Mukana Smaku Naantalissa on niin vanhoja tuttuja ravintoloita kuin uusia tulokkaitakin. Kahden edellisen kerran yleisöäänestyksen voittaja vohvelikahvila Amandis pitää välivuoden, joten tänä vuonna Makuaarre löytyy jostain muusta ravintolasta.

Porvoossa vuonna 2016 alkunsa saanut Smaku-festivaali on toimitusjohtaja Laura Pulkkisen huomassa laajentunut muillekin paikkakunnille. Idea pysyy samana: paikallisten ravintoloiden kohtuuhintaisia maisteluannoksia, mielellään paikallisista raaka-aineista. Naantalilaiset toteuttavat ajatusta lähiruuasta ihailtavasti, onhan kyseessä paikka, jossa paikallisia herkkuja on helppo hankkia.

Smaku-festivaalin on perinteisesti huipentanut yhteistapahtuma, jossa mukana olevien ravintoloiden annoksia pääsee maistelemaan saman katon alla. Koronan takia päätöstapahtumasta on luovuttu, mutta yhteensä 12 Smaku-annosta on ravintoloissa tarjolla viiden ja seitsemän euron annoshintaan täydet kaksi viikkoa, ja äänestys suosikkiannoksesta on käynnissä sen ajan.

Smaku Naantalin tämänvuotiset ravintolat ovat Kuulas Garden Grill & Cafe, Metsätähti, Venka, Cafe Akseli, Cafe Laituri, After Sail 714, ja Snickari.

Uutuudet maistelussa

Ravintolat voivat itse valita, montako Smaku-annosta ne toteuttavat. Kukin ravintola toteuttaa Smakua varten omaleimaisen maisteluversion vähintään yhdestä alku-, pää- tai jälkiruoka-annoksesta.

Kuulas Garden Grill & Cafe avautui kesäkuun alussa Tammiston tilalle ja tuli heti mukaan Smaku-kierrokselle. Omenapuiden keskelle rakentunut terassi on erikoistunut hiiligrillissä tehtäviin ruokiin. Smakua varten vuoropäällikkö Julia Frantti loi vegaanisen annoksen, joka muistuttaa, että grillissä kypsyy muutakin kuin lihaa.

"Moderni maamies" rakentuu teriyaki-omenaglaseeratusta nyhtökaurasta, grillatusta kesäkurpitsasta ja melonista. Kuulas pitää annoksen tarjolla läpi kesän. Kannattaa muuten luottaa terassiravintolan viinisuosituksiin, ne on hiottu kohdilleen yhdessä Olo Groupin sommelierin Netta Nylundin kanssa.

Kuulaksen toinen annos, Maamiehen mielitietty, kootaan spelttiletun päälle. Mukana on omenaa, valkosuklaa-speltticrumblea ja maitojäätelöä. Tavoitteena on kunnioittaa vanhaa viljalajia ja samalla tilan työtä. Omenan pariksi sopii täydellisesti Suomen Jäätelön suomenkarjan maidosta valmistama jäätelö. Annokset tarjoillaan keramiikkataiteilija Minna Rusasen Kuulakseen räätälöidyiltä lautasilta.

Aurinkogolfin ravintola Venka lähellä Tammiston tilaa innostui myös ensi kertaa mukaan Smakuun. Annos on pelkistetty, taatusti paikallinen: varhaisperunaa Rymättylästä ja paahdettua lohta lähistöltä. Kokki Juha Oksanen esittelee annoksen nimellä "Pala Saaristomerta".

Juuri tässä Smaku on ihanimmillaan: tulee käytyä paikoissa, joissa ei ehkä muuten asioisi, kuten golfravintolassa, ja syötyä kepeästi, nälkää vain sen verran siirtäen, että seuraavassa paikassa jaksaa taas maistella.

Metsätähdestä saa maalaissalaatin take away -annoksena

Viime vuonna kolmen ruokalajin maistelumenulla hurmannut Metsätähti ottaa tänä vuonna maanläheisemmän otteen. Ravintoloitsija Susanna Stolpe valmistautui korona-ajan Smaku-juhliin hankkimalla lähistön tuottajilta parhaat mahdolliset raaka-aineet maalaissalaattiin ja niille kätevän pakkauksen. Kaikki annokset myydään take away -laatikossa, joten tästä on helppo napata eväät monenlaisiin kesämenoihin.

Susanna Stolpe.

– Viime vuonna teimme trion, ja kolmen annoksen toteuttaminen oli haastavaa. Me lähdemme aina täysillä mukaan! Nyt tiedämme, mitä Smaku on, ja olemme valmiimpia. Ihanaa kun ihmiset tulevat maistamaan ja tutustumaan, Stolpe sanoo.

Metsätähti teki Smakun kunniaksi maalaissalaatin luomuna. Ravintola käyttää aina lähituotteita, tässä salaatissa on muun muassa Köylijärven tilan perunaa, Myssyfarmin rypsiöljyä, Saloniemen juustolan juustoa ja mangalitzapossua.

