Street foodia moneen makuun

Trendikäs katuruoka sisältää entistä monipuolisempia aromeja maailmalta. Lähes kaikki maanosat ovat edustettuina myös suomalaisessa tarjonnassa.

Sloppy Jane hot dog.

Sloppy Jane hot dog

10 ANNOSTA

CHILI

50 ml oliiviöljyä

200 g kasvipohjaista proteiinia

50 g sipulia

25 g valkosipulipyreetä

10 g juustokuminaa

20 g tomaattipyreetä

100 ml vettä

200 g tomaattisurvosta

20 g savuchilipyreetä

20 g kasvisfondia

50 g mustapapuja

Kuullota kasvipohjainen proteiini ja sipuli kattilassa. Lisää juustokumina, valkosipuli sekä tomaattipyree ja kuullota hetki. Lisää loput raaka-aineet ja anna kiehua 10 minuuttia miedolla lämmöllä. Lisää lopuksi pavut ja kiehauta.

10 hot dog -sämpylöitä

10 vegaanisia nakkeja

1 sipuli, viipale

sipulirouhetta, sinappia ja srirachaa

Höyrytä sämpylä ja paahda nakki. Laita nakki sämpylän väliin. Kuorruta reilusti chilillä. Mausta kastikkeilla. Viimeistele sipuleilla. Tarjoa esimerkiksi juuressipsien kera.

Resepti ja kuva: Unilever Food Solutions

 

Gyoza bento bowl.

Gyoza bento bowl

1 ANNOS

POHJA

100 g riisinuudelia 5 mm (raaka)

10 g makeaa soijakastiketta

paahdettua seesamiöljyä

tuoretta korianteria hienonnettuna

tuoretta inkivääriä raastettuna

TÄYTTEET

50 g parsakaalin nuppuja

höyrytettynä ja maustettuna

paahdetuilla seesaminsiemenillä

50 g tuoretta mangoa

20 g kurkkuviipaleita pitkittäin leikattuna

10 g retiisiviipaleita

10 g gari-inkivääriä

PÄÄRAAKA-AINE

3 gyoza-kasvisdumplingia

VIIMEISTELYYN

10 g kevätsipulia hienonnettuna

Kypsennä riisinuudeli ohjeen mukaan.

Mausta kypsä nuudeli soijakastikkeella, paahdetulla seesamiöljyllä, tuoreella inkiväärillä sekä hienonnetulla korianterilla. Sekoita hyvin ja lisää take away -kulhon pohjalle.

Lisää nuudelin päälle höyrytetyt paahdetuilla seesaminsiemenillä maustetut parsakaalin nuput, viipaloitu tuore mango, kurkku, retiisiviipaleet sekä gari-inkivääri.

Lisää viimeisenä höyrytetyt tai friteeratut gyoza-kasvisdumplingit ja viimeistele kevätsipulilla.

GYOZA-DIPPI

1,5 dl makeaa soijakastiketta

0,75 dl riisiviinietikkaa

0,5 tl paahdettua seesamiöljyä

1 tl tulista chilikastiketta

0,5 rkl limemehua

tuoretta chiliä hienonnettuna

Sekoita kaikki ainekset keskenään ja tarkista maku.

Dippaa gyozat kastikkeeseen ja käytä sitä myös koko bowlin kastikkeena.

Huom! Gyoza on japanilainen versio kiinalaisesta dumplingista.

Resepti ja kuva: Haugen-Gruppen

 

Flatbread täytteillä.

Flatbread täytteillä

10 ANNOSTA

FLATBREAD

2 dl vettä

2 tl kuivahiivaa

ripaus suolaa

5 dl vehnäjauhoja

1/2 dl oliiviöljyä

oliiviöljyä paistamiseen

TÄYTE

600 g broilerinfileetä

ripaus suolaa

2 valkosipulinkynttä

1–2 rkl harissaa

1 limen mehu

oliiviöljyä paistamiseen

LISÄKSI

1 kurkku

5 tomaattia tai 200 g kirsikka- tai

miniluumutomaattia

2 punasipulia

1 ruukku minttua

chilihummusta, baba ganoushia tai

oliivi-valkosipulitahnaa

rucolaa

Mittaa lämmin vesi kulhoon. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne veden joukkoon. Lisää lopuksi joukkoon oliiviöljy ja vaivaa taikina kimmoisaksi. Anna kohota kaksinkertaiseksi liinan alla. Jaa taikina kymmeneen osaan ja kaulitse jauhotetulla alustalla soikeiksi ohuiksi leiviksi. Paista kuumalla öljytyllä paistinpannulla molemmin puolin, kunnes saavat hieman väriä.

