Seattlen kuuluisat kuppilat

USA:n rannikkoalueet sekä lännessä että idässä tuntuvat pursuavan mereneläviä. Lisäksi äyriäiset ovat useimmiten vielä hurjasti kookkaampia kuin eurooppalaiset serkkunsa. Kaiken kukkuraksi kohtuullisesti hinnoitellut annokset Amerikassa ovat usein kohtuuttoman kookkaita, ja sehän on hyvä asia.

Seattlessa, Tyynenmeren rannalla, keskustan viihtyisällä rantabulevardilla, parhailla tonteilla, Pier 57, sijaitsee The Crab Pot. Iso ravintola, arvioisin yhteensä lähemmäs 400 asiakasta vetävä, täyttyy näin keskeisellä paikalla luonnollisesti lähinnä turisteista, mutta auringon välkehtiessä meriveden aalloissa, mikäs sitä on terassilaiturilla istuskellessa paikallisia mereneläviä ahmiessa. Täytynee mainita, että aurinkoiset päivät Seattlessa taitavat olla harvinaista herkkua. Satuinpa saapuessamme huomaamaan taskuravun tepastelevan kalliolla laiturin kupeessa. Ihmeekseni se oli jo oranssinpinkki, mietin oliko se päässyt padasta karkaamaan.

En tiedä, onko The Crab Pot sisustettu kliseisesti, vaiko vain perinteisesti. Joka tapauksessa amerikkalaisen ystävällinen, mutta tehokas palvelu ohjailee meitä turisteja harjaantuneesti läpi kokemuksen. Mikä erottaa The Crab Potin muista, perinteisistä merenelävävajoista, on heidän tarjoilutyylinsä. Pöytäliinan virkaa toimittaa paperiliina. Asiakkaille tuodaan puulauta, leipää ja nuija. Tilaukset tuodaan metallikulhoissa, jonka sisällön tarjoilija kaataa pöytäliinalle. Siitä sitten voi jokainen oman valinnan mukaan ruokailla.

Pääasia on, että pääsee hakkaamaan nuijalla äyriäisten kuoret murskaksi, ja sitä kautta kiinni niiden lihoihin. Lisukkeena tarjoillaan perunoita ja maissia. Harjaantuneemmat vieraat osasivat sijoittaa metallikulhonsa lattialle, minne voi kuoret ja roskat tyyliin sopivasti rennosti heitellä. Barbaarista, mutta yllättävän hauskaa! Jos ette minua usko, niin ovat Bourdain ja Richmankin täällä vasaroineet. 

Amerikkalaisen mallin mukaan ravintola myy tietenkin myös t-paitoja ja muuta rekvisiittaa. En tiedä, kuinka moni ihminen ostaa tätä rekvisiittaa minun lisäkseni, mutta usein Euroopassa ihmettelen, miksei useampi ravintola havittele lisätulosta erilaisilla matkamuistoilla nykypäivänä, kun ruokaturismikin on yleistynyt.

Muutama laituri alaspäin sijaitsee toinen Seattle-klassikko, Ivar’s Acres of Clams. Ravintolan tarina alkoi jo vuonna 1938, kun Ivar Haglund, paikallinen folk-laulaja, pohjoismaista kotoisin, avasi akvaarion ihmisten ihmeteltäväksi. Aika pian akvaario alkoi myymään vieraille myös fish and chips -annoksia, sekä Clam chowderia, suurustettua rapukeittoa.

Ruokalistalla ostereita kuvaillaan lähes kuin viiniä luonteensa mukaan.

Modernimpaan, hipsterimpään merenelävään menoon tarjoaa Seattle The Walrus and the Carpenter -ravintolan. Ballardissa, entisessä skandinaavisten maahanmuuttajien kaupunginosassa sijaitseva ravintola on toiminut kohta jo kymmenen vuotta keräten palkintoja eri ravintola-alan auktoriteeteilta. Nouseva kaupunginosa oli varmaan kymmenen vuotta sitten vielä gastronominen erämaa nykypäivään verrattuna, mutta The Walrus on edelleen täyteen varattu jopa viikkoja etukäteen. Rennossa rantamajamiljöössä osterit ovat pääosassa. Baaritiskillä, tai oikeastaan osteritiskillä voi myös illastaa ihaillen henkilökunnan työskentelyä ahtaissa tiloissa.

Ostereita on tarjolla useampaa laatua, kaikki kotoisin lähivesistä. Ruokalistalla ostereita kuvaillaan lähes kuin viiniä luonteensa mukaan. Vaikka ravintola ei sijaitse kaukana rannasta, merinäköala heiltä puuttuu. Walrusin yhteydessä toimii tiivistunnelmainen Barnacle Bar, minne ihmiset kerääntyvät koittaen onneansa saadakseen pöydän ravintolan puolelta ilman varausta. Minulla ei ole hajuakaan, miten saimme aulaemännän hurmattua niin, että hän antoi meille paikat osteritiskiltä ilman odottelua. Omalla tavallaan olisi hienoa, jos se oli meidän pohjoismainen aksenttimme.

www.thecrabpotseattle.com

www.ivars.com

www.thewalrusbar.com

Kirjoittaja toimii ravintola-ammattilaisena Zürichissa. Aiempina kausina hän on edustanut Helsingin ohella Kööpenhaminan, Lontoon ja Pietarin ravintoloissa.