergisten määrä on kasvanut koko ajan, ja heidän huomioimisensa on tällaisessa paikassa erityisen tärkeää. Asiakkaat viihtyvät täällä usein koko päivän, emmekä voi olettaa ihmisten tuovan omia eväitä.

Monelle sopiva herkku

Yksi esimerkki keliaakikoille ja laktoosi-intoleranssista kärsiville sopivista tuotteista on Almondy-kakku. Aiemmin ainoastaan vähittäiskauppapuolella myynnissä ollut kakku lanseerattiin tänä kesänä horecapuolelle Muumimaailmassa, jossa se oli myynnissä yksinoikeudella.

Lipunmyyntiesitteessä on alennuskuponki, jolla saa softiksen kanssa tarjoiltavan kakkupalan.

– Asiakaskuntamme pitää jäätelöstä, joten päätimme yhdistää nämä kaksi tuotetta. Näin asiakkaan ei tarvitse miettiä kumman ottaa. Idea kampanjasta tuli Finduksen edustajalta, jonka kanssa olemme tehneet pitkään yhteistyötä ja joka tuntee konseptimme.

Kakku on osoittautunut hyväksi tuotteeksi myös silloin, kun iltateatterissa vierailevasta yritysryhmästä löytyy yllättäen keliaakikko.

– Tällaisissa tapauksissa on helppo järjestää tarjottavaa valmiiksi paloitellusta pakastekakusta. On hyvä, että tuote on myös laktoositon, ja se soveltuu lähes kaikille.

Järkevästi mietityt ja monikäyttöiset tuotteet ovat tärkeitä, koska kaikki liikenne satumaailmaan tapahtuu saman sillan kautta. Kuormat saapuvat saareen arkisin aamukuudesta lähtien. Samaa kapeaa siltaa pitkin hoituu aamuisin myös saaren koko muu logistiikka. Autoliikennettä sillalla ei ole Muumimaailman tai iltateatterin ollessa avoinna.

– Riittävän suppea valikoima helpottaa asiakkaita valitsemaan. Siitä on apua myös työntekijöille, sillä se nopeuttaa myös valmistusta ja tilausten tekemistä.

Ravintolapuolella etsitään koko ajan uusia yhteistyökumppaneita. Tärkeintä on, että yritysten arvomaailmat kohtaavat ja tuote soveltuu Muumimaailman kohderyhmälle.

Kesätöitä opiskelijoille

Kuten monessa muussakin sesonkipaikassa, myös Muumimaailmassa on töissä paljon opiskelijoita. Tavallisiin palvelutehtäviin tulee tuhansia hakemuksia, mutta kokin koulutuksen saaneita on vaikeampi saada.

– Tämä on yleinen ongelma koko saaristoalueella, koska sesonki on niin lyhyt. Työntekijöiden osaaminen vaikuttaa siihen, mihin pisteeseen kukin menee. Jos hakijalla on esimerkiksi kokemusta itsenäisestä työstä, hänet voi sijoittaa myyntipisteeseen, jossa ollaan yksin.

Satumaailman kausi alkaa viikko koulujen loppumisen jälkeen. Näin jää viikko aikaa työntekijöiden perehdyttämiseen. Työvuorolistojen tekemistä helpottaa aiempien vuosien tilastot, joiden perusteella on helppo ennustaa kävijämääriä.

– Lauantait ovat kiireisiä ennen lomakauden alkua. Ihmisten lomaillessa suurimmat kävijämäärät osuvat tiistaista torstaihin. Kahtena viimeisenä aukioloviikkona käy paljon ulkomaalaisia turisteja, Ylinen kertoo.

Sulje mainos Tilaa Aromi