Kuva: Pasi Murto
Kuva: Pasi Murto

Suomen Sommelierien vetoomus: Ruoka ja viini ovat osa sosiokulttuurista tarinaamme

Suomen Sommelierien hallitus vetoaa tiedotteessaan päättäjiin, jotta koronan jälkeenkin maassamme olisi rikas ja vivahteikas gastronomian kulttuuri. Se on yhdistyksen edustajien mukaan vakavasti uhattuna, kun ravintoloiden ovet ovat sulkeutuneet ja kassavirrat ehtyneet.

Suomi on muutamassa vuosikymmenessä kokenut gastronomisen vallankumouksen. Olemme oppineet arvostamaan ruokaa paitsi kehon hyvinvointiin ja nautintoon liittyvinä valintoina, myös kulttuurisina ilmiöinä, vetoomuksessa todetaan. Ruoka kertoo tarinaamme: mihin kuulumme, mitä arvostamme, mitä tavoittelemme. Gastronomia on kielen tavoin kulttuurin avain.

– Me Suomen Sommelierit ry:ssä olemme ylpeitä maamme gastronomisesta osaamisesta. Olemme kiitollisia voidessamme alati kasvavan kuluttajajoukon ansiosta yhdessä tarkastella, innovoida ja kehittää ilmiöitä, jotka meille näyttäytyvät kiehtovimmillaan taiteen muotoina. Olemme ylpeitä siitä, että viini käsitetään vihdoin osaksi gastronomiaa eikä päihteitä – kiitos korkeaan laatuun tähdänneiden ravintoloiden koulutettujen sommelierien!

Ravintolakulttuurin ansiosta sommelierit ovat kehittäneet kykyjään maistaa, arvioida, kehittää, yhdistää, kokeilla ja innovoida. Maanviljelijät ovat heidän mukaansa parantaneet vihannestensa laatua myydäkseen ne suoraan ravintoloitsijalle. Lihantuottajat ovat pohtineet käytäntöjään esiintyäkseen nimellään ravintolan ruokalistoilla. Ilmiömäiset, välillä miltei unohtuneet perinteet ja luonnon ruoka-aineet ovat tulleet Sommelierin mielestä jälleen näkyviksi. Ravintoloissa työskentelevät ammattilaiset ovat opiskelleet, matkustaneet ja luoneet uudenlaisia elämyksiä. On todistettu monin eri tavoin ruoan olevan osa kestävää kehitystä ja suomalaisten terveyttä.

Ravintolat arvomaailman peilinä

Tiedotteessa todetaan, että eteläeurooppalainen perhe on hellinyt viiniköynnöksiään ja ahkeroinut  kellarissaan sukupolvien ajan tuottaakseen unohtumattoman elämyksen kulinaristille kaukana pohjoisessa.

– Heidän viininsä ei todennäköisesti päätyisi suomalaisen lasiin ilman viinistä kertovaa sommelieria eikä ravintolaa, joka valitsee pientuottajan viinin kommunikoiden asiakkaalle näin arvomaailmastaan. Vaikka viinintuottaja ja kuluttaja eivät fyysisesti kohtaakaan, liittää sommelier heidät yhteiseen 
sosiokulttuuriseen, alati kehkeytyvään tarinaan.

Ennen koronakriisiä Suomen yli 13 000 ravintolaa työllistivät noin 74 000 alan ammattilaista. Ravintoloiden vaikutuspiiri ulottuu välillisesti myös ruoan ja viinin alkutuotantoon sekä maahantuontiin, elintarviketeollisuuteen, tukku- ja vähittäismyyntiin, astioiden ja keittiövälineistön tuotantoon ja huoltoon, siivousalaan, turvallisuusalaan, remontti- ja sisustusalaan, matkailualaan, esiintyviin aloihin ja logistiikkaan.

– Yksinään mediaa tarkastelemalla selviää, kuinka tärkeä osa kulttuuristen identiteettiemme muodostusta gastronomia on. Millaisen gastronomisen Suomen tahdomme koronan jälkeen?

Suomen Sommelierit ry:n hallitus

info@sommeliers.fi, www.sommeliers.fi

Suomen Sommelierit Ry on voittoa tavoittelematon yhdistys, jonka tarkoituksena on edistää suomalaisten juoma- ja viinikulttuuria ja valvoa ravintola-alalla toimivien sommelier-ammatinharjoittajien yleisiä ja yhteisiä ammatinharjoittamiseen liittyviä etuja, edistää jäsentensä välistä yhteistoimintaa ja parantaa alan yleisiä toimintaedellytyksiä.