Pääkirjoitus

Elämme aikoja, jolloin tällä alalla ei todellakaan mene hyvin

Luonnossa näkyy syksyn värien kirjo niin kuin elämässäkin. On aika siirtyä syrjään ja valita uusi puheenjohtaja. Olen tässä tehtävässä vielä vuoden loppuun saakka. Elämän yksi ajanjakso on kääntymässä uudelle sivulle.

Ulla Liukkonen. Kuva: Timo Porthan.

Elämme aikoja, jolloin tällä alalla ei todellakaan mene hyvin. Yrittäjät kamppailevat toimeentulonsa takia. Saadaanko yritys kestämään jaloillaan vai mitä tehdä? Myös kokkipula on valtava, kuten työntekijäpula koko ravintola-alalla.

Miten saada nuoret ymmärtämään, että tämä on aivan ihana ala? Saa tehdä käsillä töitä, kehittyä ja antaa asiakkaille makunautintoja. Mikä on mukavampaa kuin se, että salista tulee keittiöön kiitos, ruoka ja palvelu oli hyvää.

Syyskuussa saatiin viimeinkin pidettyä PRO-gaala. Koronakuplassa huomasin, miten me kaipasimme sitä, toistemme läsnäoloa. Oli hienoa lukea eri kategorioitten ehdokkaita. Meillä on hyvin ammattinsa osaavaa henkilökuntaa ja esimiehiä.

Tehdään yhdessä Suomi ja ravintola-ala kiinnostavaksi.

Rakastakaa toisianne, tukekaa, älkää haastako riitaa. Ymmärtäkää jokaista, auttakaa. Rakennetaan vahva silta, joka kestää.

Rakkaudella teidän,

Ulla Liukkonen, Suomen Keittiömestarit ry:n puheenjohtaja

––––––––––––––––––––––

Pirkanmaa

Kokoustunnelmia Suomalaiselta Klubilta

Pirkanmaan Keittiömestarien jäsenkokous järjestettiin toukokuussa Tampereella.

Tampereen Suomalainen Klubi on perustettu 1891. Sen tarkoituksena on vaalia kulttuuria, perinteitä ja kieltä. Suomalainen Klubi on myös Ravintola Suomalainen Klubi, joka jäsentapahtumia lukuun ottamatta on avoin kaikille maistuvan ruuan ystäville. Klubiravintola on juhlahuoneisto, lukuisien yhteisöjen suosittu kokoontumispaikka ja päiväsaikaan maukkaiden lounaiden koti.

Hyvän ruuan ystävät, Pirkanmaan Keittiömestarit kokoontuivat pitämään jäsenkokoustaan tässä hyvän ruuan ystävien paikassa. Klubin yhteistyökumppani Armas Catering huolehtii Klubin ravintolapalveluista, ja saimmekin nauttia kokouksen lomassa maukkaan kolmen ruokalajin illallisen.

Kokouksessa oli 24 yhdistyksemme jäsentä ja esityslistan asiat saatiin käsiteltyä. Puheenjohtajanamme jatkaa Ari Myllyniemi. Erikseen keskustelua herätti sekä menneiden tapahtumien vähyys että edelleen pandemiatilanteesta johtuva tulevien tapahtumien järjestämisen epävarmuus. Optimistisesti keskusteltiin kuitenkin tulevien tapahtumien järjestämisestä kuten ennenkin. Onnistuneen kokouksen jälkeen oli hyvä suunnatta kohti kesää, josta tulikin oikea intiaanisellainen.

Pirjo Aakkula, sihteeri

Markkinoilla Kurussa

Perinteisesti olemme osallistuneet keväisin Tampereen kalamarkkinoille lohisoppamme kanssa, mutta pandemiatilanteen vuoksi markkinoita ei tänä vuonna järjestetty. Siitä se ajatus sitten lähti. Jotain korvaavaa touhua voisi katsella. Kuulimme, että heinäkuussa olisi mahdollista osallistua ruokakojulla Kurun markkinoille, joten kauhat ja kapustat kyytiin ja kohti Ylöjärveen nykyisin kuuluvaa Kurua.

