Stellenbosch, Etelä-Afrikan tähti

Kun kaukokohdematkaa suunnittelee, harva paikka voittaa Etelä-Afrikan. Monipuolisen maaston, eksotiikan ja kulinarismin lisäksi rahat riittää pieneen luksukseenkin. Eikä tarvitse murehtia jet lagia, koska liikutaan saman aikavyöhykkeen sisällä.

Lento Kapkaupunkiin ja sieltä 50 kilometriä eteenpäin Stellenboschin viinitarhoille nauttimaan elämästä, ja viinistä.

Alueella on useita vuokrataloja, minkä lisäksi monilla viinitiloilla on mahdollisuus majoitukseen ja ruokailuun. Stellenboschissa aloitettiin viininviljely jo vuonna 1690, kun ensimmäiset köynnökset välimerellisen ilmaston laaksoon istutettiin. Ympäröivät vuoret suojaavat 155 eri tuottajan viljelmiä, jotka tuottavat tätä nykyä alueella viiniä noin miljardi litraa vuodessa.

Päärypäleet ovat Cabernet sauvignon ja Merlot. Etelä-Afrikan oma rypäle Pinotage kehitettiin 1910 yhdistämällä Pinot Noir ja Hermitage. Chenin Blanc ja Chardonnay dominoivat valkoisista, vaikka Chardonnay tuotiin maahan vasta niinkin myöhään kuin 1982.

Tokaran tyylikäs viinitila tarjoaa vierailijoille ensiluokkaiset puitteet tuotteidensa esittelyyn. Aulabaarissa pääsee maistamaan viinejä, ja toki myös kotiin tilaamaan. Ohjatut kierrokset  onnistuvat tilauksesta. Toisessa siivessä sijaitsee Deli-myymälä, missä voi ostaa oliivöljyjä, mausteseoksia ja Etelä-Afrikan kuuluisia kuivalihaa ja -kalaa.

Vierailuni ehdoton helmi on kuitenkin heidän ravintolansa, jossa nautimme ehkä elämäni parhaan lounaan. Toki mainiot maisemat, seura ja viini vaikuttavat elämykseen, mutta ruoka on todella hyvää, silti sopivan hintaistakin.  

Kivenheiton päässä Tokarasta sijaitsee Delaire Graffin ylellinen viinitila, jonka pianobaarissa kelpasi maistella viinejä. Kotiinkin innostui tilaamaan portviinimäistä Cape Vintagea.

Delaire Graff on vienyt viinitilaturismin äärimmäisyyksiin. On hämmentävää, kun keskellä maaseutua löytää hotellihuoneita, ravintoloita, baareja ja kylpylöitä, jotka voisivat aivan hyvin sijaita myös vaikka Manhattanilla.

Muutama päivä kannattaa gourmandin seikkailla Kapkaupungissakin. Afroafrikkalaisia kokemuksia täytyy hieman hakea, tai sitten matkustaa toisaalle tässä suuressa maassa, mutta maailman huippuelämyksiä voi etsiä vaikka Old Biscuit Millistä. Vanhan keksitehtaan alueelle on kasvanut suuret hipsterinkestävät artesaanimarkkinat.  Alueella sijaitsee myös yksi maailman parhaista ravintoloista, Test Kitchen.

Moninaisten viinimaisteluiden jälkeen maistuu raikas hyvä olut. Kapkaupungista löytyy useita pienpanimoita, jotka flirttailevat paikallisten raaka-aineiden kanssa. Camps Bayn luksusrannalta löytyy ylellisiä rantaklubeja ja kelpo ruokaravintoloita, joskin hauskinta on syödä hodari ja juoda olut muovituoleissa jalkapallokentän laidalla merta katsoen ja rokkia kuunnellen, kun paikallisen jalkapallojoukkueen tukijoukot keräävät rahaa toimintaansa.

Jos Camps Bay sattuu tuntumaan paikalta, jossa viettää vaikka eläkepäivänsä, ei asunnon ostaminenkaan aivan mahdotonta ole – ainakin edullisempaa kuin Helsingin Eirassa. Poliittisesti tilanne Etelä-Afrikassa on tasa-arvoistunut jatkuvasti. Vielä kymmenen vuotta sitten ei ilmeisesti mustilla olisi Camps Bayn rannalle asiaa ollut. Viikon loman aikana ei myöskään sattunut mitään pelottavaa, vaikka Long Streetin baarikadullakin usein pikkutunneilla toikkaroimme.

Viimeistään jalkapallon MM-kisoista lähtien Kapkaupunki on panostanut valtavasti matkailijoiden turvallisuuteen ja vartijoita on nähtävissä joka korttelissa. Silti varovaisuus on suositeltavaa, monia alueita ei matkustajille suositella ja pimeän aikaan kadulla kävelyä tulisi vältellä. Onneksi kuljetuksiin on varaa, mutta jos auton vuokraa, niin muista varoa apinoita. Jos liikenne jännittää, on ehkä helikopterikuljetus kätevämpi vaihtoehto viinitilalta toiselle.