- Kalastajatorpalla on valtavia saleja ja usein isoja tilaisuuksia. Vielä 1990-luvulla Helsingissä ei ollut vastaavia tiloja. Nyt niitä on jo rakennettu suurten hotellien yhteyteen, Ari Arvonen kertoo.
- Kalastajatorpalla on valtavia saleja ja usein isoja tilaisuuksia. Vielä 1990-luvulla Helsingissä ei ollut vastaavia tiloja. Nyt niitä on jo rakennettu suurten hotellien yhteyteen, Ari Arvonen kertoo.

Sesonkitapahtumat vetävät -Kalastajatorpan iso sali täyttyy vakioväestä

Kalastajatorpalla tarjoillaan usein huippuruokaa korkean luokan vieraille. Sunnuntaisin Meritoppa täytyy brunssittelijoista.

Satavuotiaan Kalastajatorpan menestys on aina tukeutunut hyvään ruokaan. Hotellin ravintoloiden myynti on joinakin vuosina liikevaihdolla ja annosmäärällä mitattuna ollut Helsingin suurin ja jopa koko Suomen suurimpia.

Vuosikymmenten mittaan Kalastajatorpalla on koettu monia suuria huipputilaisuuksia. Usein kabinettien ja päivällistilaisuuksien tilaajina ovat Ulkoministeriö ja Tasavallan Presidentin kanslia.

Kalastajatorpan kainaloon vuonna 1984 valmistuneessa Valtion Vierastalossa tarjottavat ateriat valmistetaan Torpan keittiössä ja kuljetetaan lyhyen tunnelin kautta Vierastalon esillepanokeittiöön. Vierastalo on Valtion omistama kiinteistö, mutta Kalastajatorpalla on sopimus palvelun tuottamisesta ja henkilökunta on Kalastajatorpan palveluksessa.

Vierastalossa voivat yöpyä parlamenttien ja valtioiden päämiehet, pääministerit, puolustusvoimain komentajat ja merkittävät ministerit.

- Kalastajatorpan bisnes on siinä, että Vierastaloon majoittujien mukana on aina valtava määrä avustavia henkilöitä, lehtimiehiä, liikemiesvaltuuskuntia ja poliitikkoja, jotka majoittuvat hotellissa, Kalastajatorpan entinen, pitkäaikainen hotellinjohtaja Ari Arvonen kertoo.

Uusien hotelliketjujen aika

Arvonen tuli 1995 Turun Marina Palacesta Kalastajatorpalle. Edessä oli vauhdikas aika, hotelli muuttui ensin 1998 Scandic Hotel Kalastajatorpaksi ja sitten 2004 Hilton Helsinki Kalastajatorpaksi. Talossa toteutettiin myös mittavat korjaustyöt ja nostettiin merkittävästi ruoan sekä palvelun laatua ja toiminnallisuutta.

Ruoan merkitys on ollut Kalastajatorpalle aina erittäin suuri.

- Hotellissa on valtavia saleja ja usein isoja tilaisuuksia. Vielä 1990-luvulla Helsingissä ei ollut vastaavia tiloja. Nyt niitä on jo rakennettu suurten hotellien yhteyteen, Arvonen sanoo.

- Keittiöpäällikkö Reijo Junkkari aloitti talossa minun aikanani mestarina ja hän on Kalastajatorpalla yhä edelleen. Hän oli mukana aloittamassa jo lautastarjoilua, silloin kun vatitarjoilu lopetettiin.

Kalastajatorpan sesonkitapahtumat ovat säilyttäneet suosionsa vuosikymmenestä toiseen. Esimerkiksi vappulounaat täyttyvät nopeasti vakiovieraista.