Kojussamme myimme liha-, kala- ja vegehampurilaisia. Päivä oli paitsi sään puolesta myös kojumme saaman huiman suosion vuoksi erittäin onnistunut. Mahdollisesti tämäkin tapahtuma tulee jatkossa vakituiseksi merkinnäksi toimintasuunnitelmaamme. Tapahtuman järjestää yhteistyössä Kuru-Seura ja Ylöjärven kaupunki.

Pirjo Aakkula, sihteeri

Yhdeksäs Tamperrada

Suomen suurin ravintolafestivaali Pintxofiesta Tamperrada järjestettiin yhdeksännen kerran 31.8.–4.9.2021. Ravintoloita oli mukana yhteensä 50. Vierailevana tuomarina oli tänä vuonna keittiömestari Pekka Terävä. Kilpailun parhaasta pintxosta voitti Linkosuon ravintola MIN Asemakeskus ja keittiömestarit Marko Iso-Kallio ja Mikko Salminen.

Anette Mellin, hallituksen jäsen

––––––––––––––––––––––

Karjala

Onnea Ulla!

Syyskuisena iltana Karjalan Keittiömestarit kokoontuivat kokoukseen – tai ainakin Ulla luuli niin. Meidän oli tarkoitus jo kesällä juhlia Ullaa, joka sai Maailman keittiömestariliiton kunniakäädyt, mutta koronakurimus iski emmekä voineet kokoontua.

Ullalta salaa keräsimme yhteistyökumppaneilta raaka-aineita. Pääorganisaattorimme oli Raili Häsä, joka teki ruuat Jaakkiman Kristillisessä Kansanopistossa. Mukana hääri Anu Narinen. Sitten tavarat siirtyivät Tarja Hovilaisen kotiin, jossa juhlat pidettiin.

Oli herkkua jos monenlaista. Korianterihaukea à la Hannu. Äyriäisvartaita Kokkosen avustuksella à la K-kauppiaamme Harri. Salaattia, hapanjuurileipää. Raili oli tehnyt hillokkeita ja salsaa. Pääruoka oli tateilla täytettyä possua ja papu-kasvispihviä. Ja lopuksi kruununa Anun tekemä mustapapu-täytekakku. Viinitkin olivat makuun sopivat, tulivat Wine Saimaalta.

Kyllä oli ilo nähdä porukkaa, viettää yhteiseloa ja juhlia rakasta Ullaa.

Elina Pasanen, sihteeri

––––––––––––––––––––––

Lappi

Suomen suurin täyttää 30 vuotta

Lapin Keittiömestarit kokoontuivat Rovaniemellä syyskokouksen merkeissä 4.9.2021 Kespron noutotukun uusissa tiloissa. Jäsenemme saivat kattavan esittelyn uusista toimitiloista ja Kespro tarjosi maittavan lounaan ja hyvät kokousjärjestelyt.

Kokouksen pääagendana oli Herkkupöytä 30 v -tapahtuman ruokalistan suunnittelu. Herkkupöytä täyttää 30 vuotta ja on Suomen suurin ja pitkäikäisin herkuttelutapahtuma, joka järjestetään 13.11.2021 Saariselällä Santa’s Hotel Tunturissa.

Viimeiset pari vuotta ovat olleet hyvinkin haasteellisia. Pitkästä aikaa kokoonnuimme yhteiselle illalliselle Arctic City Hotelissa. Pieni askel normaaliin.

Myös tulevien tapahtumien suunnittelu on käynnistetty. Edellinen hallitus jatkaa tulevana vuonna aktiivista toimintaa.

Jyrki Jumisko, sihteeri

––––––––––––––––––––––

Keski-Suomi

Tilavierailuja ja tienjanoa

Elokuussa kesätauon jälkeen Keski-Suomen Keittiömestarit kokoustivat Villa Jääskelässä, Vaajakoskella, tutustuen aluksi tilaan yrittäjä Raimo Tittosen opastuksella.

