Allekirjoittanut on nauttinut Flow-tunnelmasta vuodesta 2007 lähtien. Ruoan rooli tapahtumassa on vuosien varrella kasvanut tasaiseen tahtiin – suurin piirtein samassa suhteessa kuin helsinkiläisessä (ja miksei suomalaisessa) kaupunkikulttuurissa muutenkin. Flow on kuitenkin kiistatta katuruokakulttuurin kotimaisia suunnannäyttäjiä. Etniset katukeittiöt ovat monelle festarikävijälle ensikosketus uusiin ruokakulttuureihin, vaikka Flow-kansa kieltämättä kuuluukiin siihen joukkoon, joka muutenkin matkustaa paljon ja maistaa uusia makuja niiden alkuperämaassa.

Flow-organisaatiosta kerrotaan, että kansainväliset artistit ovat toivoneet Flow'ssa tarjoiltavan enemmän paikallista ruokaa. Maailmaa kiertävät huippuartistit tuskin maistavat kimchiä, falafelia ja bibimbapia ensimmäistä kertaa Suomessa, mutta muiden kansainvälisten festivaalien tarjontaan ei takuulla kuulu suomalaisia makuja. Ketään tuskin jaksaa yllättää, että kehotus arvostaa kotimaisuutta tulee jälleen kerran ulkomailta. Häntä pystyyn, kyllä me osataan! (Kansainvälinen palaute on kuitenkin kuultu: tänä vuonna paikallisuutta vaalivat ainakin Grön, Cargo, Bistro Sinne Porvoo sekä Neigbour Bistro. 

Hyvästi, jonotusnumerot!

Kun tapahtumaan osallistuu yhden päivän aikana 25 000 ihmistä, ruoka- ja juomapalvelujen sujuvuus tai sujumattomuus korostuu. Tämä huomattiin festivaalin ensimmäisenä päivänä niin asiakkaiden kuin festivaalihenkilökunnan puolelta. 

Tiskin molemmilla puolilla runsaasti aikaa viettäneenä voin sanoa, että suomalaisen festarikansan jonotusetiketti jaksaa ihmetyttää sekä hyvässä että pahassa.  Jonotamme yleisesti ottaen kiltisti ja järjestyksessä melko lailla päihtymystilasta riippumatta, mikä laskettakoon kaikkien eduksi. Jonon venyessä yli kymmenen metrin pituiseksi peräänkuuluttaisin kuitenkin tervettä pelisilmää. Suomalaiset nimittäin odottavat tilauksensa vastaanottoa lähes poikkeuksetta jonossa, silloinkin kun riviin asettuminen ja usean tilauksen yhtäaikainen vastaanottaminen olisi mahdollista. Samaa tuntui ajattelevan erään ruokateltan työntekijä, joka pyysi toistuvasti asiakkaita muodostamaan useita jonoja yhden sijasta. Annokset valmistuivat selvästi nopeammin, kun ihmiset olivat valmiita niitä tilaamaan. 

Tänään pääsemme seuraamaan, miten festivaalin ruoka- ja juomatarjoilu pelaa myrskyolosuhteissa. Lauantaipäiväksi on luvattu ukkosta, sadetta ja navakkaa tuulta.