Spritzin pohja on katkero – Villa Cardea Aperitivolla onnistut

Spritz-cocktail on kevään tärkein merkki, ja sen tärkein ainesosa on katkero. Kun Spritzissä on riittävästi katkeroa, siitä tulee hyvä. Villa Cardea Aperitivon maltillinen hinnoittelu ja korkea laatu auttavat onnistuneen Spritzin teossa.

Spritzin historia ulottuu Habsburgien monarkian ajalle 1700-luvulle, jolloin Lombardian ja Veneton muodostamaan kuningaskuntaan Pohjois-Italiaan tuli paljon kauppiaita, virkamiehiä ja diplomaatteja pohjoisesta. He nauttivat viininsä kevennettynä vesitilkalla, siitä nimi Spritz. Spritz koki 1900-luvulla renessanssin Aperolin avittamana. Tärkeintä on, että juomassa on katkeroa, jäitä ja kuplia, siitä syntyy kesäfiilis!

Domaine Wines tuo keväällä 2021 Suomen markkinoille Italiasta uuden edullisen katkeron Villa Cardea Aperitivon. Ravintoloitsija Tony Klärck testaa, voiko edullisesta katkerosta tehdä hyvän Spritzin.

Vuoden baarimestari Tony Klärck peukuttaa uutuutta

Talvella virtuaalisessa Bartenders Choice Awardsissa Vuoden baarimestari -tittelin pokannut Tony Klärck on ilahtunut uuden katkeron saapumisesta markkinoille. Hän ehätti maistamaan sen ensimmäisten joukossa.

– Villa Cardea Aperitivon maku on tuttu, perinteinen pohjoisitalialainen katkero, josta nousevat ominaismakuina yrtit ja appelsiini. Kokonaisuus on hyvä, Klärck summaa.

Villa Cardean makeus yllätti Klärckin. Siitä voi olla hyötyäkin:

– Mitä enemmän juomassa on sokeria, sitä monikäyttöisempi se on. Makeampi kärki toimii, vaikka kaato olisi isompi. Riippuu mitä haluaa, käyttötarkoituksesta, halutaanko alkoholivolyymia, kitkeryyttä, makeutta; mitä sitten vaikka laittaisit katkeroa vähän enemmän?

Klärck pitää tuotetta vakuuttavana hintapisteeltään. Villa Cardea Aperitivon hinta Alkossa on 11,94 €.
Voit tilata tuotteen tämän linkin kautta.

Spritz tarkoittaa katkero-skumppa-yhdistelmää, ja siitä Klärck tarjoaa nyt oman versionsa.

– Vaikka Spritz on lukkiintunut katkero, kuohuviini, sooda -yhdistelmäksi, ei tämäkään juoma ole niin vakava. Siihen saa laittaa mitä haluaa! Kun sain ensimmäisen kerran oliivit Spritziin, tajusin sen kunnolla: makea katkeruus yhdistettynä suolaisuuteen on täydellinen kombo. Älä ota Spritziä niin tosissaan!

Klärck on kokeillut Spritzin sekoittamista myös samppanjasta, ja toteaa, että siitä tulee parempaa vuosikertasamppanjasta. Kaikissa yhdistelmissä kannattaa miettiä, mikä on oma tavoite:

– Haluatko hifistellä; haluatko tuoda esiin katkeruutta, hedelmää, sokeria?

Tony Klärckin Spritz

  • 6 cl Villa Cardea Aperitivo
  • 6 cl kuiva valkoviini
  • 4–6 cl Fever-Tree Lemon Tonic
  • 3 tippaa Angostura Orange Bitters

Koristeeksi

  • appelsiinisiivu
  • sitruunasiivu
  • 3 oliivia tikussa

Kaada Villa Cardea Aperitivo isoon viinilasiin, lisää jäät ja loput raaka-aineet. Sekoita juoma kunnolla, mutta ei liikaa, jotta kuplat eivät häviä. Koristele ja tarjoile.

Døck yhdistää street foodin ja cocktailit

Pääkaupungin baariskeneä pop upeillaan jo useana vuotena ilahduttanut Klärckin, Tuomo Itäsalon ja Nouk Vályn Atmø Helsinki -kollektiivi hakee tänä vuonna jalansijaa Jan Mayen -kuunarilla toimivalla Døck-baarillaan.  

– Ideamme kumpuavat aina ympäristöstä. Meillä on ollut pornobaari, gonzobaari ja nyt teimme aasialaisen opiumluolan. Muistijälkenä käytämme norjalaista ø:tä. Atmø viittaa atmösfääriin, Klärck kuvailee.

Marraskuussa 2019 perustetun kollektiivin ideana on tehdä asiat vähän eri tavalla, ei koskaan mitään tuttua ja turvallista. Døckissa kumppanuksilla on ensi kertaa ruoka mukana.

– Myyntiaika on niin lyhyt, että jos teet vain cocktailbaarin, ihmiset lähtevät muualle syömään. Markus Kauppinen suunnitteli meille ruokatuotteen, pientä iisiä street foodia hyvillä esivalmisteluilla, Klärck kertoo.

Koronasulku vie ison osan Døckin toiminta-ajasta, joka päättyy elokuun lopussa, kun 106-vuotias kuunari lähtee telakalle.

– Meillä on tietty hyvä mieli, kun jengi tulee etsimään meille myös ruokaa, mutta onhan se paradoksi, että meidät käsitetään nyt ruokapaikaksi. Tervetuloa heti kun se on taas sallittua!

Sulje mainos Tilaa Aromi