Saimme kuulla mielenkiintoista tarinaa tilan värikkäästä historiasta ja pääsimme tutustumaan tilan nykyiseen toimintaan ja palveluihin, muun muas­sa 1000 Lakes Distelleryyn. Saimme paljon uutta tietoa erilaisten viinojen ja oluiden valmistuksesta. Lisäksi pääsimme maistelemaan Jyväskylän ammattikorkeakoulun hallinnoiman Metsäinen Menu -yritysryhmähankkeen yrittäjien upeita tuotteita ja annoksia. Mukana olivat Hakamaan Lammastila, Suomen Hampputuotteet, Jukolan Juusto, Ahontuvan Tarhat, Leipomo ja Pitopalvelu Lempileivos sekä Kivijalka Butchery.

Syyskuun kuukausikokouksen pidimme Jämsän Ravintola Hirvikartanossa, joka on ainoa laatuaan koko Suomessa. Ennen kokousta pääsimme tutustumaan tilan ja sen eläin­asukkaiden elämään. Tilalla on hirviä, poroja ja kauriita. Oletkos koskaan syöttänyt hirveä kädestä? Kiitos illan emännällä ja isännälle mielenkiintoisista tarinoista.

Pidimme myös kuukausikokouksen, jossa suunnittelimme osallistumistamme Jyväskylässä syyskuussa järjestettäville Wemmi-markkinoille, joissa olemme olleet perinteisesti mukana monena vuonna.

Hyvää syksyn jatkoa kaikille!

Joni Sippola

––––––––––––––––––––––

Etelä-Suomi

Aktiivinen alku syksylle

Etelä-Suomessakin pikkuhiljaa päästään normaalimpaa arkea kohden. Olemme aloittaneet eläkeläisjäsenten lounastapaamiset kuukausittain Ravintola Perhossa. Ole yhteydessä sihteeriin tai Hannuun, mikäli haluat mukaan. Tätä kirjoittaessa yhdistysten yhteiset rapujuhlat ovat vielä tuloillaan.

Elokuun kuukausikokous pidettiin vielä etänä, mutta ehkä mekin pääsemme syksyn myötä kokoontumaan. Tärkeimpänä asiana asialistalla oli Suomen Keittiömestareiden tuleva syyskokous sekä omat ehdokkaamme ja esityksemme kokoukselle. Pääsimme jopa äänestämään, sillä ehdokkaita oli useita.

Etelä-Suomen puheenjohtajaehdokas on yhdistyksemme rahastonhoitaja Risto. Risto on ehtinyt moneen mukaan, vaikka onkin yhdistyksemme juniorikaartia. Riston myötä Suomen Keittiömestareiden hallitukseen on tarjolla tekijä, joka haluaa parantaa avoimuutta ja yhteistyötä alueiden kanssa. Ristolla on monipuolinen käsitys alasta, onhan hän toiminut keittämisen ja sen johtamisen lisäksi erilaisissa tuotekehitys-, asiantuntija- ja tukitehtävissä. Risto juttelee sujuvasti molemmilla kotimaisilla kielillä, käyttää tarvittaessa englantia myös työkielenä ja osaa vähän myös saksaa ja ranskaa.

Ennen vuodenvaihdetta luvassa on vielä merkkipäivämuistamisia, gastronomista iltaa, koko perheen joululounasta ja toivottavasti myös paljon muuta yhteistä tekemistä!

Seuraa meitä Facebookissa ja nettisivuilla. Tapahtumista tiedotetaan sähköpostilla ja toisinaan myös tekstiviesteillä. Tarkista yhteystietosi itse tai sihteerin avulla.

––––––––––––––––––––––

Kymi

Yhdessä kohti tulevaa

Kymen Keittiömestarit kokoontuivat kesän alussa kevätkokouksen ja viinitastingin merkeissä historiallisissa Haminan ympyröissä.

Päivi Kaija (vas.), Tom Molin, Aki Porkka ja
Kai Hannunen.