Ripottele broilerinfileille kevyesti suolaa molemmin puolin. Laita fileet kulhoon ja hienonna joukkoon valkosipulia. Sekoita harissatahna broilerinfileille kauttaaltaan. Purista joukkoon vielä limen mehu. Anna maustua mielellään hetki.

Paista broilerinfileet kuumalla pannulla öljyssä tai kypsennä uunissa 200-asteessa. Leikkaa kypsinä suikaleiksi tai kuutioiksi.

Levitä leipien päälle hummusta, baba ganoushia tai oliivi-valkosipulitahnaa oman mieltymyksen mukaan tai anna ruokailijoi-den itse koota mieluisat annokset. Paloittele seuraksi kurkkua ja tomaattia, viipaloi punasipulia ja hienonna minttua. Tarjoa myös rucolaa.

Resepti ja kuva: Baba Foods Oy ja Hellapoliisi

 

Pozole à la carne.

Pozole à la carne

500 g ylikypsää porsaan kylkeä kuutioituna

10 g valkosipulia

2 dl / 200 g chipotle-chilikastiketta

500 g valkoista maissia

150 g nopales-kaktusta

10 ml / 1,5 g kuivattua oreganoa

1 l kanalientä

Sekoita ainekset kattilaan ja keitä miedolla lämmöllä noin tunnin ajan. Maista, lisää suolaa tarvittaessa. Tarjoile ohueksi suikaloidun kaalin, kevätsipulin ja tuoreen korianterin kera.

Resepti ja kuva: Haugen-Gruppen

 

The best pretzel.

The best pretzel

10 ANNOSTA

10 pretzel-hampurilaissämpylöitä

10 naudan hampurilaispihvejä, 110 g, pakaste

1 kg hapankaalia

0,2 kg smetanaa

suolaa

10 emmentalviipaletta

0,08 kg amerikkalaistyylistä väkevää sinappia

Mittaa hapankaalin ainekset kattilaan ja hauduta miedolla lämmöllä noin 2,5 tuntia.

Paista tai grillaa hampurilaispihvit meheviksi, mausta suolalla ja pippurilla. Nosta pihvien päälle juustosiivu.

Lämmitä hampurilaissämpylät ja kokoa hampurilaiset.

Huom! Yllätä yövuorossakin laadulla.

Resepti ja kuva: Arla Pro, HKscan Food Service ja Lantmännen Unibake

Uuuuuh Mami! Burger.

Uuuuuh Mami! Burger

10 ANNOSTA

PIKKELÖITY VIOLETTI KIINANKAALI

300 g violettia kiinankaalia

100 g punaviinietikkaa

100 g sokeria

100 g vettä

3 g suolaa

Irrota kiinankaalin lehdet ja grillaa nopeasti molemmilta puolilta. Kiehauta loput ainekset ja jäähdytä. Lisää kiinankaalin joukkoon ja anna maustua 12 tuntia.

200 g osterivinokkaita

60 ml oliiviöljyä

Revi sienet sopivan kokoisiksi ja paista pannulla rapeiksi ja kullanruskeiksi.

10 briossisämpylöitä

10 kasvipohjaisia hampurilaispihvejä

20 vegaanista cheddaria

300 g tryffelimajoneesia

50 g silmusalaattia

Paahda sämpylät kullanruskeiksi. Paista pihveihin hyvä pinta ja sulata juusto päälle. Laita kanteen ja pohjaan majoneesia. Kasaa burgerit.

Vinkki! Ota sienistä syntyvä ylimääräinen neste talteen ja käytä esimerkiksi ramen-liemen maustamiseen.

Resepti ja kuva: Unilever Food Solutions

 

Coleslaw ja ribsit korealaisittan.

Coleslaw ja ribsit korealaisittan

4 ANNOSTA

COLESLAW

600 g keräkaalia (mielellään kesäkaalia) suikaloituna

2 tl suolaa

3 dl kevätsipulia hienonnettuna

2 valkosipulinkynttä hienonnettuna

1 rkl seesaminsiemeniä paahdettuna

KASTIKE

2 dl kevytmajoneesia

2 rkl gochujang-chilitahnaa

2 rkl hunajaa

1 rkl sitruunamehua

2 tl paahdettua seesamiöljyä

Suikaloi kaali ja ripottele suola suikaleiden päälle. Laita kaalisuikaleiden päälle lautanen painoksi ja anna kaalin mehustua noin tunnin ajan. Valuta ylimääräinen neste pois ja sekoita kastikkeen aineet keskenään. Sekoita kevätsipuli, valkosipuli, seesaminsiemenet ja kastike kaalisuikaleiden joukkoon.

