Syystäkin klassikko!

Klassikot eivät synny tyhjästä. Tarte tatin on maailmankuulu ranskalainen omenatorttu, mutta monikaan ei ole kuullut, miten makeanhapan klassikko sai alkunsa. Oliko taustalla onnekas sattuma, epäonnistuminen, hullunrohkeutta vai halu uudistaa?

Omenatortun syntytarinan ensimmäisessä versiossa ranskalaisten siskosten pitämän Hotelli Tatinin kiireisessä keittiössä voissa ja sokerissa paistumassa olleet omenat paistuivat liikaa. Kokki yritti pelastaa jälkiruoan peittämällä omenat taikinalla ja laittamalla koko paketin uuniin. Tarinan eri versiossa toinen siskoksista leipoi omenatortun vahingossa väärässä järjestyksessä, mutta tarjoili annoksen vieraille joka tapauksessa oikeinpäin keikautettuna. Oli totuus mikä tahansa, keikauskakusta tuli hotelli Tatinin bravuuri ja koko maailmaan levinnyt klassikko.

Miksi? Siskokset olivat tarpeeksi rohkeita, kokeilivat jotain uutta ja sovelsivat perinteisen jälkiruoan reseptin uudelleen. Joskus klassikot ovat onnekkaita sattumia, joskus ne syntyvät virheistä tai unohduksesta, joskus rohkeudesta ja osaamisesta

Konsepti nimeltä Nordic+

Me Arla Prolla päätimme ottaa rohkeasti käsittelyymme muutamia klassikoita. Loimme Nordic+-konseptin, jossa jo valmiiksi klassikkoasemaan nousseita reseptejä uudistetaan Pohjolan ruokakulttuurin inspiroimina. Nordic+ auttaa viimeistelemään bravuureita, tuomaan annoksiin pohjoismaalaisen kädenjäljen, tehostamaan ja helpottamaan työvaiheita misaamisesta serviisiin.

Koska Arla Pro toimii globaalisti, pystymme tuomaan ammattilaisille intoutumiseen uusia ajatuksia. Lisää virtaa ajatuksien vaihtoon saamme niin Suomen kuin maailman huippuammattilaisilta sekä erilaisilta kansainvälisiltä kilpailutoimikunnilta ja organisaatioilta.

Nordic+ on vaikuttava!

On klassikkoreseptejä, jotka toimivat ajasta ja paikasta riippumatta. Siksi me Nordic+-konseptissamme lähdimme liikkeelle klassikoista. Valitsimme maailmankuuluja jälkiruokia, pyreitä ja kastikkeita, jotka ovat maistuneet kulinaristeille maasta ja vuosisadasta riippumatta. Näitä reseptejä muutimme sopimaan paremmin Pohjolan ruokakulttuuriin.

Miten rohkenemme koskea jopa pyhinä pidettyihin annoksiin? Luotamme Tatinin sisarusten lailla ammattitaitoomme ja luovuuteemme. Kun perustekniikat ovat hallussa, niitä on mahdollista soveltaa. Emme muuta klassikoiden syvintä olemusta, vaan vaalimme niitä. Haluamme silti tuoda niihin jotain uutta mukaan. Tämä voi tarkoittaa pohjoismaisia valmistustapoja, tekniikoita, raaka-aineita, makua tai näiden yhdistelmiä. Lisäksi nostamme esille huomioitamme tehokkuudesta, kannattavuudesta, kestävästä kehityksestä sekä fiksuimmista toimintatavoista.

Käy katsomassa Nordic+:n viimeistelemät kokonaisuudet jälkiruoistakastikkeista ja pyreistä.

Tutustu Arla Pron uuteen Instagram-tiliin @arlaprosuomi.

P.S. Jäikö sinua kaivelemaan, mikä oli tarte tatinin keksimisen taustalla? Klassikko syntyi rehellisen virheen vuoksi, virhettä seurasi sen myöntäminen ja asiaan reagoiminen. Luovuuteen kuuluu epäonnistumisia ja välillä onkin hienoa tehdä virheitä, koska yleensä siitä seuraa jotain hyvää. Joskus tarte tatinin kaltaisia klassikoita, joskus järkevämpiä työtapoja.

Mia Kettunen

Marketing Manager Foodservice

Arla Pro

*Kaupallinen yhteistyö