Aki Porkka ja Päivi Kaija toivottivat mestarit tervetulleiksi ihastuttavaan viinibaariin. Puheenjohtaja Kai Hannunen avasi kokouksen. Kokoukseen osallistui runsas joukko mestareita. Suunniteltiin tulevia tapahtumia varovaisen toiveikkaasti. Muistettiin perinteisesti laivakellolla jäseniä merkkipäivän johdosta. Pitkän tauon jälkeen oli mukava tavata vanhan kärryvaraston tiiliseinien sisälle tehdyssä tunnelmallisessa viinibaarissa. Jatkoimme iltaa Tom Molinin vetämällä viinitastingillä ja Akin loihtimalla iltapalalla. Hyvä oli taas muistaa kuinka hyvä ruoka täydentää viiniä ja tuo molempien parhaat puolet esiin. Tälläkään kertaa ”ei tarvinnut mennä merta edemmäs kalaan”.

Syksyn saapuessa kokoonnuimme jäsenkokouksen merkeissä upeaan vanhaan huvilaan Sirkkolaan. Veimme kokouksen jouhevasti läpi, suunnittelimme hyvän kala-annoksen kera osallistumista Kotkan kalamarkkinoille, jossa voimme korkata yhdistyksen uudet säänkestävät asut ja punaiset pipot.

Taina Suortti

––––––––––––––––––––––

Satakunta

3D-tulostettuja makupaloja

Satakunnan Keittiömestarit kokoontui kuukausikokouk­seen Länsirannikon Koulutus oy:n eli WinNovan oppilaitoksella Porissa.

Kokouksen jälkeen pääsimme tutustumaan oppilaitoksen hankkimaan 3D-tulostimeen.

Toni Heikkonen

––––––––––––––––––––––

Päijät-Häme

Laidunkauden päättäjäiset

”Heila palvelee herkkusuita” avasi Pihamaan Titta mestareiden maukkaan syysretken Lähiruokatori Heilassa Heinolassa. Päijät-Hämeen Keittiömestareilla on ollut syksyisin tapana juhlistaa satokauden päätöstä vierailulla lähiruuan

 lähteillä Lahden seudulla. Tällä kertaa kuuman kesän kunniaksi päätettiin yksissä tuumin kutsua jäsenet kirmaamaan kesälaitumilta suoraan sadonkorjuupöytään Heinolaan.

Loppukesän parhaita herkkuja pääsimme maistelemaan Heinolan Heilan ravintolassa, jossa ravintolapäällikkö Tarja Honkanen pani keittiöväen kanssa parasta pöytään. Menulta löytyi savustettua järvikalaa, orimattilalaista pitkään haudutettua possunposkea ja suussasulavaa Heilan sahti-suklaakakkua. Juomalistalta on mainittava tietysti Pihamaan mainiot marjaviinit ja hämäläinen perinneolut sahti.

Mestarit illastamassa Heinolan Heilassa.

Päivällisen lomassa saimme kuulla mielenkiintoisen tiivistelmän maatilatori Heilan historiasta ja kehityskaaresta. Juurevaa ruokakauppaa on Heinolassa moottoritien kupeessa pidetty jo vuodesta 2008 ja suosio on vuosi vuodelta kasvanut. Suomalaisen ruuan ja paikallisten tuottajien tarinat vetävät vakioasiakkaita ja entistä enemmän myös nuoria matkaajia ostoksille myymälään ja huikopalalle ravintolaan, hehkutti Heilan emäntä Titta.

Heilan oma panimomestari Henri Korhonen kävi myös kertomassa mestareille perinnejuoma sahdin valmistuksen saloista. Heilassa valitaan erityisellä pieteetillä hämäläistä perinnettä tämän mainion juhlajuoman valmistuksessa. Tarkkuutta vaativa prosessi on panimomestarilla hallussa ja tinkimätön työote on tae onnistuneelle tuotteelle. Henrin intohimo olutmaailmaan on vuosien saatossa kehittynyt ammatilliseksi kutsumukseksi, joka näkyy laadukkaana juomana ja tyytyväisenä hymynä panimomestarin huulilla.

Juurevan päivällismenyyn, laadukkaiden suomalaisten juomien ja lähiruokashoppailukierroksen jälkeen mestareiden suut olivat vähintäänkin messingillä. ”On se vaan mukavaa, kun saadaan pitkästä aikaa yhdessä viettää iloista iltaa hyvän ruuan parissa”, totesi puheenjohtajamme Markku.

