Suomen kansallisruoka valitaan kansanäänestyksellä

100-vuotias Suomi saa herkullisen syntymäpäivälahjan: sille valitaan oma kansallisruoka. Vuonna 2016 jokainen suomalainen pääsee äänestämään, ja äänestyksen ensimmäinen vaihe käynnistyy ennen juhannusta.

Suomi on ollut erilaisten alueellisten vaikutteiden sulatusuuni, jossa monet idästä ja lännestä tulleet vaikutteet on vuosisatojen aikana muokattu omaan maahan ja suuhun sopiviksi. Meillä on omaperäisiä valmistustapoja ja raaka-aineita, joista on syytä olla ylpeä. Maassamme syödään ruokalajeja, jotka ovat tyypillisiä vain meille, joko koko Suomessa tai jollakin alueella. Suomen juhlavuosi on ainutlaatuinen tilaisuus nostaa esiin kansalliset ruoka-aarteet ja valita parhaiden herkkujen joukosta yksi yhteinen kansallisruoka.

Äänestyksen ensimmäisessä vaiheessa kerätään ehdotuksia kansallisruoaksi. Ehdotuksista raati valitsee 12 finalistia, joista jokainen on kansallinen ruoka-aarre. Aarteista valitaan kansanäänestyksellä vuoden 2017 alussa julkistettava kansallisruoka. Hankkeen suunnittelussa on ollut mukana kymmeniä ruoka-alan ympärillä olevia järjestöjä ja toimijoita. Projektin toteuttajina ovat ELO-säätiö sekä Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK ry.

Järjestöjen yhteistyössä kokoama kansallisruokaraati koostuu suomalaisen ruokakulttuurin asiantuntijoista. Raadin tehtävänä on varmistaa, että valittavat finalistit edustavat monipuolisesti suomalaista ruokakulttuuria tarinoiltaan, raaka-aineiltaan ja valmistustavoiltaan.

Ehdota omaa suosikkiasi sivuilla kansallisruoka.fi

Suolaista tai makeaa suosikkiaan voi ehdottaa Suomen kansallisruoaksi 21.6.– 30.9.2016 välisenä aikana. 

Raatiin kuuluvat Ravitsemusneuvottelukunnan pääsihteeri Arja Lyytikäinen, Maa- ja kotitalousnaisten puheenjohtaja Maija Silvennoinen, Satokausikalenterin perustaja Samuli Karjula, Marttojen toiminnanjohtaja Marianne Heikkilä, Finnjävel-ravintoloitsija Henri Alén, ruokakulttuurin professori Johanna Mäkelä, historioitsija ja kirjailija Lasse Lehtinen, Svenska Litteratursälskapetin arkistonhoitaja Yrsa Lindqvist, Suomen Gastronomien Seuran puheenjohtaja Kim Palhus, Mondo-lehden päätoimittaja Kati Kelola sekä MTK:n ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi ja ELO-säätiön johtaja Seija Kurunmäki.

Käytä tunnisteita: 

 

#kansallisruoka

#nationalrätt

Sulje mainos Tilaa Aromi