Suomen Bocuse d’Or -tiimi Johan Kurkela ja Ismo Sipeläinen edessä. Taustalla valmentajat Eero Vottonen ja Kalle Tanner.
Suomen Bocuse d’Or -tiimi Johan Kurkela ja Ismo Sipeläinen edessä. Taustalla valmentajat Eero Vottonen ja Kalle Tanner.

Sipeläisen hermo pitää

Bocuse d’Orin Euroopan karsinta lähestyy. Suomea kaudella 2018 - 2019 edustava Ismo Sipeläinen on saanut tiiminsä kuntoon ja keskittyy kevään harjoitteluun.

Johan Kurkela jatkaa Ismo Sipeläisen  rinnalla.
Johan Kurkela jatkaa Ismo Sipeläisen rinnalla.
Suomen Bocuse d’Or -tiimi Johan Kurkela ja Ismo Sipeläinen edessä. Taustalla valmentajat Eero Vottonen ja Kalle Tanner.
Suomen Bocuse d’Or -tiimi Johan Kurkela ja Ismo Sipeläinen edessä. Taustalla valmentajat Eero Vottonen ja Kalle Tanner.

Ismo Sipeläinen valittiin Suomen edustajaksi marraskuussa järjestetyssä karsintakilpailussa. Suuren maailman tuntua huokunut kilpailu oli tiukka, mutta sykemittari paljasti, että Sipeläinen veti sen läpi kiihtymättä.

- Olen aika rauhallinen tyyppi. Kilpailukokemusta minulla on paljon, oikeastaan joka vuosi olen osallistunut johonkin kilpailuun, Sipeläinen toteaa.

Hän on ottanut jo vuonna 2008 ensituntumaa Bocuse-kisailuun auttaessaan opiskelija-assistenttina Filip Langhoffia. Vuosina 2010 - 2011 Sipeläinen oli Matti Jämsénin avustaja. Vuoden kokin tittelin hän nappasi 2015.

Vahva tiimi

Jo karsinnassa Sipeläisen rinnalla oli Johan Kurkela. Nyt hän tekee virallisena assistenttina puolet työstä – kokit kuvailevat yhteistyötä tasavahvaksi tiimityöksi.

Joukkueen valmentajiksi on pestattu Eero Vottonen ja Kalle Tanner, molemmat Sipeläiselle tuttuja kollegoita. Aiemminkin vahvaan kilpailuviettiinsä vedonnut Suomen edellisen kauden Bocuse d’Or -edustaja Vottonen kertoo, miten päätyi taas valmentajaksi.

- Ismo pyysi minua moneen kertaan. Jos pystyn auttamaan, en halua evätä apuani, sillä edustajan paikka on yksinäinen. Asetin kuitenkin ehdon, että meillä on oltava valmennustiimi. Minulla on työni Palacessa viisi päivää viikossa, enkä voi viettää monta päivää viikossa harjoituskeittiössä, vaikka haluaisinkin, Vottonen huomauttaa.

Kalle Tanner onkin mainio kakkosvalmentaja, sillä hän tuntee sekä Sipeläisen että Vottosen ajatusmaailman, ja usko yhteiseen näkemykseen on vahva. Käytännössä valmentajat vuorottelevat kellokalleina ja makutuomareina ja koko jengi tapaa vähintään kerran viikossa.

Piemonten yllätykset

Bocuse d’Or -kisaorganisaatio on tähän mennessä paljastanut lihavadin pakolliset raaka-aineet. Piemonten sydämessä Torinossa 11. - 12. kesäkuuta käytävän Euroopan osakilpailun vadeilla nähdään luomukset Fassona Piemontese -naudan sisäfileestä, kateenkorvasta ja paikallisesta riisistä.

Etenkin riisi puhuttaa. Sipeläinen kuvailee Sant’Andreaa köyhän maan riisiksi, ja kummastelee, että sellainen sopisi lähinnä keittoihin tai jälkiruokiin.

- Onneksi meillä Suomessa on totuttu käyttämään riisiä monissakin yhteyksissä, Sipeläinen sanoo piirakoihin ja puuroon viitaten.

Fassona Piemontese -rotuinen naudanliha on oma lukunsa. Se käyttäytyy eri tavoin kuin mikään muu filee, se on tapana käyttää tuoreena ja maku on omanlaisensa. Sipeläisen ensimmäinen ajatus on, että siitä tulisi hieno tartar, mutta lihavadille on totutusti koottu lämpimiä ruokia, onko tartar sopivaa kisaruokaa?

- Fassona Piemontesen maku on vasikkamainen, se ei kestä kovin tummia tai raskaita makuja. Viemme Torinoon kevään makua pursuavia kasviksia ja yrttejä, Sipeläinen makustelee. Kantarellit ja kuusenkerkkä mainittu!

Kala-annoksena tunnetun toisen pakollisen tehtävän pakollinen raaka-aine kerrotaan parin viikon sisällä. Piemontea ei pidetä kalaisana maakuntana, joten yllätystä povataan tässäkin suhteessa. Joukkuetta hiljattain käynnillään kunnioittanut, Piemontessa vaimonsa Riikan kanssa viinitilaa hoitava Jyrki Sukula aprikoi Italian kansallisen kilpailun jälkimainingeissa, että on hyvin todennäköistä, että pakolliseksi pääraaka-aineeksi nimetään juusto.

Sipeläinen aikoo saada lihavadin järjestykseen ennen toisen pääraaka-aineen julkistusta voidakseen sitten keskittyä siihen. Ja sitten vaihtaa vielä kerran fokusta ja viimeistellä vadin. Väliin mahtuu pari viikkoa, jolloin ”Sipe” nollaa ajatukset: Gastrossa on edustustehtäviä ensi viikolla ja toukokuussa harjoittelua tauottaa Silja Linen menun lanseeraus.

- Koetan pysyä mahdollisimman avoimena ideoille, eikä kaikkea todellakaan ole vielä lyötylukkoon. Tämä on pitkä projekti, joka valmistuu vasta kilpailupäivänä, Sipeläinen sanoo.

Kilpailu järjestetään Torinossa 11.-12. kesäkuuta.

Design team Aalto-yliopistosta

Bocuse d’Or -kisaa seuranneet tietävät, että vati on tässä kilpailussa isossa roolissa. Suomen joukkueelle viisi vatia suunnitellut muotoilija Pekka Paikkari on tällä kaudella joukkueen taiteellinen neuvonantaja ja ohjaa design teamin työtä.

Design teamiin valittiin 25 hakijan joukosta kaksi hyvin erilaista muotoilun opiskelijaa. Suomalainen Laura Meriluoto ja puolalainen Klaudia Kasprzak täydentävät toisiaan. Juuri nyt on meneillään kiivas luomisvaihe, jossa muotoilijat tekevät tiivistä yhteistyötä kokkien kanssa. Työn tulokset esitellään vielä ennen Torinoon lähtöä.

Kirjoittaja on olut- ja ruokatoimittaja.