Suomalainen ruokakulttuurirahasto jakoi tunnustuspalkinnot

Suomalainen ruokakulttuurirahasto luovutti tänään tunnustuspalkinnot mallasohraa viljelevälle Ilpo Markkolalle, Satokausikalenterin kehittäneelle Samuli Karjulalle sekä kotimaisessa ja kansainvälisissä kokkikilpailuissa menestyneelle Johan Kurkelalle.

Ilpo Markkola ja Satokausikalenteri saivat kumpikin 8 000 euron tunnustuspalkinnot ja Johan Kurkela 4 000 euron apurahan. Hänen apurahansa myönnettiin lokakuussa 2017 Abu Dhabissa järjestettävän World Skills -kokkikilpailuun valmistautumiseen ja osallistumiseen.

19-vuotias Johan Kurkela on ravintolakoulu Perhosta valmistunut kokki, joka on voittanut 2015 kansallisen kokkikilpailun kultamitalin, vuonna 2016 pohjoismaisen kokkikilpailun hopeamitalin ja loppuvuodesta Euro Skills -kokkikilpailun kultamitalin.

Maanviljelijä Ilpo Markkola on erikoistunut mallasohran tuottamiseen tilallaan Hämeenkoskella. Olut- ja pienpanimokulttuurin kasvun myötä alalla on kehittynyt tarve saada sopivaa mallasta käsityöpanimoiden tarpeisiin. Maltaan maku- ja aromiominaisuudet vaativat sekä viljellyiltä ohralajikkeilta että mallastusprosesseilta erilaisia ratkaisuja. Markkola on päättänyt rakentaa pienmallastamon, jonka toiminta käynnistyy tänä keväänä.

Satokausikalenterin ideoi perheensä kanssa toimitusjohtaja Samuli Karjula. Kasvisten ja hedelmien sesonkiajattelun kehittämisessä Satokausikalenteri on suuri vaikuttaja. Se opastaa kauppaa ja kuluttajia kunkin sesongin parhaisiin tuotteisiin, niiden tarjontaan ja käyttöön. Satokausikalenteri on hyvä esimerkki siitä, miten yksittäisten innovatiivisten toimijoiden aktiivisuus voi vaikuttaa merkittävästi kaupan tarjontaan ja ihmisten kulutustottumuksiin.

Helsingin Suomalaisen Klubin Säätiön Suomalaisen Ruokakulttuurirahaston myöntämät tunnustuspalkinnot arvoltaan 20 000 euroa. Ne luovutettiin tänään Helsingin Suomalaisella Klubilla.

Suomalainen
ruokakulttuurirahasto

  • Helsingin Suomalaisen Klubin Säätiö on perustanut vuonna 2012 Suomalaisen Ruokakulttuurirahaston edistämään suomalaista ruokakulttuuria, jota se tukee jakamalla palkintoja ja apurahoja sitä edistäneille henkilöille ja tahoille.
  • Rahaston alkupääoman on lahjoittanut edesmennyt tunnettu gastronomi Heikki Tavela.
  • Saajaehdokkaat valitsee rahaston hoitokunta, jonka muodostavat Jorma Hämäläinen puheenjohtajana, professori Johanna Mäkelä, ravintoloitsija Pekka Terävä, päätoimittaja Eeropekka Rislakki ja Säätiön varapuheenjohtaja Jarmo Pekkala.

Helsingin Suomalaisen
Klubin Säätiö

  • Helsingin Suomalaisen Klubin Säätiön tarkoituksena on tukea suomalaista kulttuuria ja suomalaiskansallisia perinteitä ylläpitävää toimintaa sekä tukea suomalaiskansallisessa hengessä isänmaallisten, sivistyksellisten ja yhteiskunnallisten kysymysten harrastusta koko maassa.
  • Säätiö on perustettu 2007.
  • Säätiön toiminnan painopistealueita ovat nuoret, tulevaisuus ja huippuosaajat.