Gluteenittoman pizzan kehittely on yksi pizzerioiden haasteista. Kysyntää olisi, mutta maukasta lopputulosta on vaikea saada aikaan. Yksi tapa ratkaista ongelma on tehdä pizzapohja kokonaan muusta kuin viljoista.

Minna Mustapään Caulizza -start up kehittelee parhaillaan teolliseen tuotantoon sopivaa kukkakaalipizzapohjaa, jonka hän lupaa olevan gluteeniton, hiivaton ja terveellinen.

Kotikokit ja keittokirjailijat ovat jo ryhtyneet paistamaan kukkakaalipizzoja. Resepti löytyy esimerkiksi Sanna Mansikkamäen ja Pia Inbergin Muna-kirjasta (Readme, 2017).

Viime pääsiäisen alla julkaistussa kirjassa oli tuhti tietopaketti ja sata reseptiä. Nyt suureen suosioon nousseesta teoksesta on jo otettu uusi painos, jossa reseptejä on entistä enemmän.

”Trendiraaka-aineeksi noussut kukkakaali on helppo raastaa tai rouhia hienoksi muruksi käsikäyttöisellä raastimella tai tehosekoittimessa. Murusta valmistuu pohja pizzalle. Kananmuna tulee avuksi, kun kukkakaalimuru pitää sitoa taikinaksi. Pelkästä murusta ei pizzapohja synny”, Mansikkamäki neuvoo.

Ruokaisan pizzan jälkeen kannattaa herkutella kevyesti vaikkapa Peikkovaahdolla. Mansikkamäen mukaan se on varsinainen tammikuun keventäjän unelmajälkiruoka, etenkin jos siihen ei laita lainkaan sokeria. Vadelma ja lakritsijauhe ovat yllättävän herkullinen yhdistelmä. Myös tämä ruoka on gluteeniton.

Kukkakaalipizza

1 l raastettua kukkakaalia (noin 1/2 kukkakaali)

2 kananmunaa

2 rkl psylliumkuitujauhetta

1 rkl yrttimausteseosta

1 dl raastettua parmesaania

Kastike

400 ml:n säilykepurkki tomaattimurskaa (valuta hyvin ennen käyttöä)

2 isoa oksaa basilikaa

1 valkosipulin kynsi

suolaa

Tomaattimurska on sellaisenaan liian vetistä pizzan päälle. Valuta se hyvin ennen käyttöä. Lisää valutettuun tomaattimurskaan basilikaa, valkosipulia ja suolaa. Sekoita tehosekoittimessa soseeksi.

Päälle

6 viipaletta salamia tai tulista chorizoa

1 puhvelinmaitomozzarella

nippu tuoretta basilikaa

Raasta kukkakaali aivan hienoksi muruksi. Voit myös pilkkoa sen paloiksi ja pyörittää tehosekoittimella muruksi. Ryöppää muru nopeasti kiehuvassa vedessä tai laita mikroon täysteholle minuutiksi. Siivilöi ylimääräinen neste kunnolla pois. Voit puristella kukkakaalin kuivaksi myös talouspaperissa tai puhtaalla keittiöpyyhkellä. Mitä kuivempi kukkakaali on, sitä rapeampi pizzapohja siitä tulee.

Sekoita murun joukkoon kananmunat, psylliumkuitujauhe, mausteet ja juustoraaste.

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Levitä kukkakaalitahna pellille leivinpaperin päälle haluamaasi muotoon. Paista ensin ilman päällisiä noin 15 minuuttia, jotta pohja saa vähän väriä.

Levitä päälle sen jälkeen täytteet, esimerkiksi tomaattikastiketta ja salamia. Nosta pizza takaisin uuniin ja paista vielä 5 minuuttia. Lisää lopuksi päälle revitty mozzarella ja tuoretta basilikaa.

Mozzarellan maku pääsee oikeuksiinsa paremmin, kun sen tarjoaa kylmänä. Siksi se kannattaa laittaa pizzan päälle vasta kun pizza on tullut uunista.

Peikkovaahto

4-6 annosta

Kevyenä marjavaahtonakin tunnettu jälkiruoka kuuluu niihin herkkuihin, jotka valmistuvat kahdessa minuutissa. Tämän helpompaa jälkiruokaa ei ole. Sopii hyvin laihduttajalle tai keventäjälle, koska siihen ei tule sokeria eikä rasvaa. Peikkovaahdon nimi tulee Norjasta. Siellä sitä kutsutaan Trollkrem-nimellä. Yleensä se tehdään puolukoista, mutta tässä kokeillaan jännittävää yhdistelmää vadelmista ja lakritsijauheesta.

2 valkuaista

200 g vadelmia(Sulatettuja kotimaisia pakastemarjoja tai tuoreita marjoja)

2 tl lakritsijauhetta

(2 rkl tomusokeria)

Vatkaa valkuaiset löysäksi vaahdoksi. Lisää marjat ja jatka vatkaamista. Lisää lakritsijauhe ja halutessasi tomusokeri siivilän läpi. Sekoita kevyesti. Jaa tarjoiluastioihin.

Ohjeet Sanna Mansikkamäen ja Pia Inbergin kirjasta Muna - herkulliset ohjeet kananmunasta (Readme, 2017).