Asiakas voi tilata viininsä Alkosta määrättyyn noutopisteeseen ja ulkomailta vaikka kotiovelle, mutta ei  ravintolasta kotiin. Mahdotonta.

Moniääninen kuoro on vaatinut viinin myynnin vapauttamista koronakriisissä. Toisaalta muutamat sote-asianantuntijat ovat esittäneet jopa Alkon myymälöiden sulkemista kriisin ajaksi.

Nykyisen alkoholilain mukaan voi ravintoloista ostaa ulos enintään 5,5 prosentin vahvuisia juomia. Ravintolalla pitää olla sitä varten lupa. Käytännössä lupapaperi on ollut tähän asti useimmilla aivan turha, mutta nyt lupia haetaan jälleen.

Mukaan voi ostaa, mutta ei saa myydä kotiinkuljetuksiin.

Mistä ravintolat saisivat lisämyyntiä? Toki ne voivat antaa viinisuosituksia, mutta siitä ei synny tuloja.

–  Monilla ravintoloilla on aarre, jota ne eivät ymmärrä. Hyvä kotikalja. Sitä ei ole saanut mukaan, vaikka kuinka olisi kehunut ja ehdottanut pullottamisen aloittamista. Miksi, kysyy Suomen Gastronomien Seuran puheenjohtaja Joni Kiiski.

Viimeksi hän sanoo itse ostaneensa todella hyvää pullotettua kotikaljaa virolaisilta Martin markkinoilta Kaapelitehtaalta.

Alle 1,2-prosenttista juomaa ei pidetä alkoholijuomana. Niinpä sen kauppa on vapaata. Moni on ostanut vuodesta toiseen vappusimansa Amican työpaikkaruokalasta.

Kuluttaja ei viitsi puljata keittiössään kaljojen ja simojen kanssa. Niissä voisikin olla Kiisken mukaan ammattikeittiöille mahdollisuus. Myös kombucha olisi yksi vaihtoehto.

Kiiski muistuttaa myös huippukeittiöiden, kuten ravintola Nollan, alkoholittomasta valikoimista. Ne ovat parantuneet vuosi vuodelta kaikissa hyvissä ruokaravintoloissa.

Hänen mukaansa kriisissä on ainakin yksi käyttämätön mahdollisuus.