Sipoolaista viiliä jo 90 vuotta

Viilillä on pitkät perinteet Suomessa. Ennen vanhaan, kun maitoa saatiin vain kerran vuodessa lehmien poikiessa, piti maidosta valmistaa jos jonkinmoisia pitkään säilyviä herkkuja. Viili oli, ja on yhä, kansan herkku, Pohjolan erikoisuus, jota myös ulkomailta tulleet vieraat rakastavat. Sillä on jopa tehty salaisia vaihtokauppoja venäläisten kanssa.

Jaan teille Arlan viilin tarinan, koska se on kertomisen arvoinen. Eräänä kesäisenä päivänä 1920-luvulla sipoolainen Hjalmar Ingman sai loistoidean. Hän päätti kokeilla äitinsä tekemän herkullisen viilin myymistä Helsingin kauppatorilla. Hjalmar souti Sipoonjokea pitkin kauppatorille muiden kauppiaiden joukkoon.

Helsinkiläiset huumaantuivat saaristolaisviilin samettiseen makuun. Jo ensimmäinen kauppamatka oli menestys: asiakkaat ostivat kauppatorin rannasta puukiulullisia viiliä ja pian viilin valmistukseen tarvittiinkin oman tilan maidon lisäksi koko kylän maidot. Tästä toiminta on vain jatkanut kasvuaan.

Kaikki viilimme valmistetaan yhä Sipoossa. Nykyisin Arlan viilit hapatetaan pastöroidusta, homogenoimattomasta maidosta annospakkauksissaan. Hapate sisältää maitohometta, jonka ansiosta viilin pinnalle erottunut kermakerros saa houkuttelevan samettisen pinnan.

Rakasta omaa ruokakulttuuriasi

Miksikö halusin kertoa teille viilin tarinan? Yksi syy on se, että haluaisin suomalaisten arvostavan ja rakastavan ruokakulttuuriamme ja jopa leveilevän sillä sekä uskomattoman puhtailla raaka-aineillamme. Viiliä on siis tehty täällä iät ja ajat; ensin kotona ja melko aikaisin myös teollisesti. Nettisivuiltamme arlapro.com löydät ohjeen, jos haluat valmistaa viiliä kotona. Hjalmarin reseptiä emme kuitenkaan jaa, koska sen salaisuutta varjellaan vielä tulevillekin sukupolville.

Viime aikoina elintarvikealan edelläkävijät ovat puhuneet paljon fermentoinnista. Ehkä olet jo kokeillut itse tätä valmistustekniikkaa? Tai maistanut fermentoituja tuotteita? Niille, jotka tällä hetkellä pyörittelevät päätään puolelta toiselle, haluan sanoa, että olette väärässä. Fermentoinnilla viitataan hapansäilöntään eli maitohappobakteerien käymisprosessiin, perinteiseen suomalaiseen valmistustekniikkaan. Näin valmistuvat muun muassa hapankaali, hapankurkku ja maitotuotteista esimerkiksi viilit, piimät ja rahkat.

Viili vie suoran suomalaisen ruokaperinteen sydämeen. Hyvät lukijat, suosittelen elävöittämään vaikkapa aamu- ja välipalatarjontaa viilillä, ja näin tarjoamaan ulkomaalaisille asiakkaille makumatka suomalaiseen ruokakulttuuriin. Mikään ei ole aidompaa suomalaista ruokaperinnettä kuin viili marjoilla.

P.S. Jäitkö miettimään, mihin salaisuuksiin viiliä on vaihdettu? Vuonna 1947 Hjalmar saa smetanan reseptin Helsingin kauppahallin venäläisiltä kauppamiehiltä ja aloittaa sen valmistuksen. Tuotetta on valmistettu Sipoossa siitä lähtien. Ja hyvä näin…

Mia Kettunen

Marketing Manager Foodservice

Arla Pro

*Kaupallinen yhteistyö