Sommelierien suomenmestaruuskilpailun voittanut Taneli Lehtonen: ” Asiakkaat ovat suurin syy, miksi osallistun kisoihin”

Ravintola Murun Taneli Lehtonen nappasi jo toisen kerran peräkkäin sommelierien suomenmestaruuden. Kisatessaan hän pystyy hyödyntämään tietotaitoaan, jota kartuttaa voidakseen palvella asiakkaita entistä paremmin.

Suomen Sommelierit ry:n järjestämä Suomen mestaruuskilpailu Trophée Laroche huipentui Helsingissä järjestettyyn finaaliin. Kisan voitti Taneli Lehtonen helsinkiläisestä Ravintola Murusta. Hopeaa nappasi tamperelaisen Deli 1909 & Wine Barin Kirsi Seppänen. Kolmannelle sijalle ylsi Juulia Eloranta tamperelaisesta Ravintola C:stä. 

Lehtonen ja Seppänen edustavat lokakuussa Suomea sommelierien pohjoismaisissa mestaruuskilpailuissa, jotka järjestetään tänä vuonna Helsingissä.

Voitto oli Lehtoselle jo toinen peräkkäin. Edellisvuoden menestyksestä ja kokemuksesta ei kuitenkaan ollut hyötyä helsinkiläisessä Hotelli Havenissa käydyssä kilpailussa, sillä tehtävät vaihtuvat vuosittain.

– Sillä, mitä tapahtui viime vuonna, ei ole mitään merkitystä. Kaikki lähtevät kisaan puhtaalta pöydältä. Aiempi kilpailukokemus ei myöskään vähennä jännitystä – jännitän aina samalla tavalla ennen kisaa ja sitten uudestaan ennen tulosten julkistamista, Lehtonen kertoo. 

Kisan haasteellisimmaksi osaksi Lehtonen nimeää kirjallisen osuuden, jota varten hän opiskeli kuukausikaupalla.

– Viinialueita on maailmassa niin paljon, ettei koskaan voi tietää onko opiskellut kisan kannalta juuri ne oikeat asiat. 

Mikä kilpailuissa sitten kiehtoo tuoretta voittajaa?

– Asiakkaat ovat suurin syy, miksi osallistun kisoihin. Heidän takiaan haluan jatkuvasti parantaa tietotaitoani ja luen lisää aiheesta. Kilpailuissa pystyn hyödyntämään samaa osaamista. Lisäksi nautin kisaamisen tuomasta adrenaliinista, Lehtonen kertoo. 

Kovin kauan Lehtonen ei ehdi hengähtää, sillä marraskuussa jatkuvat master sommelier -opinnot. Sitä ennen ovat edessä Pohjoismaiden mestaruuskilpailut Helsingissä. 

Suomalaisen viinikulttuurin asialla

Trophée Laroche -kilpailun tarkoituksena on valmentaa sommeliereja ja palkita Suomen parhaita ammattilaisia. Kisalla halutaan myös edistää suomalaista viinikulttuuria ja osaamista. Kisan järjestää Suomen Sommelierit ry.

Osallistujien tulee olla paitsi yhdistyksen jäseniä myös Suomen kansalaisia. Kansainväliset säädökset määräävät myös, että kilpailijoiden tulee saada yli 50 prosenttia elannostaan ravintolatyöskentelystä.

Osakilpailuja järjestettiin maanlaajuisesti pitkin vuotta, ja finaaliin pääsi mukaan aikaisemmin päivällä järjestetyn semifinaalin pohjalta kolme parasta. Päätuomarina toimi Suomen Sommelierit Ry:n puheenjohtaja Samuil Angelov. Tuomareina toimivat myös Ravintola C:n Christina Suominen, Tampereen Viinitukku Oy:n Sommelier Markku Niemi, Domaine Laroche-viinitilan vientipäälliköt Anne Roque sekä Nicolas Laffitte. 

– Haluamme olla tukemassa suomalaisten sommelierien osaamista, sillä viinimestarit ovat tärkeässä roolissa viinikulttuurin edistämisessä, Roque toteaa. 

– Olemme aina olleet vahvasti mukana niin kokkien kuin sommelierien ammatillisissa kilpailuissa, sillä uskomme, että juuri tällaiset tapahtumat luovat oikeanlaista ravintola- ja juomakulttuuria ympäri maailmaa, Laffitte sanoo.