Serko Rantanen on valinnut toisin. Fokus on tiukasti arjessa ja helpossa tekemisessä.

Isät kokkaa -kirjassa (Cozy Publishing, 2016), jonka Rantanen teki yhdessä Joonas Hämäläisen kanssa, on uutta ja vanhaa, esimerkiksi voisilmäpulla, karjalanpaisti, tomaattipasta, sushi, piparkakut ja smoothie. Yhdessä tekemisen lisäksi kirja kannustaa kokkaavia isiä sesonkiajatteluun.

Uusi teos, Piirun verran parempaa (Cozy Publishing, 2018), ammentaa sekä Kuusamossa vietettyjen lapsuuden kesien ruoista, Turun saariston anneista että matkoilta maailmalle.

– Perinteet ovat tärkeitä rakennusaineita keittiössäkin. Saan ideoita resepteihini kokemuksista sekä elämästä ympäriltäni, Rantanen selvittää.

Kahden pikkupoikansa kanssa kotikeittiössä viihtyvä keittiömestari suhtautuu tuttuihin resepteihin ja raaka-aineisiin luovasti. Esimerkiksi purkkihernekeitosta huippukokki tekee pihvejä ja sekoittaa pannukakkutaikinaan tuhdisti kookosta.

– Duudsonit näyttivät parikymmentä vuotta sitten, miten hernekeitto tulee klönttinä ulos purkista. Se on helppo leikata pihveiksi ja paistaa pannulla, Rantanen kertoo.

Simppeleistä lähtökohdista Rantanen saa ammattimaisella otteella aikaan ravintolamaisia annoksia.

Kevään runsaan keittokirjasadon muista teoksista voi etsiä virikkeitä muun muassa terveysjuomien, juurileivän, täytekakkujen tai gluteenittomien jälkiruokien maailmasta. Maija Silvennoisen Maijan ruokavuodet (Docendo, 2018) käy reseptien höystämänä läpi sekä Silvennoisen uran että suomalaisen ruokakulttuurin kehityksen 1960-luvulta nykypäivään.