Nosta jääkaappiin maustumaan hetkeksi ja tarjoa grilliruokien kaverina.

RIBSIT

2 kg possun ribsejä tai possun kylkeä

MAUSTELIEMI

3 l vettä

3 lihaliemikuutiota

2 sipulia lohkoina

2 porkkanaa

2 rkl ruokosokeria

1 prk kalbi-marinadia

TARJOLLE

1 prk ssamjang-soijapapu-maustetahnaa

Keitä ribsit mausteliemessä 1,5–2 tuntia. Anna lihan marinoitua hetki kalbi-marinadissa (1/2 prk). Grillaa ribsit rapeiksi, sivele lihaa marinadilla kypsennyksen loppuvaiheessa. Nosta grillatut lihat folion päälle ja sivele vielä reilulla kerroksella marinadia. Kääri folio tiukasti kiinni. Anna lihan vetäytyä 15 minuuttia ennen tarjoilua. Tarjoa raikkaan salaatin kanssa.

Resepti ja kuva: Fine Foods ja Sami Repo

 

All day breakfast burger.

All day breakfast burger

10 ANNOSTA

1 kg naudan burgerjauhelihaa

10 hampurilaissämpylää (55 g)

0,3 kg cheddarsiivuja

0,2 kg suolakurkkusiivuja

suolaa ja mustapippuria

KASTIKE

0,35 kg täysmajoneesia

0,05 kg sriracha-chilikastiketta

MUNAKOKKELI

0,3 kg kananmunaa

0,1 l kermaa

0,05 l ruohosipulia hienonnettuna

suolaa

Muotoile burgerjauheliha pihveiksi ja mausta suolalla ja mustapippurilla. Paista hampurilaispihvit ja paahda sämpylät.

Sekoita munat ja kerma keskenään ja kuumenna miedolla lämmöllä pehmeäksi kokkeliksi. Mausta suolalla ja hienonnetulla ruohosipulilla ja rucolalla.

Valmista muut lisukkeet. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään. Nosta juustosiivut munakokkelin päälle ja kokoa hampurilaiseksi.

Vinkki! Ota listallesi aamiaisburger maailman malliin. Idea on syntynyt Los Angelesissa.

Resepti ja kuva: Arla Pro, Hkscan Food Service ja Lantmännen Unibake

 

T.A.C.O. toast.

T.A.C.O. toast (tomato, avocado, cheese, onion toast)

MARINOITU PUNASIPULI

100 g sokeria

100 g vadelmaviinietikkaa

5 g suolaa

1 punasipuli

Laita sokeri, etikka sekä suola kattilaan ja kiehauta. Kuori sipuli, leikkaa ohuiksi renkaiksi ja laita ne kannelliseen astiaan. Kaada kiehuva etikkaseos sipulirenkaiden päälle ja peitä kannella. Anna maustua yön yli.

MAUSTEKASTIKE

100 g crème fraîchea

100 g kermaviiliä

30 g korianteria

40 g jalopenokastiketta

1  limen mehu

1 limen kuori

suolaa, sokeria ja mustapippuria

Hienonna korianteri ja sekoita kaikki keskenään. Mausta suolalla, sokerilla ja pippurilla.

AVOCADO-TOMAATTISALSA

300 g tomaattikuutiota

300 g avocadokuutiota

1 limen mehu

1 limen kuori

suolaa, sokeria ja mustapippuria

Sekoita kaikki sekaisin ja mausta suolalla, sokerilla ja pippurilla.

Leikkaa leipä siivuiksi ja parita siivut samankokoisten siivujen kanssa. Ota yksi leipäpari kerrallaan ja voitele meijerivoilla. Kun kaikki parit on voideltu, aseta parit vierekkäin pellille voideltu puoli alaspäin.

Laita jokaiselle siivulle Monterey Jack -juustoviipaleet. Lusikoi avocado-tomaattisalaattia toiselle puoliskolle ja levitä se tasaisesti.

Valuta marinoidut punasipulit siivilässä ja aseta salaatin päälle. Viimeistele toast maustekastikkeella ja paina toinen puolisko kevyesti päälle. Lämmitä paistinpannu, paista toastit molemmin puolin ja leikkaa toastit puoliksi.

Resepti ja kuva: Arla

 

Julkasitu Aromissa 4-5/21.

 

Tilaa Aromi!

Tilaa digilehti!

 

Sulje mainos Tilaa Aromi