Blondi pyörähti siipan kanssa juhlistamassa merkkipäivää yhdessä Helsingin uusimmista ravintoloista, Tehtaankadun Baskeri & Bassossa. Hauskan industrial-henkiseen bistroon kannattaa mennä jo pelkästään mielenkiintoisen pientuottajia suosivan viinilistan takia ­­– tai taivaallisen pastan perässä –, mutta perjantai-illan liitutaulumenulta bongasimme myös sitruunarisoton. Oikeaoppisen puuromaisen ja valuvan risoton pelkkä tuoksu oli huumaava.

Klassikko: sitruunapasta

Ensimmäisen kerran Blondi törmäsi sitruunaan annoksen pääraaka-aineena Italiassa. Sillä kertaa kyse ei ollut risotosta vaan pastasta. Roomalaisen kortteliravintolan sitruunapastan resepti oli hyvin samankaltainen kuin Jamie Oliverin resepti: yksinkertainen, helppo ja maukas. Sitruunan maku annoksessa oli miltei makea. Käytettäessä sitruunaa ruoanlaitossa onkin tärkeintä löytää hyvä tasapaino happojen suhteen.

Suomesta saatava sitruuna (puhumattakaan sipulista) voi olla joskus hyvinkin äkäistä mallia.  Joka on joskus päässyt maistamaan Rivieran kuuluisaa Mentonin sitruunaa tai syönyt hedelmää suoraan puusta poimittuna vaikkapa Kreikassa tai Marokossa, tietää, että marketin hyllyn raa´ahko vihertävänkeltainen serkku ei ole sitruunaa nähnytkään.

Mezejen pääraaka-aine

Välimerenmaiden ruokakulttuuriin sitruuna kuuluu erottamattomasti. Pääsiäisenä tuli kokattua HS:n Kuukausiliitteen syyrialainen menu alusta loppuun. Sen oli laatinut helsinkiläisen Levant-ravintolan Mazen Alkhadour. Muun muassa hummusta, tabboulehia, syyrialaista lihapullaa ja baba ganoushia sisältävään menuun hurahti karvan alle kymmenen sitruunaa.

Maasta riippumatta sitruuna kruunaa useimmat kalaruoat. Siinä missä suomalainen tapaa leikata viipaleen lohensa viereen, eteläamerikkalaiset raakakypsentävät valkoista kalaa cevicheksi limettimehussa. Marokkolaisista Sandro-ravintoloistaan tunnettu Richard MacCormick juhlisti Katajanokalle Vapuksi avautuvaa HolidayBar-ravintolaa ja tarjosi mainiota fuusiosormiruokaa: lohi-cevicheä avokadotahnan kera tacokuorien välistä. Varoitus mökkivieraat, tätä tulette saamaan kesällä saaressa!

Kalan kaveriksi sitruunarisotto

Blondin kevät- ja kesäpäivien bravuurissa, sitruunarisotossa, on raaka-aineina vain luomusitruunaa, sipulia, risottoriisiä, kasvislientä ja valkoviiniä sekä parmesaania – ja oliiviöljyä ja  voita, totta kai, mutta maailmalla resepteissä näkyy niin mascarponea, selleriä, valkosipulia, keltuaista kuin yrttejäkin. ­– Joskus myös kermaa, kuten tässä Mama Agatan reseptissä. Kermalla tai sokerilla voi toki pyöristää makua, jos on tarve. Jos taas löytää kypsiä, makeahkoja luomusitruunoita, joiden kuorta voi käyttää huoletta, ei mitään pyöristyksiä tarvita.


Jälkiruoissa ja juomissa sitruuna yhdistetään yleensä aikamoiseen määrään sokeria tai kermaa. Ajatellaan vaikka sitruunapannacottaa, -marenkia ja Limoncelloa, huh huh. Tai suomalaista simaa. Blondin ikiaikainen lempparijälkkärikin, Pappagallon sitruunasorbetti, sisältää sokeria 27 g / 100 g. Joskus ikeniä suorastaan vihloo.

 

Mukava uutuus sitruunaisilla markkinoilla on Jymy-luomujätskin uutuusmaku sitruuna. Jymyn tekijä, Suomisen maitotila ja Pieni jäätelötehdas, olisivat ihan oman postauksensa arvoiset, mutta kehuttakoon nyt vain lyhyesti tätä sitruunajäätelöä. Järisyttävän hyvää ja raikasta. Muutenkin suomalaisella jäätelörintamalla on tapahtunut kaikenlaista, johon täytyy palata kevään edetessä.

Happamin terveisin: Eeva

ps. Mikä on sinun sitruunajuttusi? Lähetä vinkki osoitteeseen eeva.puhakainen@haaga-helia.fi