Suomen parasta kalakeittoa tarjoaa Isä Camillo Kuopiossa – tiistaina vietetään kansallista kalakeittopäivää

Suomen Gastronomien Seura sai Pro Kalalta tehtävän syksyllä: etsikää Suomen paras kalakeitto. Satojen yleisövihjeiden ja eri puolilla Suomea maisteltujen kalakeittojen jälkeen voittajaksi valikoitui Isä Camillon bouillabaisse.

Suomen Gastronomien Seura valjasti työhön parhaat voimat: varapuheenjohtaja Joni Kiiski alias Gastronomi Kiiski sai raatiin mukaan keittiömestari Kati Laszkan ja kulinaristi Jaana Ahvenaisen. Laszka tunnetaan myös Kiehumispiste-blogista ja Ahvenainen Kulinaarimuruja-blogista. 

Suomalaiset nostivat 64 ravintolan kalakeiton suosikikseen. Niistä raati valitsi maisteltavat finalistit. Kiertue vei kahdeksaan ravintolaan Helsingistä Tampereelle ja Kuopioon. Kannatti lähteä Savoon: finaaliin yltäneiden ravintoloiden joukosta Isä Camillon bouillabaisse ja sahramirouille hurmasi asiantuntijaraadin herkullisuudellaan ja keittotaidon korkealuokkaisuudellaan. Erityismaininnan Isä Camillo saa kestävän kehityksen periaatteiden noudattamisesta.

Voittoisan keiton on kehittänyt keittiömestari Sami Kinnunen, joka on työskennellyt 20 vuotta Isä Camillon keittiössä.

– Bouillabaisse on yksi listamme pitkäaikaisista suosikkiannoksista, eikä sitä poisteta listalta, vaikka muut annokset vaihtuvatkin sesonkeja seuraten. Keitto pohjautuu klassiseen bouillabaisseen, ja sen salaisuutena on pitkään hiottu liemi ja makujen tasapaino. Ravunpyrstöjen, sinisimpukoiden ja lohen lisäksi käytämme keitossa Kallaveden kuhaa tai muuta paikallista järvikalaa, Kinnunen kertoo.

Kinnunen paljasti julkistustilaisuudessa Helsingissä, että liemi koostuu kolmesta osasta: on klassinen rapuliemi, on simpukkaliemi ja vielä kalaliemi kuhan roippeista.

Ravintoloitsija Tasse Laukkarinen kertoo, että ravintolan tavoitteena on päästä “Kosmos-akselille”:

– Tähtäämme klassikkoravintolaksi. Tunnustus viittaa siihen, että olemme oikealla tiellä. Kaikki lähtee henkilökunnasta, juhlimme kalakeittopäivää yhdessä!

Kansallinen kalakeittopäivä helmikuun toisena tiistaina

Parasta kalakeittoa tarjoavan ravintolan valinta juhlistaa kansallista kalakeittopäivää, jota vietetään aina helmikuun toisena tiistaina, tänä vuonna 12.2.

Asiantuntijaraadin puheenjohtaja Joni Kiiski on tyytyväinen yleisövihjeiden runsaaseen määrään, ehdotettujen ravintoloiden ja keittojen monipuolisuuteen sekä suomalaisten ravintola-asiakkaiden yksityiskohtaisiin kuvauksiin suosikeistaan.

– Kalakeitto tarjoaa rajattomat mahdollisuudet korkean keittotaidon osoittamiseen. Ravintolamme tarjoavat kalakeittoja niin perinteisellä kuin modernilla tavalla. Keiton herkullisuus pohjautuu sen liemeen. Kalan tuoreus, oikeaoppinen käsittely ja kypsennys viimeistelevät huippuluokan kalakeiton. Isä Camillon bouillabaissessa gastronomiset yksityiskohdat toteutuvat erityisen hienolla tavalla, Kiiski hehkuttaa.

Ensi kertaa järjestetyn kilpailun suosio ja ehdotusten monipuolisuus yllätti Pro Kalan iloisesti.

– Kalakeiton asema suomalaisten suosikkikeittona tuli osoitetuksi myös tällä tavoin. Tästä on ilo lähteä kohti kansallista kalakeittopäivää, Pro Kala ry:n toiminnanjohtaja Katriina Partanen toteaa.

Kalakeittopäivän tavoitteena on innostaa koko Suomi kalasopan ääreen. Tänä vuonna kalakeittopäivä houkuttelee makumatkalle maailman ympäri teemalla Kalakeittoa kaikista keittiöistä. Mukaan ovat lupautuneet lukuisat yhteisöt ja palveluntarjoajat: Espoossa, Helsingissä ja Vantaalla kalakeittoa nautitaan vauvasta vaariin, ja valtakunnallisesti mukana ovat niin Suomen Keittiömestarit kuin Ammattikeittiöosaajat ja kotitalousopettajat sekä useat ravintolaketjut.

Kirjoittaja on vapaa olut- ja ruokatoimittaja.

Sulje mainos Tilaa Aromi