- Kun tulin Kalastajatorpalle, hovimestarit opastivat, että ”älä vaan puutu tähän pöytäjärjestykseen, se on pyhä asia. Kun pyöreä sali avattiin sotasairaala-ajan jälkeen, tietyt suvut tottuivat istumaan aina Vappupäivänä samoissa pöydissä ja niin se on edelleen”. Vappulounailla pyöreässä salissa ei tarvita hovimestaria pöytiin ohjauksessa, koska asiakkaat tietävät jo ennestään, mihin pöytään he menevät istumaan ja kuka istuu naapuripöydässä. Siihen ei sopinut puuttua, paikat menivät melkeinpä perintönä seuraaville sukupolville, Arvonen kertoo.

Torppa tänään ja huomenna

Kalastajatorpan Ravintola Meritorppa tarjoaa kauniiden merinäköalojen lisäksi paikallisia makuja. Meritorpassa eri sesongit ja kaudet ovat aina pääosassa. Terassi on kauniilla säällä täynnä väkeä. Sunnuntaisin tarjottava brunssi täyttyy joka viikonloppu iloisista seurueista.

- Kalastajatorpan ruokatuotetta on vahvasti kehitetty vuoden aikana ja keittiömestari Jarto Stepanoff on tiimeineen saanut hyvää jälkeä aikaan. Esimerkiksi rapukaudeksi on kehitelty moderneja annoksia perinteisten saksiniekkojen rinnalle ja tarjotaan näin mahdollisuus nauttia ravuista myös lyhyemmällä kaavalla, Kalastajatorpan food & beverage johtaja Juha Martikainen sanoo. Toiminnan kehittäminen on erittäin tärkeässä roolissa Kalastajatorpalla.

– Meillä on vahva ja mielenkiintoinen historia, mutta eteenpäin mennään kovaa vauhtia. Haemme koko ajan uusia yhteistyökumppaneita, ja kehitystoiminta on mielenkiintoista. Mielestäni se on tulevaisuuden kannalta järkevä ja kiehtova tapa kehittää hotellibisnestä, Martikainen arvioi.

Lähteet: Tarinoita satavuotiaasta Kalastajatorpasta, V.A. Heikkinen, Matti Itkonen ja Sam Ikinen. (Haaga-Helia 2017) ja Kalastajatorppa Historiikki (1969).

Pieni mökki meren rannalla

 • K.M. Brondinin leipomo vuokrasi vuonna 1915 Helsingin Laajalahden rannassa, Munkkiniemen kartanon mailla sijaitsevan mökin ja ryhtyi pitämään pientä kahvilaa.
 • 1920-luvulla tilat siirtyivät Olof Lundblomille, joka rakensi tenniskentät ja merikylpylän.
 • Kalastajatorpasta tuli helsinkiläisten suosima sunnuntairetkien kohde ja sinne pääsi raitiovaunulla.
 • Talvisin kahvimaja oli hiihtäjien suosiossa.
 • Vuonna 1932 Kalastajatorpan alue siirtyi Fazerin Konditoria Oy:lle.
 • Siellä ryhdyttiin tarjoamaan myös ruokaa ja ravintola sai täydet anniskeluoikeudet.
 • Arkkitehti Jarl Eklund suunnitteli paikalle uuden rakennuksen ja ahtaaksi käynyt torppa purettiin uuden ravintolarakennuksen tieltä.
 • Rakennus valmistui vuonna 1937.
 • Lisärakennus, jossa sijaitsevat klassinen Pyöreä Sali ja Siirtomaasali, avattiin yleisölle vuonna 1939.
 • Talvisodan syttyessä Kalastajatorpan Pyöreästä Salista tehtiin sotasairaala.
 • Sotien jälkeen Kalastajatorppa palasi ravintolatoimintaan.
 • Vuonna 1952 se siirtyi Oy Yhtyneet Ravintolat Ab:lle osaksi laajenevaa valtionyhtiön ravintola- ja majoitusliiketoimintaa.
 • Vuonna 1998 hotelli muuttui Scandic Hotel Kalastajatorpaksi ja 2004 Hilton Helsinki Kalastajatorpaksi.