Erilaisia kahviloita: torikahvila ja saaristokahvila

Naantalin torin laidalla sijaitseva Cafe Akseli on uutena mukana Smakussa. Tarjolla on suolaista ja makeaa, tai miksi ei molempia. Eija Lehtimäki on valinnut kahvilan valikoimasta mukaan festivaaliannoksiksi omia ja asiakkaiden suosikkeja kuten savuporopiirakan, juustokakun ja Brita-kakun.

– Brita-kakkua teemme niin pitkään kuin mansikoita riittää - tarkoitus on pitää se tarjolla koko kesän. Haluan, että meillä kaikki on itse tehdyn näköistä, Lehtimäki esittelee.

Cafe Laiturin tapakset.

Cafe Laituri taas sijaitsee pienen matkan päässä Velkualla. Yrittäjät tulivat lehdistöpäivänä esittäytymään toimittajille Naantalin satamaan, mutta moni vene löytää reittinsä kahvilaan Smakun aikana. Paikan tunnelmaa kehutaan, ja myös annokset ansaitsevat kehut: Laiturin kolme tapasta ovat persoonallisia ja maukkaita.

Mirka Misula ja Ville Aimonen esittelivät kesäkokkinsa luomat tapakset, korianteri-kossumarinoitua silakkaa, maitojuustoa yrttiöljyn kera ja paikallista meetvurstia marinoidulla punasipulilla. Tapakset sopivat hiukopalaksi oluen tai viinin kera.

Yksi annos After Sailissa, koko menu Snickarissa

Kierroksen ruokaisimmasta annoksesta vastaa After Sail 714, joka toimii vierasvenesataman palvelupisteenä. Viidettä kesää After Sailia pyörittävät yrittäjät ovat muuten viimevuotiset Naantalin unikeot, niin hyvin he ovat onnistuneet vierasvenesataman uudistamisessa!

Seitsemän euron annoksessa on savustettua kanaa, hunajayrttijuureksia ja bearnaisemajoneesia.

Samoin kuin After Sail, ravintola Snickarikin on vanha tuttu kierroksella. Sataman vastakkaisessa päädyssä viehättävässä puuhuvilassa toimiva Snickari panostaa tänä vuonna kokomenuun: tarjolla on niin alku-, pää- kuin jälkiruokakin.

Inspiraatio tulee lähivesien sijaan kaukaa idästä: alkuun Snickarin Smaku-menussa tarjoillaan tonnikalatartaria inkiväärin kera. Maistuvan annoksen äärellä saattaa unohtua, että ollaan Naantalissa!

Snickarin Amaretto-clafoutis.

Pääruuaksi keittiöpäällikkö Esteri Rintamaa grillaa BBQ-brisketin, joka tarjoillaan kimchin kanssa. Jälkiruuassa mennään Etelä-Eurooppaan: Amaretto-clafoutis on mainio kirsikkainen versio klassikosta, tällä kerralla stracciatella-jäätelön kanssa. Annoksia voi tilata myös yksittäin.

Snickarissa iloitaan siitä, että Smaku on tänä vuonna keskellä kesäsesonkia. Ravintola on hyvän ajankohdan ansiosta auki joka päivä, ja kuten muutkin Smaku-ravintolat, odottaa hyvää tapahtumaa.

Delicious side of Naantali

Laura Pulkkinen järjestää festivaalin yhteistyössä Visit Naantalin ja paikallisten yrittäjien kanssa. Visit Naantalilla on puolestaan menossa Delicious side of Naantali -niminen hanke, jolla pyritään vahvistamaan kaupungin ruokakulttuuria yhdessä ravintolatoimijoiden kanssa. Turkulainen Foody Allen on hankkeessa konsulttina.

– Luomme kaupungille ruokakonseptia, jossa tavoitteena on ympärivuotinen ruokakulttuuri, Teresa Välimäki Foody Allenista kertoo.

Smaku-annokset toimivat ravintoloiden käyntikortteina.

Naantalin matkailujohtaja Tarja Rautiainen kertoo, että kesäkaupunki pyrkii laajemminkin kehittämään matkailusta ympärivuotista. Pieniä askelia otetaan muun muassa uusien Naantalin luostaripäivien myötä, jotka järjestetään ensi kertaa elokuun lopussa. Elokuussa järjestetään myös Sun Fest, pienimuotoinen musiikkifestivaali. Syyskuussa starttaa Marsalkka Mannerheimin monologi Louhisaaressa, ja loka-marraskuussa siellä pääsee kummituskierrokselle.

- Haluamme tehdä Naantalin oloisia tapahtumia. Smaku rikastuttaa osaltaan ravintolatarjontaa, ja Smaku-annokset toimivat ravintoloiden käyntikortteina, Rautiainen toteaa.