Pysähtymisen arvoinen kohde siis, todettiin yhteen ääneen.

Jukka Turta

––––––––––––––––––––––

Suomen Kokkimaajoukkue

Juhana Vartiaisesta maajoukkueen suojelija

Helsingin pormestari Juhana Vartiainen on lupautunut Culinary Team of Finland – Suomen kokkimaajoukkueen suojelijaksi.

Kokkimaajoukkuetta voisi kuvailla olympiajoukkueeksi, sillä päätähtäin on aina ollut Culinary Olympics -kilpailu. Matkalla sinne Luxemburgissa järjestetään 26.–30.11.2022 Culinary World Cup -maailmanmestaruuskilpailu, joka on myös niin sanottu ranking kilpailu. Culinary Olympics 2024 -olympiakilpailu pidetään Saksan Stuttgartissa.

Haluamme kiittää pormestari Jan Vapaavuorta menneistä vuosista suojelijana ja toivotamme hänelle menestystä Suomen Olympiakomitean puheenjohtajan tehtävässä.

Pohjoismainen ruokakulttuurinen yhteistyö

Suomen kokkimaajoukkueen team leader Katja Tuomainen on kutsuttu yhdeksi Suomen edusta-jaksi pohjoismaiseen ruokakulttuuriseen yhteistyöhön. Pohjoismaisen keittiön julistusta hyödynne-tään katalyyttinä tulevaisuuden keskustelussa kestävistä ja terveyttä edistävistä ruokajärjestelmis-tä, fokuksessa nuoret ravintola- ja ruoka-alan ammattilaiset. Yhteistyötä koordinoi Uusi pohjois-mainen ruoka -ohjelma (Ny Nordisk Mat), Pohjoismaiden ministerineuvosto sekä maa- ja metsä-talousministeriö osana Suomen puheenjohtajuutta Pohjoismaiden ministerineuvostossa vuonna 2021.

Resta-seminaarin menu

Maajoukkue osallistui Rovaniemellä 8.–10.9.2021 Resta-seminaarin 35-vuotisjuhlatilaisuuden luomiseen.

Menu

  • Kylmäsavustettua poroa ja mallasleipää
  • Punajuuri-”tartar” ja rakuunamajoneesia
  • Hiillostettua kotimaista siikaa, kuningasrapua, heinäsavustettua porkkanaa, pikkelöityä fenkolia ja kermaista rapukastiketta
  • Glaseerattu naudan sisäfileetä, ylikypsää naudanposkea, puikula-kroketti, paahdettua lanttua ja ruskeavoikastike
  • Juustot
  • Fenkolinäkkileipää ja punasipuli-puolukkaa
  • Tyrni-appelsiinibrûlée – maustettu suklaa-cremeaux tarte
  • Lämmin omenahilloke, créme fraîche -jäätelöä sekä valkosuklaa-jäkälää

Sinustako maajoukkueen jäsen?

Kokkimaajoukkuetta johtaa operatiivisesti team leader Katja Tuomainen. Joukkueen kapteeniksi on valittu Matias Haapasaari. Seuraavassa Chefs-liitteessä kerromme joukkueesta enemmän.

Sinä ammattilainen, joka olet kiinnostunut kehittämään itseäsi, olet sitoutunut ja elämäntilanne sekä työnantajasi antavat sinulle mahdollisuuden hakeutua Suomen kokkimaajoukkueen jäseneksi, laita viestiä itsestäsi, kerro kuka olet ja miksi juuri sinua tarvitaan. Lähetä viestisi team leader Katja Tuomaiselle katja.tuomainen@yahoo.com tai GM Tapio Laineelle tapio.laine@ctof.fi.

Julkaistu Aromissa 8/21.

Chefs.fi-näköissivut luettavissa osoitteessa:

https://www.lehtiluukku.fi/lehti/aromi-chefsfi

Chefs.fi-kotisivut:

http://www.chefs.fi/

 

Tilaa Aromi!

Tilaa digilehti!